Bir Domain Nasıl Alınır?
Önce almak istediginiz domainin tespiti cok onemlidir. Mümkün olduğunca:
Sub domain domaininizin başına eklediğiniz ve arada . (nokta) bulunan domaindir. Örneğin belediyesi.com diye bir domain aldınız. Bu domaine çeşitli sub domaniler ile yeni domainler elde edebilirsiniz. Mesela bakirköy.belediyesi.com, avcilar.belediyesi.com gibi sonsuz sayıda belediyesi.com domaininin alt domainlerini oluşturabilirsiniz. İnternette bazı sitelerde domainlerin başında bulunan www kısaltması aslında bir sub domaindir. Bir internet jargonu olduğu için www. şeklinde alt domain oluşturulmuş ve asıl domainin kendisi bu alt domaine yönlendirilmiştir. Sonuç itibari ile sub domainler ile hedeflenen bir domain, kendisi bir anlam ifade etmese bile alınabilir.
Domain satan birçok site mevcuttur. Alınacak domainin özelliğine göre ilgili sitelerden alınmalıdır. Domain alımları genelde senelik yapılır. Dilenirse 2, 3 ya da daha çok sene için ödeme yapılabilir. Tabii maliyette o oranda artacaktır. Domain bitiminde alımın yinelenmesi gereklidir. Eğer belli bir süre sonunda ücret ödenmezse domainin üzerindeki mülkiyet sona erecektir. Türkçe Domain Alımı: Türkiyede Türkçe domain alımını ODTÜ bünyesindeki http://www.nic.tr/vermektedir. Türkçe domain derken Türkçe karakterli domainler degil son uzantısı com.tr, net.tr, org.tr şeklinde tr eklentili uzantılı domainler kastedilmektedir. Türkçe uzantılı domainler için ODTÜnün uyguladığı çok katı kurallar vardır. Örneğin herhangi bir com.tr uzantılı domain alınacaksa şirket ünvanında alınmak istenen ibarenin olmasını istemektedir. Örneğin download.com.tr domaini için şirket ünvanında Download olması gereklidir. Yani ODTÜ alınmak istenen domain adının resmi şirket ünvanında olmasını istemektedir. Özel Domain Uzantıları: Yeni çıkan .tv gibi domainleri özel şirketler yapmaktadır. Genel Domainler: .com, .net., .org, .info gibi uzantıları pazarlayan Türkiyede ve dünyada birçok şirket vardır. Bunlardan Türkiyedeki http://turkticaret.net/ve dünyadaki http://gkg.net/kullanımı en kolay ve ciddi firmalardır. Register.com gibi başka birçok domain satan yer vardır ama hem pahalı olmaları hem de hukuki bazı açıklarının olması (örneğin register.com sitesinden aldığınız bir domainin sahibi değil kullanıcısı olmak durumundasınız. Üstelik 3 kat daha fazla para ödeyerek) sebebiyle tavsiye edilmemektedir. http://gkg.net/ninsenelik bir domain maliyeti 10 $dır.
Bu şirketlerden domain alınırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Bu şirketler domain alınırken bir kullanıcı hesabı oluşturmasınızı sizden isterler. Her zaman hatırlayacağınız ve şifresini unutmayacağınız bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gereklidir. Bu kullanıcı hesabı için vereceğiniz emailin doğru bir emali olması ve sürekli sizin yönetimizde olması şarttır. Ayrıca domaini alırken bu domainin hangi servedan yayın yapacağının ve bu servera ait DNS ayarının bilinmesi şarttır. Özetlemek gerekirse bir domainin yönetimi için unutulmaması gereken bilgiler 1- Domainin alındığı yerde tanımlanana kullanıcı ismi ve şifresi 2- Bu kullanıcı hesabı için tanımlanan mail hesabı ve şifresi 3- DNS ayarı Domain yönetimi için yukarda belirtilen kullanıcı ve şifreleri kaybederseniz domainin yayın yaptığı serverin değişmesi durumunda gerekli ayarları yapamazsınız. Ya da domainin süresi bittiğinde tekrar ödeme yapıp domain üzerindeki mülkiyetin devam etmesi için gerekli ödemeyi yapamazsınız. Her iki durumda da domaininizin internet yayını duracaktır. Ayrıca internet dünyasında revaçta olan ve popüler olmuş sitelerin domainlerini kapmak gibi bir eğilim vardır. Kaybedeceğiniz domanilre için daha sonra binlerce dolar ödeyerek bir başkasından geri almak durumunda kalabilirsiniz.
Ortalama bir İngliizce biliyorsanız http://gkg.net/sitesinden bilmiyorsanız http://turkticaret.net/sitesinden domaininizi alabilirsiniz. Aşağıda http://gkg.net/sitesi referans alınarak bir domainin nasıl alınması gerektiği ana hatları ile tarif edilecektir. http://gkg.net/ana sayfasındaki DOMAIN NAME REGISTRATION bölümünden almak istediğiniz domainini yazıp sağ yandaki drop down menüden uzantısını belirleyeyip onay veriniz. http://gkg.net/kendi veritabanından bu domainin boşta olup olmadığını tespit edip size seçenekler sunacaktır. Gelen ekranda almak istediğiniz domaini ve hangi süre ile almak istediğinizi belirleyip continueye basınız. Tekrar gelen ekranda Registrant (Account Holder) Information bölümünde daha önce http://gkg.net/sitesinde bir kullanıcı ismi tanımlamışsanız onu ilk defa tanımlayacaksanız ise alttaki cerate a new accountu işaretleyiniz. Eğer ilk defa bir kullanıcı tanımlıyorsanız isim, soyisim, adres, telefon, email gibi bigileri alan adı sahibi, teknik sorumlu, yönetim sorumlusu ve fatura sahibi için ayrı ayrı tanımlamanız gereklidir. Bu 4 kişi için aynı bilgileri verebilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken tek nokta verilen irtibat mailinin gerçek ve yönetimi sizde olan bir mail olmasıdır. Son kısımda ise ödeme yapacağınız kerdi kartının girildiği ekran gelmektedir. Burası güvenli bir alan olup SSL ile şifrelenmektedir. Geçerli bir kredi kartı bilgisi verdikten sonra seçtiginiz domain satın aldığınız yıl kadar size tescil edilmiş olmaktadır. Son bir hatırlatma olarak birden fazla domaininiz varsa bu domainlerin yönetimi için aynı http://gkg.net/ya da http://turkticaret.net/kullanıcı hesaplarınız üstünden işlem yapmanız ilerde bu domanilerin yönetimi için size büyük bir kolaylık sağlayacatır. |
|||||