9 Facebook tuzağı
Facebook, son zamanlarda spam’cıları engellemeye yönelik bir güvenlik duvarını devreye soktu. Ancak birçok kullanıcı, bunun spam’ın Facebook’ta yayılmasını durdurmayacağından, spam’cıların yeni yöntemler bulacağından endişeli. Profilinizekimin baktığını göstereceğini vaadeden uygulamalar, gönderen kişiyle ilgisi olmayan duvar yazıları gibi şüpheli gönderilerle hepimiz karşılaştık.
Bu sahtekarlıklar bazen oldukça belirgin olsa da bazen fark edilmesi oldukça güç olabiliyor. Facebook’da birçok güvenlik ayarı mevcut, ancak güvenliğiniz aslen sizin ellerinizde.
1. Clickjacking
Bu tür saldırılar, büyük vaatler sunuyor ve Facebook kullanıcılarını bir metni kopyalayıp tarayıcınızın adres çubuğuna yapıştırmaya ikna ediyor. Kullanıcı, zararlı kod bilgisayarına bulaştığında hacker’lar kontrolü ele alıyor ve kullanıcının arkadaşlarına spam mesajlar gönderebiliyor.
2. Sahte anketler ve sorular
Bir bağlantıya tıkladığında sizi Facebook dışındaki bir ankete taşıyorsa, en iyisi bu sayfayı kapatmanızdır. Sahte anketleri doldurarak spam’cıların komisyon elde etmesini sağlıyorsunuz.
3. Olta saldırısı
Olta saldırısıyla elde edilen bilgileriniz (kullanıcı adı, parola ve bazen daha da fazlası), hesabınızı ele geçirmek için kullanılabilir. Bu tür sayfaları fark etmek zor olabilir, özellikle de hacker’lar Facebook’un giriş sayfasına benzer bir sayfa oluşturduklarında.
4. Sahte mesajlar
Facebook, sahtekarlardan ‘Facebook takımı’ veya ‘Facebook’ adıyla gönderilen e-postalara karşı kullanıcılarını uyarıyor. Bu e-postalarda genellikle ‘acilen’ yapmanız gereken bir işlemden bahsediliyor. E-posta içerisindeki zararlı bağlantıya tıkladığınızda ise sahte bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz.
5. Para transferi sahtekarlığı
Bir arkadaşınız, size veya duvarınıza paraya çok ihtiyacı olduğunu söyleyen birmesaj gönderdiyse dikkatli olun. Bu korkunç sahtekarlığın amacı Western Union veya başka bir para aktarım hizmeti ile para elde etmek.
6. Sahte arkadaşlık isteği
Tüm arkadaşlık isteklerinin gerçek insanlardan geldiğini düşünmeyin. Facebook’un bot’lara karşı mevcut korumalarına rağmen, kişisel bilgi toplamayı amaçlayan bu tür sahtekarlıklar mevcut.
7. Sahte sayfalar
Zararlı sayfalar, gruplar veya etkinlik davetleri, sizi ‘spam’ göndermeye teşvik edebilir. Örneğin size büyük bir ödülün vaadedildiği bir sahte mesaj, tüm arkadaşlarınıza bu spam içeriği göndermenizi isteyebilir.
8. Sahte uyulamalar
Zararlı uygulamalar Facebook’da bugünlerde oldukça sık rastlanır bir hale geldi. ‘İzin ver’ düğmesine tıklamamızı sağlayacak kadar gerçek görünen bu uygulamalar, verdiğiniz izini kullanarak arkadaşlarınıza spam dağıtıyor.
9. Koobface solucanı
İlk olarak 2008′in sonlarında ortaya çıkan solucan büyük oranda siteden kaldırılsa da Facebook, bizi yine de dikkatli olmaya davet ediyor. Koobface, size gelen bir Facebook mesajında kendini Adobe Flash Player güncellemesigibi gösteriyor ve bu yolla PC’nize bir zararlı indiriyor.