Üye Kayıt Üye Giriş

WordPress Sitenizi Hızlandırma


WordPress Sitenizi Hızlandırma

 

WordPress Sitenizi Hızlandırma

WordPress site hazırlayanlar tarafından tercih edilen bir içerik yönetim aracı. Site ziyaretçilerini sitede tutmanın ilk yolu aslında sitenin hızlı açılması sayılabilir. İşte WordPress ile site hazırlayanlara hızlandırma yolları:

1- Hızınızı Ölçün

Site hızınızı arttırmanız için öncelikle sitenizin ne kadar hızlı olduğunu bilmek zorundasınız. Başlangıcını bilmediğiniz ve hedef koymadığınız hiçbir şeyin sonunu getiremezsiniz. Site hızını ölçmek için çok fazla araç olsa da size hepsi farklı rakamları verecektir.

Hız ölçen aynı zamanda hangi önlemleri almanız gerektiğini belirten ücretsiz araçlar:

  • GTmetrix : GTmetrix iki farklı sonuç veriyor. Bunlardan ilki Yslow ki Yahoo’nun kullanıma sunduğu kaliteli ve ayrıntılı bir hız ölçüm aracı, diğeri ise Pagespeed ki bu da Google’ın site hızlarını taramak için piyasaya çıkardığı araç. GTmetrix, en önemli iki aracın verilerini aynı anda göstererek diğer rakiplerinden sıyrılıyor.

2- Gereksiz Eklentileri ve Gönderi Revizyonlarını Kaldırın

Sitenizi kimse çok fazla eklentisi olduğu için ziyaret etmeyecektir. Kaş yaparken göz çıkarmamak için biran evvel gereksiz tüm eklentilerinizi etkisizleştirin ya da tamamen kaldırın. Sadece sitenizin geri dönüşüm oranını arttıracak ve okuyucuya fayda sağlayacak ,vazgeçemeyeceğiniz eklentilerle yola devam edin. Aktif olan gereksiz birkaç eklentiyi kaldırdığınızda site hızınızın arttığını hemen fark edeceksiniz.

Yine de ikilemde kaldığınız durumlar olabilir. Kaldırsam mı kaldırmasam mı diye düşünmeyi bırakın ve  ünlü domain&hosting şirketi Godaddy’nin imzasını taşıyan P3 Plugin Performance Profiler eklentisini indirin. Bu eklenti hangi plug-inin site performansınızı ne kadar etkilediğiniz yüzdelerle gösteriyor. Böylece site hızınızı gerçekten yavaşlatan plug-inleri görebilir ve temizleyebilirsiniz.

Gereksiz eklentileri temizledikten sonra yapmanız gereken işlem gönderi revizyonlarınızı kaldırmak. Blogumuz için bir gönderi hazırlarken birçok kez içeriği değiştirebiliyoruz ve her değiştirdiğimizde WordPress gönderinin bir önceki halini veritabanına kaydediyor. Bu durum zamanla veritabanını feci şekilde yavaşlatıyor. Korkmayın çözümü var…

Yine bir eklenti: Better Delete Revision

Eklenti sayesinde WordPress’in otomatik olarak veritabanına kaydettiği belki de binlerce gereksiz revizyonu kolay şekilde kaldırabilirsiniz. Eklentiyi kullandıktan sonra kaldırmayı unutmayın, çünkü her eklenti sayfa açılış hızınızı etkileyecektir.

Sayfa hızını en çok etkileyen faktörlerin başında resim adedi&boyutu geliyor. Açılış sayfanızda ve diğer sayfalarda ne kadar az resim kullanırsanız-diğer koşullar sabit kalmak koşuluyla- sayfanız o kadar hızlı açılacaktır. Eğer yeni bir site açıyorsanız kuruluş aşamasından başlayarak site hayatını devam ettirdiği sürece az yer kaplayan resimler kullanmaya özen gösterin.  Resim boyutlarının az yer kaplamasını sağlamak için:

  • WordPress tabanlı sitenize resimleri metin içerisinde görümesini istediğiniz boyutta ekleyin. Diğer bir deyişle, 200×200 boyutunda bir resim kullanacaksanız, 400×400 boyutunda resim yükleyip onu küçültmeyin. Çünkü bu ekstra bir HTTP isteği anlamına gelir ve hızı olumsuz etkiler. Resmi küçültmek ve istediğiniz boyuta getirmek için Paint’i kullanabilirsiniz.
  • Resimlerinizi kaliteleri düşmeden online araçlarla optimize edebilirsiniz. Jpeg formatlı resimleri Jpegmini ile, png formatlı resimleri Tinypng ile küçültebilirsiniz.
  • Faviconunuzu ve logonuzun boyutunu mutlaka düşürün. Bunun için yukarıdaki araçları kullanabilirsiniz.
  • Benim de kullanmakta olduğum, WordPress’e yüklediğiniz tüm resimlerin boyutunu tek bir tuşla düşüren Bulk.Smush it eklentisini indirin ve  kullanmaya başlayın. Yapmanız gereken tek şey aklınıza geldiğinde ”ortam” sekmesine gelip ”bulks smush it” düğmesine basmak. Tek bir tuşla ciddi boyut tasarrufu sağlayabilirsiniz.
  • Kullanmanız gereken diğer eklenti de Lazy Load. Eklenti, sadece resimler okuyucu tarafından görüntülendiğinde resimleri yüklüyor.(Normal koşullarda bir internet sitesine girdiğinizde tüm resimler yüklendikten sonra sayfa tam anlamıyla görünür fakat Lazy Load sayesinde cursor’ınızı aşağı indirdikçe ve siz resimleri gördükçe resimler yavaş yavaş yükleniyor böylece sayfa açılış hızı artıyor)

 4- W3 Total Cache Kullanın

W3 Total Cache, WordPress’in açık ara en iyi performans eklentisi. Eklenti, Mashable ve Smashing Magazine gibi dünyanın önde gelen teknoloji blogları tarafından tercih ediliyor. Server yükleme sürelerini düşürerek ve http isteklerini azaltarak, web sitesi üzerindeki performans baskısını hafifletiyor.

Eklentiyi yüklediğinizdeki varsayılan ayarları koruyabilirsiniz. Eğer varsayılan ayarlarda değişiklik yapmak istiyorsanız buradan ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sonuç: Her zaman bu yöntemler denenmeli ama bilinmesi gereken diğer bir şey hızınızı belirleyen diğer bir etken seçtiğiniz hosting servisi ve kullandığınız temanın kod yapısıdır.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER