Ana Sayfa

Bilgisayar Eğitim CD

Bilgisayar Kitapları

 
 
Adım Adım Web Eğitim Seti Adobe Flash Eğitim Seti


 

After Effects CS3 Eğitim Seti

After Effects Dersleri

Adobe After Effects CS3 Araçları (Tools) Vol 1
Bu ders, yeni başlayan After Effects CS3 kullanıcıları için olmakla birlikte, daha ileri kullanıcılar için de bir şeyler ifade edebilir.

Adobe After Effects CS3, en kısa tanımıyla video efektlerinden animasyona değin birçok şeyin yapılabileceği, son derece kapsamlı ve kullanım alanı çok geniş bir programdır. Özellikle Adobe CS3 serisi ile olan uyumundan ötürü (Illustrator’dan Photoshop’a değin) kullanım alanı çok yaygındır. Ancak tam anlamıyla işlevi 3ds Max Studio gibi tasarımlar değildir. Videoları için renk doğrulama ya da renk düzenleme adını verebileceğimiz Color Correction’dan, Track Motion ve Stablize Motion’a ve üç boyutlu tasarımlara değin bugün en çok kullanılan program olma unvanını haklı olarak elinde bulunduruyor Adobe After Effects CS3.

Şimdi, Adobe After Effects CS3’deki çalışma araçlarına (tools) bakabiliriz. Aşağıdaki imaj üzerinde, ilk etapta kullanacaklarımız yer alıyor:


Biraz da olsa Photoshop bilginiz varsa, After Effects araçlarına yabancı olmanız imkansız. Bu araçlar, After Effects’i açtığınızda yer alan en sol en üstteki butonlardır ve çalışmalar bu butonlarla yürütülür. Bunları başlangıç olarak tanıyalım:

 

Adobe After Effects CS3 Araçları (Tools) Vol 1



Selection Tool: Selection, seçme, seçici, ayıklama gibi anlamları olan bir kelime. İnternette gezerken ya da başka bir program kullanırken, fare imleciyle yapılan işlemi görür. Yeni bir katman (layer) açmak ya da bir efekt eklemek için, veya videoyu ya da imajı taşımak için Selection Tool kullanılır. Kısayol tuşu V harfidir.

Hand Tool: Çalışma alanı içerisinde büyütülen (Zoom) nesnenin üzerinde gezinilmesini sağlar. Ara çubuğu (Space) tuşuyla da kullanılabilir. Photoshop ile aynı özelliklere sahiptir. Kısayol H harfidir.

Zoom Tool: Bir nesneye manuel olarak yaklaşmayı sağlayan araçtır. Photoshop ile aynı özelliklere sahiptir. Farenin ortasındaki tekerlek (Middle Mouse Button) da ileri geri götürülerek aynı işleve erişilebilir. Kısayolu Z harfidir.

Roration Tool: Nenelerin yönünü değiştirmeye yarayan araçtır. 2D ve 3D (İki ve üç boyutlu) nesneler için kullanımı aynı olup farklı sonuçlat verir. Kısayolu W harfidir.

Camera Tool: Adobe After Effects CS3’deki kamera aracı üç başlık altında incelenir ve kısayolu C harfidir.

a)Orbit Camera Tool: Kameranın yörüngesini bu araçla belirleriz. b)Track XY Camera Tool: Kamerayı X ve Y eksenine taşımamızı bu araç sağlar. c)Track Z Camera Tool: Kamerayı Z ekseninde taşır.

Pan Behind Tool: Bu araç nesnenin, animasyona ya da kamera açılarına göre yönünü belirtir. Bu konu üzerinde daha sonra duracağız. Odak (Focus) noktasının belirlenmesine yarar ve ksıayolu Y harfidir.

Rectangle Tool: Hazır maskeler elde etmemizi sağlar ve Shape Layer özellikleriyle ilgili işlevlerin kullanılmasına yarar. 5 ayrı türü vardır ve işlevleri aynıdır. Kısayol tuşu Q harfidir.

Pen Tool: Belirli bir bölgenin seçilip maskelenmesi (Mask) için kullanılan araçtır. Bu, sıkça başvuracağımız araçlardandır ve Photoshop ile aynı işleve sahiptir. Kısayol tuşu G harfidir.

Type Tool: Horizontal ve Vertical (Soldan Sağa ve Yukarıdan Aşağıya) olmak üzere iki ayrı araçtan oluşur. Yazı eklemek için kullanılır. Kısayolu CTRL + T şeklindedir.

Brush Tool: Fırça aracı. Photoshop ile aynı işleve sahiptir ancak Photoshop’taki kadar gelişmiş değildir. İşlevi, fırça kullanımıdır. Efektler için de kullanım alanı vardır. Kısayol tuşu CTRL + B şeklindedir.

Clone Stamp Tool: Photoshop ile aynı işleve sahiptir. Bir nesnenin ya da bir videodaki belirli bir bölgenin klonlanmasını (kopyalanmasını) sağlar. Kısayol tuşu CTRL + B şeklindedir.

Eraser Tool: Bildiğin silgi bu. Siler. Kısayol tuşu CTRL + B şeklindedir.

Puppet Pin Tool: Bu şahane özellik, bilhassa animasyonlarda iş görmektedir. İleri düzey kullanım gerektirdiği için, şimdilik sadece bunu biliyor olmak yeterli. Kompozisyon içerisine yerleştirdiğimiz nesneye belirli hareketler verir ve bunu Keyframe’ler aracılığıyla veya Expressions özelliği ile yapar. Kısayol tuşu CTRL + P şeklindedir. Nefis bir özelliktir.
 

Etiketler: After Effects Dersleri, After Effect Eğitim CD, After Effect Uygulamaları, After Effects CS3 Eğitim Seti