TCP ve UDP Portları
TCP/IP bir protokoller topluluğudur, internetteki bilgisayarlar arasında veri iletişimini düzenler.
TCP/IP 4 katmandan oluşur:
Veri iletişiminin yapılabilmesi için gerekli fiziksel donanım. Ethernet kartı, kablo, hub vs.
TCP'den gelen isteklerin paketlere dönüştürüldüğü, yönendirildiği ve yollandığı katmandır. 4 alt birimden oluşur:
a- ICMP: Paketler halinde kontrol mesajları gönderilir ve karşılığında bu veri gitti gitmedi / döndü dönmedi bilgilerini döndürür. Bileceğiniz üzere "PING" komutunda da aynı protokol kullanılır.(Internel Command Protocol)
b- IGMP: Gönderilecek verinin nasıl gönderileceğine karar verir. (bütün makinalara, bir gruba, tek bir bilgisayara veri gönderilebilir)
c- ARP: IP adreslerini MAC adreslerine çevirir. (Bu konuyla ilgili eksikleriniz varsa lütfen TCG'nin eski sayılarına bakınız.)
d- IP: Oluşturulan veri paketlerinin yönlendirilmesi ve adreslemesi işini yapar.
Bilgisayarların iletişim sağlayabilmesi için kullanılan protokollerdir. 2 adettir:
a- TCP: Güvenli veri alışverişi sağlar. Gönderici bilgisayar veriyi gönderir, bir de kontrol mesajı gönderip verinin yerine ulaşıp ulaşmadığını anlar. Eğer veri yerine ulaşmamışsa yeniden gönderir. (Bir .exe dosyasının iletimini düşünün. 1 byte'ın dahi eksik gitmesi halinde program çalışmayacaktır. Bu gibi durumlarda TCP tercih edilir).
b- UDP: Hızlı ancak güvensiz bir iletişim protokolüdür. Gönderici bilgisayar veriyi gönderir anca kverinin ulaşıp ulaşmadığını kontrol etmez. Hızın önemli olduğu durumlarda tercih edilir. (Örneğin bir bilgisayar flood yapıyorsanız verinin doğru gidip gitmediğinden çok verinin çabuk gidip gitmediğini hesaplarsınız).
Bu katman verilerin iletimini yapan programlar topluluğundan oluşur.
a- NETBIOS: Sadece windows temelli bilgisayarlarda kullanılabilen programlardır. Örneğin NET USE e: \\195.176.122.6\C gibi. Windows isletim sistemli bir bilgisayardan bir diğerine bağlantı kurulur.
b- Sockets: TCP/IP'yi kullanarak çalışan veri iletişim programlarıdır. Örneğin TRACEROUTE.
Soket programı yazıyorsanız kullanacağınız 3 değer vardır:
a- Veri gönderilecek bilgisayarın IP adresi.
b- Nasıl iletileceği (TCP / UDP)
c- Gönderilecek port.
Veri göndereceğimiz/alacağımız bilgisayarın IP adresini bilmemiz yeterli değildir. Birbirinden bağımsız tüm verilerin düzenle iletilebilmesi için portları da kullanmak zorundayız. Örneğin aynı anda hem web'de dolaşıyor, hem program indiriyor, hem maillerinizi alıyor hem de bir arkadaşınıza program gönderiyor olabilirsiniz. İşte bütün bu işlemlerin aynı anda ve problemsiz işleyebilmesi için portları kullanmak zorundasınız. Portlar standart'tır. Daha önceden hangi işlemler için kullanılacakları belirlenmiştir.