Ana Sayfa

Bilgisayar Eğitim CD

Bilgisayar Kitapları

 
 
Adım Adım Web Eğitim Seti Adobe Flash Eğitim Seti


Domain ve Hosting Dersleri Geri Dön

Adım Adım Web Eğitim Seti

Hosting ve Domain Yönlendirme

Hosting Nedir?

Bildiğiniz gibi her web sitesi bir bilgisayar üzerinden yayınlanmaktadır. Yani siz bir siteye girğiniz zaman direkt olarak o web sitenin yayınlandığı bilgisayar ile bağlantıya geçmiş olursunuz. Kısacası sanal ev.

Web sitemizi yaptık, fakat nasıl yayınlayabiliriz?

Önümüzde iki seçenek var. Şıkları inceleyecek olursak:

1- Kendi bilgisayarınızdan yayın: Bunu yapmakla belki biraz fazla para vermekten kurtulursunuz, ancak şunları da göz önünde bulundurmanız gerekiyor:

a) Teknik bilginiz: Kendi bilgisayarınızdan nasıl yayın yapacağını öğrenmelisiniz.

b) İnternet, bilgisayar, donanım sorunları: Bunu da şöyle açmak istiyorum. İnternetinizin hızlı olması, bilgisayarınızın çok iyi bir donanıma sahip olması ve aynı zamanda da kendinize güveniniz tamsa bu işe kalkışabilirsiniz. Bilgisayarınıza veya sitenizden yayınladığınız web sitelerine saldırı olduğu zaman bunları ekarte edebilecek misiniz? Nitekim hack ile de az çok uğraştığım için, hacker'lar server hackleme yollarıyla, donanımı veya koruması iyi olmayan server'lara sızarak kaç tane yayınlanan site varsa hepsini hacklemekte, bilgisayarınaza key loger gibi önemli korsan programları veya işletim sisteminizi yavaşlatacak virüsler göndermektedir. Size tavsiyem eğer kendi bilgisayarınızı server yapmak istiyorsanız, çok üst düzey bir korunmaya ihtiyacınızın olduğunu bilmelisiniz.

c) Diğer sorunlar: İnternet üzerinden girdiğiniz her türlü site bilgisayardan aktarıldığına göre ve bilgisayarda elektrikle çalıştığına göre demek ki websitenize girmek için yayın yapan bilgisayarın elektrik kesintisi hiç olmaması gerekiyor. Tabi bizim Türkiyemizde böyle sorunlar çok olduğundan dolayıdır ki, bu mümkün değil. Eğer jeneratör gibi uzun süre çalışabilecek bir güç kaynağınız varsa sorun yok.

2- Parayla hosting almak: En iyi yöntemin bu olduğunu düşünüyorum, düşük bir meblağ karşılığında websitenizi sorunsuz bir şekilde yayınlayabilirsiniz. Tabii, hosting seçerken aynı zamanda da dikkat edilecek hususlara yeri gelmişken değinmekte fayda var.

Hosting seçerken gerekli olan hususlar

- Server hızı (Bilgisayarın iletişiminin hızlı olması)
- Server şirketi uzmanlarının teknik yönden iyi olması (hackleme, yayında sorun çıkmaması gibi.)
- Müşteri hizmetlerinin en kısa zamanda sorulara cevap vermesi

Diyeceksiniz ki, alanın falan özelliklerinin iyi olması gerekmez mi? Bunlar kişiden kişiye değiştiği için bu tip özellikler hosting firmasının artısıdır. Kimisi az alan, kimisi çok alan verir. Bu sizin ihtiyacınıza göre değişir. Size uygun olanı seçersiniz.

"Traffic" nedir?

Siz bir sitenin anasayfasına girdiğinizde server olan bilgisayardan bu bilgileri kendi bilgisayarınıza çekmiş olursunuz. Diyelim ki, ana sayfanın boyutu 12 KB, hosting firması da size aylık 3 GB trafik veriyorsa siz bunun 12 KB kullanmış olursunuz. Her sayfanın alan miktarı kadar bilgi çektiğiniz için aylık 3 GB geçtiği zaman bir dahaki aya kadar siteniz kapalı kalır.

Domain Nedir?

Domain kısacası isim hakkı demektir. Bazıları paralı olmakla birlikte parasız olanlar da vardır.

Paralı olanlar: com, net, org vs.
Bedava olanlar: www.yonlendir.com'dan sağlayabilirsiniz.

Yönlendirme:

Mynet.com'dan bedava alanınızın olduğunu varsayalım. Bunu bedava olarak yönlendir.com dan yönlendirebilirsiniz. Zaten basittir, girdiğiniz zaman görürsünüz. Benim için önemli olan paralı yönlendirmeler: Eğer parayla aldığınız bir isim hakkınız varsa siz bunu Mynet'ten aldığınız bir hosting'e yönlendirmek isyorsanız, yönlendirmeyi şu şekillerden birinden yaparsınız:

Birinci Yöntem:
1. DNS: Bu ayarlar için size isim.n7.com şeklinde hostingin bulunduğu bilgisayarın DNS adresini yazarak yönlendirebilirsiniz. Ama çoğu bedava hosting firması DNS bilgilerini vermemektedir.

2. DSNP: Bu da şirketin atadığı bir yönlendirme şeklidir. Bütün hosting'lerde bulunmaz. IP: 125.135.35.01 şeklinde size 10 haneli numarayı verir, bu sizin hosting'inizin bulunduğu bilgisayarın IP adresidir.

İkinci Yöntem:
Şu şekilde de yönlendirme yapabilirsiniz. (Bu özellik sadece bazı tescil firmalarında bulunur. Örneğin, Mynet'ten aldığınız "curse.sitemynet.com" adlı adresinize yönlendirme yapacaksınız, orada "isim hakkımı yönlendir" şeklinde bir seçenek bulunur. Bu seçeneğe tıklayarak oraya, "http://curse.sitemynet.com" yazarsanız Mynet'teki sitenize yönlenmiş olur.

Script Özellikleri

Script özellikleri, yayın yapacağınız hosting firmasının kabul ettiği dillerdir. HTML, PHP, ASP, ASP.net, Java vb. gibi.

Sitenizi PHP ile yapmışsanız, mesela Sanalkurs.net gibi,
o zaman hostinginizin PHP dilini kabul etmesi ve desteklemesi gereklidir. Hosting alan arkadaşların bunlara dikkat etmesi gerekiyor.