Ana Sayfa

Bilgisayar Eğitim CD

Bilgisayar Kitapları

 
 
Adım Adım Web Eğitim Seti Adobe Flash Eğitim Seti


PHP Dersleri

PHP Görsel Eğitim Seti

PHP De Formlar Get Metodu

Form`dan GET Metoduyla Gelen Bilgiler

Ziyaretçilerimizin ne tür Browser kullandıklarını HTTP_USER_AGENT değişkeninin değerini alarak ve bu değerin içinde belirli anahtar kelimeleri aratarak bulabiliriz. Form ile gelen bilgiler, GET metodu ile alınıyorsa, hem QUERY_STRING, hem de HTTP_GET_VARS dizisine kaydolur. POST metoduyla aldığımız bilgileri HTTP_POST_VARS değişkenin değerleri arasında buluruz. Bunları öğrendiğimize göre, şimdi gerçekten bir HTML Form`u yapabil ve bununla ziyaretçimizden bilgi alabiliriz.

Basit bir HTML Form`u tasarlayalım. Aşağıdaki kodları formlar02.htm adılyla kaydedin:

php:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>PHP de Formlar</TITLE>

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">

</HEAD>

<BODY>

<FORM ACTION="formlar02_isle.php" METHOD="GET">

Adınız, Soyadınız: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="adi">

<br>

Elektronik Adresiniz: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="adres">

<br>

<INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Gönder Gitsin!"> <INPUT TYPE="RESET" VALUE="Vazgeç, Gönderme!">

</FORM>

</BODY>

</HTML>


Bu Form`la Web tasarım yarışmasına katılmayacağımıza göre, şimdilik sadece Web Sunucuya bilgi göndermekte kullanabiliriz. Form`un ACTION parametresine dikkat ederseniz, formlar02_isle.php adlı bir dosyanın adını göreceksiniz. Bu, ziyaretçinin Gönder düğmesini tıklamasıyla birlikte Form`un içerdiği bilgilerin METHOD parametresinde pazılı olan GET yöntemiyle Sunucu`da gönderileceği programın adıdır. Bu sayfa, Browser`da şöyle bir görüntü verecektir:

Şimdi bir an için ne olacağını düşünmeden, formu doldurun ve Gönder düğmesini tıklayın; ve Browser`ınızdaki hata mesajına aldırmadan, URL adres kutusunda ne yazdığını okuyun:

http://server/formlar02_isle.php?adi=Muharrem+Ta%E7&adres=interaktifpazar@hotmail.com

Bu, HTTP protokolüne göre GET yoluyla bilgi göndermekte kullanılan yöntemin tam bir örneğidir: Browser, GET yoluyla bilgi göndereceği zaman, Form`daki bütün bilgileri URL-Encoding denen sistemle kodlar; Form`un alan adlarına o alanlara ziyaretçinin yazdığı bilgileri bir eşittir işaretiyle ekler; bu tür alan=girdi çiftlerinin arasına & (ve işareti) koyar ve gönderir. Web sunucu, bu bilgileri alınca, önce kendi oluşturduğu bazı değişkenlere (hem QUERY_STRING, hem de HTTP_GET_VARS dizisine) yazar ve sonra URL hanesinde adı yazılı olan programa (sayfaya) verir. Şimdi bizim bu bilgilerin gönderildiği PHP programını kendisine verilecek bu bilgileri işlemeye hazır şekilde yazmamız gerekir. Şu aşağıdaki kodları formlar02_isle.php adıyla kaydedin:

php:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>PHP de Formlar</TITLE>

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">

</HEAD>

<BODY>

<?php
$adi = $HTTP_GET_VARS["adi"];
$adres = $HTTP_GET_VARS["adres"];

print ("Sayın <b>$adi</b>n");

print ("<p>Elektronik adresiniz: <b>$adres </b></p>n");

?>

</BODY>

</HTML>


Şimdi, Browser`ınızda formlar02.htm sayfasını yeniden açın, Form`u doldurun ve gönderin. Açılacak sayfa, Form`un gönderecğii bilgileri alacak ve kendi görünteleyecektir.

Fakat burada gördüğünüz gibi Sunucu`nun ziyaretçiden gelen bilgileri depoladığı dizileri kullanmadık. Bunu yaparken, GET ile gelen bilgiler kendisinde verildiğinde PHP programının alan adlarını değişken adı, bunların karşısında yazılı olan verileri de bu değişkenin değeri saymasından yararlandık. Fakat isteseydik, buu değişkenleri, Sunuc`nun oluşturduğu dizilerden de alabilirdik. Şimdi hem Form`umuzu geliştirelim; hem de bu kez okuma işini Sunucu dizisinden yapalım.

Önce Form`umuzu değiştirelim ve formlar03.htm adıyla kaydedelim:

HTML:

<FORM ACTION="formlar03_isle.php" METHOD="GET">

Adınız, Soyadınız: <INPUT TYPE="TEXT" NAME="adi">

<BR>

Elektronik Adresiniz: <INPUT TYPE=TEXT" NAME="adres">

<BR>

Hangi notunuzu öğrenmek istiyorsunuz?

<BR>

<SELECT NAME="hangi_not">

<OPTION> Lütfen seçiniz

<OPTION>Sınav 1

<OPTION>Sınav 2

<OPTION>Ortalama

</SELECT>

<BR>

<INPUT TYPE="SUBMIT" VALUE="Gönder Gitsin!"> <INPUT TYPE="RESET" VALUE="Vazgeç, Gönderme!">

</FORM>


Yeni Form`da yeni bir HTML unsuruna yer verdiğimizi ve SELECT..OPTION etiketi ile ziyaretçiye bir seçim imkanı verdiğimizi görüyorsunuz. Şimdi, bu Form`un göndereceği bilgileri işleyecek PHP programını yazalım. Aşağıdaki kodları formlar03_isle.php adıyla kaydedelim:

php:

<HTML>

<HEAD>

<TITLE>PHP de Formlar</TITLE>

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-9">

</HEAD>

<BODY>

<?php

foreach ($HTTP_GET_VARS as $anahtar=>$deger ) {

print ("<b>$anahtar = $deger <br>n");

}

?>

</BODY>

</HTML>


Demiştik ki, Web sunucu, bir istemci Browser`dan kendisine GET yöntemiyle yollanan Form bilgilerini $HTTP_GET_VARS adlı dizi değişkende tutar. Yine daha önce görmüştük ki dizi değişkenlerin içinde ya sayı ya da isim olarak bir anahtar ve bu anahtarın temsil ettiği bir değer vardır. Burada, $HTTP_GET_VARS değişkeninin anahtar ve değerlerini $anahtar ve $deger değişkenlerine => operatörünün yardımıyla, bir foreach döngüsü içinde atıyoruz. Döngü kullanmamızın sebebi, dizi değişkenin içinde birden fazla anahtar=değer çifti bulunması ihtimali bulunması; döngü olarak da foreach kullanmamızın sebebi dizide kaç adet anahtar=değer çifti bulunduğunu bilmememizdir.

Form sayfasının gönderdiği bilgilerin nasıl derlenip toplanıp URL-koduyla Sunucuya gönderildiğini, Form`un Gönder düğmesini tıkladığımızda Browser`ın URL adres hanesinde ilen bilgilerin görülecektir. Buradaki örnekte bu bilgi (HTTP bölümünü ve URL kodlarını kaldırarak):

adi=Şahika+Tabak&adres=stabak@somenet.com&hangi_not=Sınav+1

şeklindedir. Bu bilgi, sunucu tarafından $HTTP_GET_VARS dizi değişkeninin içine yazıldığına göre, daha önce gördüğümüz gibi dizi değişkenlerin anahtarlarını ve bu anahtarların temsil ettiği değerleri bir döngü içinde $anahtar ve $deger değişkenlerine atarsak, daha sonra bu değişkenlerin değerlerini Browser penceresine göndermemiz mümkün olur.