Yavaş İnternet Bağlantısına Çözümler
Web tarayıcıdan, sunucudan, ağ yapısından kaynaklanan yavaşlıklar internet gezintilerinizin çileye dönüşmesine sebep olabilir. Yavaş internet bağlantınıza boyun eğmeden önce onu düzeltmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. İşte yavaş bağlantınızı onarmaya veya onunla yaşamanızı kolaylaştırmaya yönelik 9 yol.
1. Zamanınızı etkin kullanın
Şanslıysanız internet hızınızı çok geçmeden hızlandırabileceksiniz. Ancak bunu başaramasanız bile işe iyi yönünden bakın: İşiniz yüksek bir bant genişliğine ihtiyaç duymuyorsa, yavaş internet sizi daha verimli hale getirebilir. Facebook’un yüklenmesi 1 dakika alıyorsa, “kısa aralar” verip sosyal ağlara dalma ihtimaliniz çok daha düşük.
2. Servis sağlayıcınızı değiştirin
Servis sağlayıcınız sorunu gideremiyorsa, istediğiniz bağlantı hızını size sunmuyorsa veya müşteri hizmetleri çok kötüyse, kablo, fiber veya uydu gibi farklı bir bağlantı türüne geçmenin zamanı gelmiş olabilir.
3. Servis sağlayıcınızı arayın
Sorun gidermeye yönelik her şeyi denediniz ancak bağlantınız hala yavaş. Bu durumda internet servis sağlayıcınızı arayarak sorunun onda olup olmadığını kontrol etmenin zamanı gelmiş olabilir. Ancak sorunun servis sağlayıcınızda olduğunu varsayarak aramayın, müşteri hizmetlerine saygılı davranırsanız iyi bir hizmet alma ihtimaliniz çok daha yüksek.
4. Yavaş bağlantılarda Opera’yı deneyin
Yavaş internet bağlantınızı hızlandıracak bir çareniz her zaman olmayabilir. Bu durumda web sitelerinin mobil veya HTML sürümlerini açmayı deneyebilir, Opera‘da Opera Turbo işlevini etkinleştirebilirsiniz. Opera kullanmıyor olsanız bile, internetin yavaşlaması gibi durumlar için onu ikinci web tarayıcısı olarak saklamak, iyi bir fikir olabilir.
5. Yeni bir DNS sunucusu deneyin
Alan adlarını IP isimlerine dönüştürmeye yarayan DNS sunucuları yavaş olduğunda internette dolaşma hızınız da yavaşlar. Google DNS veya OpenDNS gibi alternatifleri deneyerek bir fark olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
6. Bağlantınızı emen eklenti ve uygulamaları kapatın
BitTorrent ile büyük dosyalar indiriyorsanız, web’de dolaşma hızınızın düşmesi gayet doğal. BitTorrrent, kurduğu onlarca bağlantı nedeniyle özellikle Wi-Fi ağına aşırı yüklemeye neden olabilir.
7. Wi-Fi sinyalini onarın
Router’ınızda ve internet bağlantınızda sorun yok, ancak kablosuz ağ sinyaliniz zayıf. Bu durumda router’ınızın yerini değiştirmeniz, onu daha yüksek veya merkezi bir yere yerleştirmeniz gerekebilir.
8. Donanımınızın sorunlarını çözün
Servis sağlayıcınızı aramadan önce modeminizi veya router’ınızı kapatıp açmayı deneyin. Bağlantının evinizdeki diğer bilgisayarlarda da yavaş olup olmadığına bakın. Bağlantı sadece bir bilgisayarınızda yavaşsa, sorun router’ınızda olmayabilir.
9. Hızınızı kontrol edin
Bağlantınızın yavaşlığı, bazen onun gerçekten yavaş olmasından kaynaklanabilir. Internet servis sağlayıcınızın sitesine oturum açın ve hızınızı kontrol edin. Ardından speedtest.net’e giderek bu hıza ulaşıp ulaşamadığınızı kontrol edin. Farkı büyükse sorunu gidermeye yönelik ipuçları için yazımızın devamını okuyun. Bağlantı hızınızda sorun görünmüyorsa, daha hızlı bir internet bağlantısı satın almanız gerekebilir.