Üye Kayıt Üye Giriş

Hack Olayınıza Karışıp Karışmadığınızı Test Edin


Hack Olayınıza Karışıp Karışmadığınızı Test Edin



Her geçen artan güvenlik açıkları ve beraberindeki hack saldırıları sizin de kafanızı karıştırmıştır. Acab ben de hack’lenmiş olabilir miyim diyorsanız bu site siz göre.
Teknoloji dünyasında en çok okuduğumuz haberler arasında hack ve hackerlar ile alakalı olanlar bulunuyor. Geçmiş yıllarda herkesin merakını uyandıran bu başlık, günümüzde siber savaş denilen bir dünyanın kapılarını araladı. Peki, bu zamana kadar hacklenen binlerce sistem üzerinde sizin bilgileriniz de olabilir mi?


Pek tabi bu mümkün, özellikle Sony gibi yüzbinlerce kullanıcının üye olduğu online bir sistem ele geçirilebiliyorsa, iyi kötü birçoklarının bilgilerine ulaşıldığını düşünmek hiç de abartı olmayacaktır.İşte bu konu hakkında kafa patlatan Avustralyalı yazılım mühendisi Troy Hunt, herkesin yararlanabileceği “haveibeenpwned.com” isimli site üzerinden hizmet vermeye başlamış durumda. Site, kullanıcıların elektronik posta adreslerinin Adobe System 2013, Yahoo 2012, Sony ve Stratfor 2011 ve Gawker 2010 veri depolarında halen kayıtlı olup olmadığını öğrenmelerine olanak tanıyor. Bu isimlerin özellikle taranmasının sebebiyse, yakın zamanda hacklenmiş olmaları.

Adobe veri ihlali olayı Ekim ayında patlak vermişti ve bu zamana kadar yaşanmış en büyük kullanıcı bilgisi sızdırma olayı unvanını almayı başarmıştı. Hack sonucunda, içerisinde elektronik posta adresleri ve zayıf parolalara sahip olan şifreler de dahil olmak üzere, 153 milyondan fazla kullanıcının bilgileri ifşa edilmişti. Hunt’ın geliştirdiği sistem sayesinde, kullanılan elektronik posta adresinin sadece bir ihlal yerine, yakın zamana kadar geçen sürede gerçekleşen birçok dev hack olayında arayabilmemiz mümkün. Böyle bir araştırma yapabilmenin değeriyse paha biçilemez zira birçok insan elektronik postalarını ve bu postalarda kullandıkları şifreleri, başka yerlerde de kullanıyorlar.

Hunt’ın 2012 yılında gerçekleştirdiği bir karşılaştırmaya göre şifreleme dünya çapında bir sorun. Aynı yıl içerisinde Sony ve Yahoo’ya yapılan saldırılar sonucu açığa çıkan şifrelerin kıyaslamasını yapan Hunt, her iki mecrada da hesap sahibi olan insanların yüzde 59′luk kısmının aynı şifreyikullandıklarını keşfetti. Hazırladığı “haveibeenpwned.com” isimli site üzerindeyse günümüze kadar ifşa edilmiş hiçbir şifre bulunmuyor. Onun tek hedefi ilgili elektronik postalar… “Benim şifrelere ihtiyacım yok, zaten böyle bir sorumluluğu üzerime alamam” şeklinde, kendi blogu üzerinden açıklama yapan Hunt “Tek amacım, toplumun bu ve benzeri olaylara karşı dikkatini çekmeyi başarmak” dedi.

Elde ettiği verileri, tek bir çatı altında toplarken çok zorlandığını dile getiren Hunt, Adobe’un 152 milyon, Stratford’un 860 bin, Gawker’ın 530 bin, Yahoo’nun 453 bin ve Sony’nin de 37 bin kullanıcı verisine sahip olduğunu açıkladı. Yine de tüm bu zorluklara rağmen, gelecek için de planları olduğu ve konu hakkın toplumsal bilgi vermek için daha fazla veriyi sistemine ekleyeceğini beyan etti.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER