Hangi Şirket Devletlere Yakın ?
Hangi Şirket Devletlere Yakın ?
Ülkemizde yaşanan son olaylarda da sıkça sorgulanan büyük teknoloji firmalarının devletle işbirliği durumu için ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA‘nın çalışması hayli bilgi verici görünüyor.
ABD’deki Prism skandalının boyutları yavaş yavaş ortaya çıkıyor. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA‘nın, hiçbir yasal dayanağı olmaksızın, teknoloji şirketlerinden, kullanıcılarına dair özel verileri istemesi ve elbette sorunsuzca alabilmesi, dünya çapında yankı bulan Prism skandalını ortaya çıkarmıştı.
ABD önce bu iddiaları reddetse de, şu anda Rusya’da kaçak durumda olan eski NSA çalışanı John Snowden’in birbiri ardına açıkladığı belgelerle zor duruma düşmüş; “ama biz ABD vatandaşlarının özel bilgilerini dinlemiyorduk, sadece dünyadaki diğer insanları dinliyorduk, anayasa da bize bu hakkı veriyor!” anlamına gelen bir açıklama yaparak durumu kurtarmaya çalışmıştı.
Şimdi, bu skandalın boyutlarına dair yeni rakamlar geliyor. Google, Yahoo, Facebook, Microsoft, Apple gibi dev şirketlerin NSA’ya kaç kullanıcının özel verilerini “yasadışı” olarak verdiği iyice netleşiyor.
Buna göre birincilik Yahoo‘da bulunuyor. Yahoo 40.322 kişinin özel bilgilerini (mesajları, e-postaları, şifreleri, lokasyon bilgileri, notları) NSA’ya vermiş. İkincilikle yetinmek zorunda kalıp gümüş madalya alan Microsoft, kendisine güvenerek özel verilerini Microsoft’un sunucularına teslim eden 32 bin masum insanın gizli verilerini paylaşmış.
Üçüncülük kürsüsündeki Facebook, 21 bin kişinin bilgilerini teslim etmiş. Dördüncü Google14.791 kişinin özel bilgilerini ABD makamlarına yasadışı olarak teslim etmiş. Ancak beşinci olabilen Apple ise, sadece 10 bin kişiyi ABD’nin yargı kararlarını tanımayan ve Senatonun izin vermediği Prism projesini yasadışı olarak kuran NSA’ya iletmiş.
Tün bu rakamlardan çıkacak ders ise şu: İnternet üzerinde, ne kadar büyük olursa olsun, hiçbir şirkete koşulsuz bir biçimde teslim olmamakta yarar var!