Hız Artırmanın En Kolay Yolu Bu Programları Devre Dışı Bırakmak
Ne kadar yeni teknoloji gelişmelere uygun bir PC satın alsak da bir süre sonra yüklenen programlar nedeni ile yavaşlama problemi yaşarız. Bu durumdan kurtulmanın en kolay yolu bazı programları devre dışı bırakmak. İşte acımadan kaldırabileceğiniz yazılımlar.
Yüklediğimiz çoğu program bize sormadan kendisini sistem açılışına ekliyor. Sistem açılır açılmaz bu programlar devreye giriyor. Aslında bazıları bize yüklerken sorduğundan kurulum sırasında bir parça uyanık olursanız bunu engelleyebiliyorsunuz. İşte size sormadan yüklenen ve hız problemi yaşamanıza neden 10 farklı program yazıda veriliyor.
Not: Başlangıç öğelerini Windows XP ve 7′de msconfig aracıyla (Başlat > Çalıştır > msconfig), Windows 8′de ise Görev Yöneticisi’nin Başlangıç sekmesini kullanarak devre dışı bırakabilirsiniz.
1. iTunes Helper
Bir “iCihaz” sahibiyseniz, bu işlem onu PC’nize bağladığınızda otomatik olarak iTunes’u açacaktır. Ancak özellikle bir Apple cihazınız yoksa bu işleme ihtiyacınız yok. Dahası iTunes’u kendiniz de açabilirsiniz.
2. QuickTime
QuickTime, çeşitli medya dosyalarını açıp çalabilen bir program. Onu genellikle web ve video içeriklerini oynatmak için kullanıyoruz. Peki QuickTime’ın başlangıçta ne işi var? Kısa cevabımız: orada durmasına gerek yok.
3. Apple Push
Bir başlangıç hizmeti olan Apple Push’un amacı iCloud gibi Apple hizmetleriyle iletişim kurmak. Ancak forumlara bakacak olursak, başlangıç öğesini devre dışı bırakmak, çalışmasını engellemiyor.
4. Adobe Reader
Popüler PDF okuyucuyu hepimiz tanıyoruz. Üstelik harika PDF reader alternatifleri sayesinde ona ihtiyacımız da yok. Programın Windows’la beraber niye başladığı ise bizi aşan bir konu. Onu devre dışı bırakabilirsiniz.
5. Skype
Skype harika bir videolu sohbet aracı, ancak muhtemelen Windows’la beraber açılıp sizi sürekli çevrimiçi yapmasına ihtiyacınız yok.
6. Google Chrome
Google Chrome’unuzun güncel kalması için Google Installer ve Google Update gibi hizmetlerin başlangıçta bulunması gerekmiyor. Bunları kapattığımızda bile Chrome’un güncellendiğini gördük.
7. Spotify Web Helper
Yakın zamanda Türkiye’de de hizmet vermeye başlayan müzik keşfetme aracını aslında PC’nize yüklemenize bile gerek yok (Spotify web player’ı kullanabilirsiniz). Ancak onu PC’nize yüklediyseniz, web’de bir Spotify şarkısına tıkladığınızda devreye giren masaüstü aracını PC’nizde bulacaksınız. Bu özelliğin açılış sürenizi uzatmasına değmeyeceğini düşünüyorsanız, onu devre dışı bırakabilirsiniz.
8. CyberLink YouCam
Web kameranız varsa CyberLink’in YouCam yazılımına sahip olma ihtimaliniz yüksek. Üreticiler, her nedense başlangıçta devreye girmeleri gerektiğini düşünüyorlar ancak PC’nin açılış işini uzatmaktan çok daha fazlasını yapmıyorlar. YouCam’i de devre dışı bırakabilirsiniz.
9. Evernote Clipper
Evernote, özellikle Web Clipper işleviyle hayranlığımızı kazanan bir program. Ancak sistem açılışında başlamasına bizce gerek yok. Başlangıç öğesini devre dışı bıraksak da Web Clipper’ın düzgün çalışmaya devam ettiğini gördük.
10. Microsoft Office
Microsoft Office, piyasadaki en çok tanınan üretkenlik paketi. Başlangıç öğesini devre dışı bırakırsak onu bozar, dosyaları açmasına engel olur muyuz? Hayır, bunu yapmanız sizi hiçbir şeyden mahrum etmeyeceği gibi sistem başlangıcınızı rahatlatacak.