Ana Sayfa

Bilgisayar Eğitim CD

Bilgisayar Kitapları

 
 
Adım Adım Web Eğitim Seti Adobe Flash Eğitim Seti


Photoshop Dersleri

Adobe Photshop CS-2 Eğitim Seti

Adobe Photoshop Type Tool

Bu bölümde çok sık kullanacağımız olan Photoshop`un yazı aracı olan "Type Tool" (T) `u tanıyalım.
Ancak burada hemen bir hatırlatma yapmamız gerekiyor. Malesef Photoshop`un Çoklu Dil (Multi Language) desteği olmadığı için yazılarımızda Türkçe karakterler olan ı,ö,İ,ç,ş,ğ kullanamıyoruz. Bu nedenle ya Türkçe karakter setli fontları kullanmamız gerekir ki bunların bir çoğunu internet`ten temin edebiliriz, yada kullanacağımız "." nokta veya "," virgülleri başka bir Layerde yaratıp imajımızdaki text`in üzerine veya altına taşıyıp hizalamak zorundayız. Yada Type Tool ile yazdığımız "Text" in bulunduğu Layeri, "Rasterize Layer" ile Rasterize ederek, aynı Layer`e Pencil Tool (kalem) ile nokta, virgül yada "ğ" nin inceltme işaretini elle yaparız. Ancak bu uygulamanın yazının kalitesini biraz bozacağını da hatırlatırız. Çünkü "Rasterize Layer" ile artık yazımız "Text" özelliğini kaybetmiştir.
İmajımıza "Text" eklemek üzere, Araç Kutusundan "Type Tool" `u seçtiğimiz anda Layer Penceresinde kendiliğinden yeni bir Layer açılır. Yazdığımız yazı (Text) bu yeni Layer`in içinde yer alır. Çünkü her "Text" ayrı bir Layer de bulunur. Layer Penceresinde o Layer`e ait küçük Pencerenin içine de, " Hop, Bu Layerde "Text" var!.." demek ister gibi Type Tool`un simgesi " T " yerleşir.
Araç Kutusundan "Type Tool" seçildikten sonra yada Text`in bulunduğu Layer`deki küçük pencere içindeki Type Tool " T " simgesi üzerine sol tuş ile çift tıkladığımızda "Araç Seçenekleri Çubuğunda" Type Tool (Yazı Aracı) nın komutları ve özellikleri ortaya çıkar.



Şimdi de Araç Seçenekleri Çubuğunda bulunan Yazı Aracının Komutlarını inceleyelim;


Bu araç ile "Text" in türünü seçiyoruz. Başta seçili olan, normal Text aracıdır. Yanındaki ise "Text" e maskeleme için seçili alan yaratır.
Yazılacak "Text" in soldan sağa veya yukarıdan aşağı olarak seçimini sağlar.

Buradaki Açılır Menüden, kullanacağımız Yazı Tipini seçeriz. Sistemimizde kullandığımız fontları burada görebiliriz.

Açılır Menüden, Kullandığımız font karakterine göre, Regular (Normal), Italik (Eğik), Bold (Koyu),

Bold Italik (Koyu ve Eğik) olarak Font Style (Yazı Şekli)`i seçmemizi sağlar.

Açılır Menüden, Pixel cinsinden Font Size (Yazı Boyutu)`ı seçmemizi sağlar.

Açılır Menüden, Strong (Katı), Crisp (Parlak), Smooth (Yumuşak) etki ile Anti-aliasing yöntemini seçmemizi sağlar. None seçilirse Anti-aliasing uygulanmaz. (Anti-aliasing, Text kenarlarındaki keskin hatların, kırıklıkların giderilmesi, etrafının yumuşak hatlar ile doldurulması.)

"Text" in zemin üzerindeki pozisyonunu belirler (Solda, ortada, sağda).

Yazımızın rengini belirlememize yarar. Üzerine tıklayınca açılan "Color Picker" den yazı rengimizi değiştirebiliriz.

Çeşitli eğiklik, çarpıklık gibi değişik pozisyonlara sokarak Text`e güzel görünümler sağlar.

Yazı Karakteri ve Paragraf özellikleri gibi bütün komutların bir arada bulunduğu "Yazı Paletin" ini aktif hale getirir.

"Text" e yapılan bütün bu ayarlamaları onaylar veya iptal eder.


Yanda resmini gördüğünüz ve Photoshop 6.0 ile beraber eklenen yeni özelliği, "Yazı Karakteri ve Paragraf Paleti" ile yazımızın, Yazı Türünü, Karekterini, kalınlığını, yana yatıklığını, Harf büyüklüğünü (pixels cinsinden), Text yazarken ilmecin bulunduğu harfler arası mesafeyi, Yazı büyüklüğünü (% cinsinden), bulunduğu yerden yukarı veya aşağı yer değiştirmesini (pixel cinsinden), satır arası mesafesini, mevcut Text`in harfler arası mesafesini, rengini, paragraf özelliklerini, yazı başı ve sonunun pozisyon değiştirmeleri gibi bir çok özelliğini düzenleyebiliriz.
Yazı Paletinin sağ üst köşesinde bulunan `a tıklayarak açılan menüden, "Yazı Stili" ne ilave özellikler olan, extra koyuluk, yatıklık, harflerini tamamının büyük harf olması, script yazı türleri, alt çizgi, ortadan çizgi, harfler arası eşitliği düzenleyen "Fractional Widths" gibi seçeneklere ulaşabiliriz.
Yine 6.0 ile beraber Text Tool`a eklenen yeni bir özellik olan, "Wrap Text" ise Text`i eğip büküp çeşitli şekillere sokarak ve bunları yatay veya dikey çekip sıkıştırarak yazıya güzel görüntüler verir.



"Yazı Paletinde" Extra Özellikler`e Erişebiliriz.


"Wrap Text" Seçenekleri ile Text`e güzel efektler verilebilir.


"Arc Upper" Efekti


"Arc Lower" Efekti


"Bulge" Efekti


"Flag" Efekti


"Wave" Efekti


"Fish" Efekti


"Rise" Efekti


"Fisheye" Efekti


"Squeeze" Efekti

Tekrar bir hatırlatma yapalım; "Text" olan Layer`e, vektörel olduğu için Filitrelerin tamamının ve ayrıca Transform > Distort ile Transform > Perspective uygulamalarının hiçbirini gerçekleştiremeyiz. Ancak bunları uygulayabilmemiz için Text`in " T " bulunduğu Layer`e sol tuş ile tıklayarak açılan menüden "Rasterize Layer" i seçerek Layer`in "Text" özelliğinin iptali için "Rasterize" etmemiz yani solid hale getirmemiz gereklidir. Aynı işi, Layer > Rasterize > Type ile de gerçekleştirebiliriz. Ancak bu işlemden sonra (Yazı Kalitesinde biraz bozulma olacaktır...), Filitreleri uygulanabiliriz