Üye Kayıt Üye Giriş

PowerPoint : Etkili bir sunu oluşturmak için ipuçları


PowerPoint : Etkili bir sunu oluşturmak için ipuçları

 

İPUCUAYRINTILAR
Slaytların sayısını en aza indirin. Mesajı net olarak vermek ve dinleyicilerinizin dikkatini ve ilgisini korumak için, sununuzdaki slaytların sayısını en alt düzeyde tutun.
Dinleyicilerinizin uzaktan okuyabileceği bir yazı tipi stili seçin. Helvetica veya Arial gibi en uygun yazı tipinin seçilmesi, mesajınızı karşınızdaki kişiye aktarmaya yardımcı olur. Arial Narrow gibi dar yazı tiplerini ve Times gibi kenarları süslü yazı tiplerini kullanmaktan kaçının.
Dinleyicilerinizin uzaktan okuyabileceği bir yazı tipi boyutu seçin. Doğru yazı tipi boyutunun seçilmesi mesajınızı karşınızdaki kişiye aktarmaya yardımcı olur. NOT   Aşağıdaki ölçüler, dinleyicileriniz için tam ekran modunda perdeye yansıtılan yazı tipi boyutunu değil de, bilgisayar ekranınızdaki yazı tipi boyutunu belirtir. Tam ekran modunu etkinleştirmek için, Görünüm sekmesinin Sunu Görünümleri grubunda Slayt Gösterisi‘ni tıklatın.

 

  • Bir inçlik harf 3 metreden okunabilir.
  • İki inçlik harf 6 metreden okunabilir.
  • Üç inçlik harf 9 metreden okunabilir.
Madde işaretleri veya kısa cümleler kullanarak metninizin basit olmasını sağlayın. Madde işaretleri veya kısa cümleler kullanın ve metin kaydırma kullanmaksızın her maddeyi tek bir satırla sınırlamaya çalışın.Dinleyicilerinizin, ekranı okumaktan çok bilgilerinizi sunuşunuza kulak vermesini istersiniz.

 

Bazı projektörler slaytların kenarlarını kırpar ve bu nedenle, uzun cümleler kesilebilir.

Bir satırdaki sözcük sayısını azaltmaya yardımcı olması için “bir” gibi artikelleri kaldırabilirsiniz.

Vermek istediğiniz mesajı iletmeye yardımcı olması için resim kullanın. Anlatımınıza yardımcı olması için grafikler kullanın. Ancak, slayda çok fazla grafik ekleyerek dinleyicilerinizi bunaltmayın.
Çizim ve grafik etiketlerini anlaşılır yapın. Çizim veya grafikteki etiket öğelerini anlaşılır kılmak için yalnızca yeterli metin kullanın.
Slayt arka planlarının zarif görünmesini ve tutarlı olmasını sağlayın. Çekici ve tutarlı bir şablon veya tema seçin; ancak çok çarpıcı olmasın. Arka plan veya tasarımın mesajınızın değerini azaltmasını istemezsiniz.
Arka plan rengiyle metin rengi arasında yüksek karşıtlık kullanın. Temalar, açık arka plan ile koyu renkli metin veya koyu arka plan ile açık renkli metin arasındaki karşıtlığı otomatik olarak ayarlar.
Yazım ve dilbilgisini denetleyin. Dinleyicinizin saygısını kazanmak ve bu saygıyı korumak için, sununuzda her zaman yazım ve dilbilgisini denetleyin.
Erken gelin ve donanımınızın düzgün çalıştığını doğrulayın. Tüm donanımın bağlı ve çalışır durumda olduğundan emin olun.
Sununuzun bir başka bilgisayarda sorunsuz çalışacağı varsayımıyla hareket etmeyin. Disk arızaları, yazılım sürümlerinin eşleşmemesi, yetersiz disk alanı, düşük bellek ve diğer birçok etmen sunuya zarar verebilir.Sununuzu yapmayı planladığınız bilgisayar size ait değilse, CD’den sunum yapmak zorunda kalmamak için yeterli disk alanı bulunduğundan emin olun.

 

Ekran koruyucuları kapatın ve Microsoft Office PowerPoint de içinde olmak üzere gerek duyduğunuz yazılımın uygun dosya ve sürümlerine sahip olduğunuzdan emin olun.

Projektörünçözünürlüğünün sunuyu oluşturduğunuz bilgisayarın çözünürlüğü ile aynı olduğunu doğrulayın. Çözünürlük değerleri eşleşmiyorsa, slaytlarınız kırpılabilir veya diğer görüntü sorunları oluşabilir.
Ekran koruyucunuzu kapatın. Dinleyicilerinizin sununuzun içeriğine odaklanmasını sağlayın.
Gerçek sunumu yapmadan önce, bir projeksiyon ekranında tüm renkleri denetleyin. Renkler, monitörünüzde göründüğünden farklı şekilde yansıtılabilir.
Dinleyicilerinizden soruları sona bırakmalarını isteyin. Sorular, insanların konunuzla ve sunu becerilerinizle ilgilendiklerinin benzersiz bir göstergesidir. Bununlar birlikte, bu soruları sununun sonuna bırakırsanız, malzemenizin üzerinden kesintiye uğramadan geçebilirsiniz. Ayrıca, erken sorulmuş soruların yanıtları, çoğunla izleyen slaytlar ve açıklamalarda bulunur.
İşaretçiyi farkında olmadan hareket ettirmekten kaçının. İşaretçiyi kullanmadığınız zamanlarda elinizi fareden çekin. Bu, işaretçiyi farkında olmadan oynatmanızı önlemeye yardımcı olur; aksi bir durum dikkati dağıtıcı olabilir.
Sunuyu okumayın. Madde işaretlerine bakarak konuşabilmek için sunuyla pratik yapın. Sunudaki metinler, dinleyiciye tam mesajı aktarmaktan çok sunuyu yapan kişi için bir ipucu niteliğinde olmalıdır.
Zaman sınırlamasına uyun. Sununuz için belirli bir süre planlarsanız, bu süreyi aşmayın. Zaman sınırı yoksa, kişilerin ilgilerini kaybetmediğinden emin olmak için, süreyi uzatmak yerine kısa tutmaya çalışın.
Dinleyicinizin davranışını izleyin. Yaptığınız her sunuda dinleyicinizin davranışını izleyin. İnsanların slaytlarınıza odaklandığını gözlemlerseniz, slaytlar çok fazla veri içeriyor veya başka bir şekilde kafa karıştırıyor ya da dikkati dağıtıyor olabilir. Gelecekteki sunularınızı geliştirmek için her sununuzda öğrendiğiniz bilgilerden yararlanın.
Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER