Üye Kayıt Üye Giriş

Linux Kısa Tarihi ve Versiyonları


Linux Kısa Tarihi ve Versiyonları


Linux Kısa Tarihi ve Versiyonları
Linux, açık kaynak kodlu işletim sistemi olarak oldukça popüler bir işletim sistemi ve her geçen gün kullanıcı sayısı artıyor. İşte bu işletim sisteminin kısa tarihi ve Linux türevleri.

Minix çatallaması olan bir işletim sistemi olarak, Linus Torvalds tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Linus Torvalds’ın okuduğu üniversite o zamanlar Unix’i işletim sistemi olarak kullanmaya ve C programlama dilini de ders olarak okutmaya karar vermişti.

Linus Torvalds’ın bir dönem öncesinden okumaya başladığı kitapta Unix ve akademik alanda yaygın olarak kullanılan Minix işletim sistemlerini anlatıyormuş. Bu sistemler hakkında daha önceden bilgi sahibi olan Linus, evindeki bilgisayarına Minix işletim sistemini kurar ve üniversitedeki Unix işletim sistemli bilgisayarına erişmek için Minix’in uç birim benzetmesini (terminal) kullanmak zorunda kalır. Fakat Minix Terminali kendisine oldukça kullanışsız geldiği için en sonunda kendi terminalini yazmaya karar verir. İşte Linux’un ilk adımı böyle atılmıştır.

Zincirleme bir reaksiyon gibi sürekli etkileşim içine girecek bir sistem ortaya çıkar. Ayrıca Linux, ismini de babası olan Linus Torvalds’dan almaktadır.

Bir üniversite öğrencisinin “böyle olsa daha güzel olur” demesinden başlayan bu serüven günümüze kadar birçok farklı türev halinde gelmiştir. Sunucu pazarında, %90 gibi büyük bir paya sahip olan Linux ailesi aslında birçok farklı alanda etkin kullanımda.

Herkesin korktuğu ve bilgisayarına kurmaktan çekindiği bu sistemi aslında günlük hayatta bilmeden birçok yerde kullanıyoruz.

Günümüzde Linux, televizyonlarda, sunucularda (Google, Yahoo ), masaüstü bilgisayarlarda, süper bilgisayarlarda (ilk 10 listesine giren süper bilgisayarların tümünde Linux kullanılmaktadır), film sektöründe (Hollywood), bilimsel araştırmalarda (CERN), otomotiv sektöründe (BMW, Mercedes, Fiat vb.) etkin olarak kullanılmakta. Hatta iş yerlerinde parmak okuyucu cihazların bile işletim sistemi Linux.

Çok kısa, hangi alanda hangi Linux dağıtımı kullanılıyor bir bakalım.

Scientific Linux (SL) http://www.scientificlinux.org/

Bilimsel araştırmalarda kullanılan bir dağıtımdır. İsviçre ve Fransa’nın arasına kurulan CERN’ün Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nda kullanılmıştır.

Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat, Linux Mint
Uzun bir başlık oldu farkındayım fakat yukarıda isimlerini yazdığım dağıtımlar ev, sunucu ve diğer her yerde kullanılabilir dağıtımlardır. Genelde kullanıcıları ev kullanıcıları olmasına rağmen, birçok işletimde etkin olarak kullanılmaktadırlar.

Yukarıda birçok yazının arasından ilginizi çeken “Hollywood” olmuş olabilir. “Peki onlar hangi dağıtımı kullanıyor?” Sorusuna cevap vermek aslında biraz güç, herhangi bir dağıtımı kullanıyor olabilirler. Ancak kullandıkları uygulamanın adını hemen vereyim

Blender http://www.blender.org/

Blender, ücretsiz ve 3D işleme sağlayan bir uygulamadır. Oldukça da kuvvetlidir. Hemen hemen bütün platformlar için çalışabilen sürümleri mevcut.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER