İnternet özgürlüğün yaşanabileceği en güzel ortam. Ama eğer düşünce düşüncelerinize değer verilmesini, sözlerinizin dikkate alınmasını, acemi yerine konulmamayı istiyorsanız elbette kabul gören kuralları da yerine getirmelisiniz.
Dijital ortamda beden diliniz, ses tonunuz ve mimikleriniz gibi “anahtar” iletişim araçlarını karşı tarafla paylaşmanız mümkün değil. Eğer karşınızdaki kişiye sinirlendiyseniz kullanmanız gereken yöntemle, şaka yollu takılmak için kullanmanız gereken yöntem bambaşka. Tüm bunları da ancak “dijital görgü kuralları”na hakim olarak öğrenebilirsiniz.Yıllardır gelişen, evrimleşen dijital toplumauygun görgü kuralları da bu süreçte şekillendi ve bu ortamı sıkça kullanan insanlarda yer etmeye başladı. İşte sanal ortamda uymanız beklenen/gereken görgü kuralları:
- İnternet aleminin kullandığı dili, kısaltmalarını öğrenin. Bu sayede size gelen iletileri yanlış anlamaktan kurtulursunuz.
- “Rofl, lol, lmao” gibi İngilizce temelli “gülüş” ifadelerini kullanacağınız yer ve zamana dikkat edin. Her mesajın sonuna “lol” yazarak cevap vermek, karşı tarafa ciddiye alınmadığı sinyalini verir.
- E-posta kutunuza düşen komik fotoğraf/videoları, eğer bizzat e-postayı size gönderen arkadaşınız tarafından çekilmediyse, başkalarına iletmeyin.
- Bir e-postayı başkalarına iletmeden önce gönderen kişinin onayını alın.
- Göndereceğiniz e-postanın “konu” kısmını asla boş bırakmayın.
- Sanal ortamda BÜYÜK HARFLERLE YAZMAK, bağırmak anlamına gelir.
- Cep telefonundan attığınız kısa mesajların gerçekten “kısa” olmasına ve imla hatası içermemesine dikkat edin.
- Kaynak belirtmeden copy/paste yapmayın.
- Katıldığınız forumların kurallarını okuyun, soru soracaksanız öncelikle daha önceden sorulup sorulmadığını araştırın. Cep telefonu modelinizle ilgili soruyu, yemek tarifi bölümüne yazmamaya dikkat edin.
- Yazdığınız mesaj/iletiden emin olmadan “gönder” tuşuna basmayın, çünkü bunun geri dönüşü yok!
- Acemi kullanıcılara karşı sabırlı olun.
- Sosyal medyada, olmadığınız biri gibi görünmeye/davranmaya çalışmayın.
- Son olarak saygıyı asla elden bırakmayın.