Google Hayal Kırıklığı Hizmetler ve Alternatifler
Google artık hayatımızın o kadar içindeki internet üzerinde sağlamış olduğu hizmetleri sanırım kullanmayan kalmamıştır. Elbette Google tarafından bizlere sunulan her hizmet için başarılı olduğunu söylemek mümkün değil. Google her ne kadar bazı uygulamalarını kaldırmayı tercih etse de bazı uygulamalar başarısızlıklarına rağmen kullanılmayı sürdürüyor. İşte sizlere pek de başarılı olmayan Google hizmetleri ve alternatif olarak tercih edebileceğiniz hizmetler:
Google Wave
Çok karışık, çok güçlü, çok ayrıntılı…Google Wave her ne kadar az sayıda yararlı uygulama sunsa da birçok özellik barındırıyordu. Google, Google Wave’in sonunu açıkladıktan sonra, bir grup Google Wave kullanıcı grubu kuruldu. Bu grup Google Wave’in korunması için çalışıyordu. Google ise vazgeçmedi ve bu projenin yerini Google+’a bıraktı.
Alternatif : Google+
Google, Google+ ile Facebook’u yerinden etmek istiyor. Eğer daha önceden bir Google hesabınız varsa Google+ dünyasına direkt giriş yapabilir ve Google yeniliklerini keşfedebilirsiniz.
Google Video
Google Video da artık eskisi gibi değil. Örneğin Google, artık siteye video yüklemelerini durdu. Çünkü proje umulan boyuta gelmedi.
Alternatif : YouTube
Google 2006′da YouTube’u 1.31 Milyar dolara satın almıştı. Bugün de gördüğümüz gibi bu akıllıca bir girişimdi. Buna rağmen Google Video yaşamaya devam etti. Ama Google, tüm ağırlığı YouTube’a verdi.
Google Send to Phone
…Ve bir Google uygulaması daha tarih oluyor. Bu Firefox eklentisi ile tüm Amerika’ya SMS gönderilebiliyordu.
Alternatif : Chrome to Phone
Google bir süre önce Chrome için bir eklenti olan Chrome to Phone ve App for Android’i tanttı. Bu şekilde linkleri, haritaları, yazıları ve telefon numaralarını tarayıcınızdan direkt yükleyebilirsiniz.
Google Notebook
Google Notebook ile çok iddialıydı ama olmadı. Servisi verilen destek durduruldu. Başka bir alternatif gerekti.
Alternatif : Springpad
Daha iyi bir alternatif Springpad ile karşınıza çıkıyor. Web için bir not defteri olan bu uygulama notları, linkleri kaydetmenizi sağlıyor.
Google China
Duvara karşı koşu: Google ile Çin arasında 2010 yılında kara kedi girdi. Amerikan Google bölümü Çin web sayfasını Hongkong’a taşıdı. Google’ın Çin sayfasına ulaşmak için google.cn yazdığımızda direkt olarak google.com.hk’ya yönlendiriliyorduk. Yani Google China tarih olmuştu.
Alternatif : China Channel for Firefox
China Channel for Firefox ile interneti sanki Çin’de kullanıyormuş gibi kullanabiliyorunuz. Sansür ve filtreler ile birlikte…
Google Browser Sync
Yer imleri, çerezler, geçmiş, kayıt edilmiş parolalar… Google Browser Sync ile tüm kişisel Firefox ayarları sunuculara kaydediliyor ve bu şekilde nerde olursanız olun ulaşabiliyorsunuz. Maalesef artık Google tarafından geliştirilmiyor.
Alternatif : Firefox Sync
Eğer en yeni Firefox güncellemesini yüklediyseniz bu eklentiye ihtiyacınız artık yok. Çünkü Firefox Sync entegre edilmiş olarak geliyor…
Jaiku
Google için bir başarısız proje daha… O da tarihin sayfaları arasındaki yerini aldı.
Alternatif : Twitter
Twitter’ın internete etkisi tartışılmaz. 140 karakter ile dünyanın içindesiniz.
Google Answers&Aardvark
Bu özellik ile iki farklı hizmet geliyor. Arama devinin araştırma merkezi…
Alternatif : Quora.com
Quaro.com Facebook’un teknik şefi Adam D’Angelo tarafından geliştirildi. Sorular işaretlenerek yeni gelen cevaplar bu şekilde görülebiliyor. Eğer soruya gereken cevap farklı dillerde veya yalnızca bir dilde bulunuyorsa Quora sizi hemen uyarıyor.
Google Gears
Google programlama bölümü Gears’ı web uygulamalarıyla geliştimeye ve çevrimdışı hizmet verdirmeye çalışıyordu. Bunun yerine şimdi HTML5′e konsantre olunmuş durumda.
Alternatif : HTML5
İnternette bir video izlemek veya oyun oynamak istediğinizde arka planda bir Adobe Flash Player eklentisi çalışıyor. Artık Flash Player’a bir rakip var: HTML5!
Google Labs
Google Labs ile arama devi yeni özelliklerin denenmesini sağlıyor. Ama o da tarih oluyor, her hizmet kendi Lab’ına kavuşuyor.
Alternatif : Google Hizmetleri
Tüm Google hizmetleri kapalı laboratuarlarda ortaya çıkıyor. Google Maps, Docs&Co… Ve artık hepsinin ayrı birer Labs bölümü var.