LAN Cihazları
Bilgisayarların ağ ortamına aktaracakları bilgileri hazırlayan cihazlardır. Genelde 1. katman cihazı olarak bilinmesine rağmen kart üzerindeki ROM'da tutulan MAC adreslerinden dolayı 2. katman cihazı olarak bilinmektedir. Bir başka adı ise ağ adaptörü (network adapter) dür.
Dönüştürücü bir çeşit sinyali başka bir çeşide çeviren bir cihazdır.
Ağlarda kullanılan kabloların belli seviyede mesafe kısıtları bulunmaktadır. Bu mesafe sınırları zorlandığında gönderilen elektriksel sinyaller zayıflamaktadır. Bu sinyalleri güçlendirmek için tekrarlayıcılar kullanılmaktadır. Gönderilen bilgiyi değiştiremez veya filtreleyemezler. Sadece gönderilen bilginin daha uzağa en iyi şekilde gitmesini sağlarlar.
Çok portlu tekrarlayıcılar olarak bilinen hub, aslında işlev olarak tekrarlayıcıdan farkı yoktur. Hublar hedef yönlendirmesi yapamazlar. Gelen bilgiyi, bağlı bulunan portlarının hepsinden gönderir.
Köprülerin ana işlevi, bağlandıkları segmentlerin trafiklerini kontrol etmek ve filtrelemektir. 2. katmanda çalışan köprüler iki ayrı LAN segmentini birleştirir. Köprüler 2. katmanda çalıştıkları için MAC adreslerine göre yönlendirme işlevi yapabilmektedirler.
Anahtar, çok portlu köprü olarak bilinmektedir. Anahtarlar, aynen köprüler gibi MAC adres tablosu oluştururlar. Bağlandıkları ağ segmentindeki trafiği kontrol ederek birbirlerine olan trafik akışını MAC adresleriyle yönetirler.
Mantıksal adresleri kullanarak yönlendirme ve filtreleme yapan cihazlardır. Bazı yönlendiriciler otomatik olarak oluşan problemi anlayabilirler ve problemin oluştuğu yere "problem var" mesajı gönderirler. Bu tür yönlendiricilere "akıllı yönlendiriciler" denilmektedir.
1. katmanda tekrarlayıcı (repeater), hub ve dönüştürücü (transceiver) çalışmaktadır.
2. katmanda NIC, köprü (bridge) ve anahtar (switch) çalışmaktadır.
3. katmanda yönlendirici (router) ve bazı yönetilebilir anahtarlar çalışmaktadır.