Klavye temelde bilgisayar ekranında bilgiler girmeye ve komutlar vermeye yarayan bir araçtır.Klavye üzerinde onlarca tuş bulunmaktadır ve sayısı değişebilmektedir.Klavye üzerindeki tuşlar harlerden ve rakamlardan oluşmaktadır.Klavye üzerinde bulunan tuşları harf rakamların dışında iki bölümde incelemek mümkündür.Bu tuşları evresel tuşlar ve özel tuşlar olmak üzere iki bölümde incelemek mümkündür.Bu tuşlarla birlikte aynı anda kullanılan tuşlarda bulunmaktadır.
Evrensel tuşları ele alırsak, bağımsız olarak kullanılan ve bir kısım görevlerin atanmış olduğu tuşlar olduğunu göreceğiz.Evrensel tuşlar arasında harf tuşları, nümerik tuş takımı (sağdaki rakamlar), imleci hareketettirmeye yarayan yön tuşları ve silme işlemleri için kullanılan “Delete” ile “Backspace” tuşlarını gösterebiliriz.
Özel tuşlara gelince, bağımsız olmayıp kullanılan programa göre görev aldıklarını görürüz.Bu tuşlara F1, F2 gibi fonksiyon tuşlarını örnek verebiliriz.Şimdi klavye hakkında bütün detayları öğrenmek için hazırladığımız rehbere göz atmalısınız.İşte klavye hakkında herşey…
Backspace ve Del Tuşu
Bilgisayarda çalışanların en fazla kullandığı klavye tuşlarından ikisi de Del tuşu ile Backspace tuşlarıdır.Peki bu tuşlar nedir ve ne işe yarar? Yazılar yazdığınızda ve bu yazılardaki yanlışları silmek istediğinizde kullandığınız tuşlar Del ve Backspace tuşları olacaktır.İşte Del ve Backspace tuşlarının kullanımı ve ne işe yaradıkları…
Del Tuşu ve Kullanımı
Del tuşu genellikle kalvye üzerinde yön tüşlarının üstünde bulunur.Del tuşu silme görevi yapar ancak imlecin sağındaki karakteri silmeye yarar. Diyelim ki Bilgisayar yazmak istediniz, ama BİLGİSSAYAR yazmış oldunuz. Fazla olan S harfini silmek için tek yapmanız gereken, İmleci iki S arasına getirmek ve Del tuşuna basmaktır.İşte hepsi bu…
Backspace Tuşu ve Kullanımı
Backspace tuşu her zaman Enter tuşunun üzerinde bulunmaktadır.Backspace tuşunun üzerinde sola doğru bir ok işareti taşımaktadır. Yani bu tuş sola doğru silmeyi gösterir. Bilgisayar örneğini düşünürsek, bu sefer İmleci ikinci S’nin sağına getirmek ve Backspace’e basmak gerekecektir.
Page Up ve Page Down
Klavye üzerinde bulanan Page Up ve Page Down tuşlarını bütün kullanıcılar kullanmaz anca bu tuşları kullanmamalarının sebebi bu tuşların ne işe yaradığından habersiz olmalarıdır.Şimdi bu iki tuşun ne işe yaradığına göz atalım.
Page Up ve Page Down Kullanımı
Page Up ve Page Down tuşları sayfa geçişlerinde kullanılır ve en çok Word kelime işlemcisinde işe yarar. Page Up tuşu önceki sayfaya, Page Down tuşu ise sonraki sayfaya geçmenizi sağlar. Tuşlardan birine sürekli basılı tutulduğunda metinde yukarı veya aşağı yönde, her seferinde yaklaşık bir sayfalık aralıklarla geçişler yapılır. Kısacası imleci belgelerin farklı noktalarına götürmenizi sağlarlar ve kaydırma çubuklarının yerine kullanılırlar.
Home ve End Tuşu
Klavyede az da olsa kullanılan iki tuştan bahsedeceğim sizlere.Bu tuşlardan birincisi Home, ikincisi de End tuşudur.Bu iki tuş normal bilgisayar kullanıcıları tarafından kullanılmıyor olsa da bilgisayar başında çalışanlar özellikle yazı yazanlar için kullanılabilecek çok faydalı tuşlardır.İşte Home ve End tuşlarının kullanımı…
Home Tuşu
Klavye üzerinde End tuşu ile yanyana yada alt alta bulunan Home tuşu çoğunlukla yön tuşlarının üzerinde bulunur.Bu tuşun üzerine de Home yazısı yazdığı için bulmanız kolay olur.Fakat bazı klavyelerde çapraz bir ok ile belirtilmiş olarak da bulunabilir.Home tuşu imleci satırın başına götürmekle görevlidir. Bu tuş da genellikle Word gibi kelime işlemcilerde kullanılır.
End Tuşu
End tuşu yukarıda söylediğimiz gibi Home tuşu ile birlikte alt alta bulunur.End tuşu ilk bakışta İmleci belgenin sonuna götürmek için kullanılan bir tuş gibi düşünülse de, aslında bulunduğunuz satırın sonuna ulaşmanızı sağlar. Benzerliklerinden dolayı Home tuşunun hemen yanına yerleştirilmiştir.
Not: Ctrl ve Home tuşlarına aynı anda bastığınızda, doğrudan açık olan belgenin en başına gidersiniz. Ctrl ile End ise, sizi belgenin en sonuna götürür.
Ins (Insert) Tuşu
Kalvye üzerinde bulunan fakat br çok bilgisayar kullanıcısının habersiz olduğu bir tuş da Ins (Insert)tuşudur.Normal bilgisayar kullanıcılarının pek işine yaramayan bir tuşdur ancak bilgisayar başında çalışanlar için özellikle yazı yazanlar için çok faydalı bir tuşdur.Şimdi Ins (Insert) tuşunun ne işe yaradığına ve ne nasıl kullanıldığına göz atalım…
Ins (Insert) Tuşu Kullanımı
Klavye üzerinde genellikle I-N-S, Insert, Ins ya da I-N-S-E-R-T yazılan tuştur. Word ile çalışanlar tarafından kullanılan bir tuş olan Insert normalde Word gibi bir kelime işlemcide eksik yazılmış bir harfi tamamlamak için kullanılır.Insert tuşu ile imleci kelimenin arasına getirip eksik harfi araya yazmanıza yarar.
Örnek vermek gerekirse ENTER yazmak istediniz fakat ENTR yazdığınızı fark ettiniz. İmleci T ve R arasına getirip E harfini yazabilirsiniz. Fakat ENTER yerine ENTTR yazdıysanız ve ikinci T yerine bir E yazmak istiyorsan iz yapacağın iz en pratik hareket, Ins tuşuna bastıktan sonra fazla olan T’nin önüne imleci taşıyarak E’ye basmaktır. Böylece silmeye gerek kalmadan doğru harf eskisinin yerini alır. Ins tuşuna bir kez bastığınızda, daha sonra yapacağınız tüm hareketlerde de aktif halde kalacaktır. Bu yüzden tuş ile işiniz bittiğinde üzerine bir kez daha basmanız ve tuşu etkisiz hale getirmeniz gerekir.
Shift Tuşu
Can Kurtaran Shift
Kalvyede bulunan gizemli tuşlardan en çok kullanılanı Shift tuşu olsa gerek.Çünkü Home, End, Page Down ve Page up gibi tuşlardan ziyade Shist tuşu her kullanıcı tarafından kullanılan ve ihtiyaç duyulan bir tuştur.Klavyede can kurtaran tuşu olarak da görülebilir.Şimdi Shift tuşunun kullanımına ve ne işe yaradığına göz atalım.
Shift Tuşu Kullanımı
Shift tuşu klavye üzerinde yukarıyı gösteren bir ok ile işaretlenmiştir.Tuş üzerinde ya sadece ok işareti bulunur yada resimde gördüğünüz gibi hem ok hemde yazı şeklinde bulunur.Shift tuşu tek başına hiçbir anlam ifade etmez ve bir işe yaramaz anca başka tuşlarla birlikte kullanıldığında işe yarar.Shift tuşunun en temel işlevi daha doğrusu en çok kullanım alanı büyük harf yazmak için kullanımı olduğunu söyleyebiliriz.
Bu temel görevinin dışında daha da önemli sayılabilecek klavye üzerindeki ikinci karekterlerin yazılmasını sağlar.Yani klavyenin üzerinde dikkatinizi çekmiş olabilecek birden fazla karakter barındıran tuşlar vardır. Örneğin aynı tuşun üzerinde 7 ve / işaretleri bulunur. / işaretini yazabilmek için, ilgili tuşa basarken Shift tuşunu da basılı tutmalısınız. Yani tuşların üzerinde üst kısımda göreceğiniz tüm karakterler, ancak Shift tuşunun basılı tutulması yardımıyla yazılabilir.
Caps Lock ve Esc Tuşu
Caps Loc
Klavye üzerinde bulunan ve gizemli tuşlardan biri diyebileceğimi Caps Lock tuşu çok faydalı ve kullanılan bir tuştur.Caps Lock tuşu klavye üzerindeki harfleri büyük veya küçük olarak yazmanıza yarar.Caps Lock tuşunu açık bıraktığınız zaman sürekli olarak harfleri büyük yazabilirsiniz. Shift tuşundaki gibi basılı tutarak harfleri büyük yazmanıza gerek yok.Etkin ya da devre dışı durumda olduğunu klavyenin sağ üst tarafındaki uyarı ışığının yanık ya da sönük olmasından anlayabilirsiniz. Aktif olduğunda yazacağınız tüm karakterler de büyük olacaktır.
Uyarı
Eğer Caps Lock ışığı yanıyorsa ve Shift tuşunu basılı tutarak yazıyorsanız, harfler küçük yazılacaktır. Caps Lock büyük harf yazımını sağlar, fakat bu esnada Shift’i basılı tutarak bilgisayara bunun tersini yapması yönünde bir komut vermiş olursunuz.
Esc Tuşu
Esc tuşu kalvye üzerinde bulunan ve sürekli kullanılan bir tuştur.Bu tuş esasen “escape” tuşunun kısaltılması ile ortaya çıkmıştır.Escape ise kelime anlamı olara kaçmak, kaçışanlamına gelmektedir.Bilgisayar kullanıcıları da esc tuşunu kaçış için kullanırlar.
Klavye üzerinde ya Esc yada E-S-C harfleri ile gösterilmektedir.Esc tuşu hehangi bir menüden çıkmanıza yarar veya bazı programlardan çıkmaya yarar. Özellikle oyun oynayanların oyundan çıkmak için Esc tuşunu kullanmaları gerekmektedir.
Enter ve Tab Tuşu
Enter Tuşu
Kalvyenin en önemli ve en çok kullanılan tuşu kesinlikle Enter tuşudur.Enter tuşu klavye üzerindeki en büyük tuştur ve klavye üzerinde bir ok sembolü ile gösterilmektedir.Enter tuşu bir çok işi görmektedir.Bu işlevlerinden enh önemlisi ise herhangi bir seçimi onaylamaktır.Mesela bir programı çalıştırmak istiyorsunuz… Program simgesi üzerine tıklayıp Enter’a basabilirsiniz.
Word, Excel gibi kelime işlemcilerde ise yeni paragraf oluşturmanızı sağlar.Yazı yazarken Enter tuşunu bir paragrafı bitirip diğer paragrafa geçerken kullanmak en doğrusudur.
Tab Tuşu
Tab Tuşu klavye üzerinde biri sağa diğeri sola doğru yönlendirilmiş iki ok işareti ile gösterilmektedir.Tab Tuşunun bir çok işlevsel özelliği bulunmaktadır. Windows’un pencereleri ya da menülerinde; simgelerin ve dosyaların arasında seçili olanı fare kullanmadan değiştirmeye yarar.
Word ve Excel gibi kelime işlemcilerde ise imleci daha önceden ayarlanmış bir karakter sayısı kadar ilerletmeyi sağlar. Excel yazılımında ise bir sonraki hücreye geçmek için kullanılır. Ayrıca Windows altında çalışan programlarda, farklı bölümler arasında ilerlemenize yardım eder.
Eğer Tab tuşunu shift tuşu ile birlikte kullanmanız halinde yukarıda anlattığımız görevlerin tam tersi gerçekleşecektir.
Ctrl ve Alt Tuşu
Ctrl Tuşu
Klavye üzerinde bulunan Ctrl tuşu bir kısaltma olup ingilizce “Control” kelimesinin kısaltmasıdır.Control kelimesi C-T-R-L harfleri ile kısaltılarak kalvye üzerinde gösterilmiştir.Ctrl tuşu klavye üzerinde fazla fonksiyonu devreye soktuğu için genellikle 2 adet bulunmaktadır.
Ctrl tuşu yalnız başına hiçbir işe yaramamaktadır.Ancak diğer tuşlarla birlikte kullanıldığında anlam kazanır.Klavye üzerinde bulunan 2 adet Ctrl tuşunun da görevi aynıdır.Örneğin herhangi bir şeyi kopyalamak için Ctrl+C tuşlarına birlikte basmanız gerekir.Klavye üzerindeki kısa yolları kullanmada çok önemli bir rolü bulunmaktadır.
Alt Tuşu
Klavye üzerinde bulunan Alt tuşu iki farklı görevi yerine getirmek için kullanılmaktadır.Klavye üzerinde iki adet Alt yazısının bulunduğu tuş bulunmaktadır.Birisi Alt diğeri ise Alt Gr.Bizim anlattığımız Alt tuşu, diğeri ile karıştırmayın.
Alt tuşu iki farklı görevi yerine getirir demiştik.İlk görevi ve en önemli işlevi ana menüyü seçmektir.Alt tuşunu kullanarak farklı seçenekleri gezinebilirsiniz.
Alt tuşunun ikinci görevi ise diğer tuşlarla birlikte kullanıldığında ortaya çıkar.Buna örnek vermek gerekirse; Mesela açık bir pençedeki “Dosya” menusunu seçmek istiyorsanız, önce Alt tuşuna, daha sonra “Dosya” kelimesinde altı çizili olan D harfine basmalısınız. Düzen menusunu açmak içinse yine önce Alt, sonra da Z tuşlarına basmanız gerekir.
Print Screen Tuşu
Klavye üzerinde bulunan tuşlardan bir tanesi de Print Screen tuşudur.Print Screen tuşu kimi klayelerde Print Screen, kimilerinde Print Scrn, kimi klavyelerde ise PrtScn olarak gösterilir.Yani Print Screen sözcüklerinin ksaltma versiyonları kullanılır yada olduğu gibi kullanılır.
Print Screen tuşu çok faydalı bir tuştur ama ilk bakışta anlaşılmamaktadır.Şimdi Print Screen tuşuna basınız.Daha sonra Paint‘i açınız.Ardından da Ctrl+V tuşlarına basınız.Gördüğünüz gibi ekranınızın resmini çekip Paint’e yapıştırdınız.
Bir kaç faydalı bilgi daha verelim.Paint programını bulamayanlar için yolunu gösteriyorum.Paint’i açmak için aşağıdaki yolu takip ediniz.
“Başlat” düğmesi – “Tüm Programlar” seçeneği – “Donatılar” seçeneği – “Paint” seçeneği
Daha sonra ya Ctrl+V yaparak yada Paint programından “Düzen” seçeneğine tıklayıp “Yapıştır” diyerek çektiğiniz resmi yapıştırın.Daha sonra yine Düzen’den çektiğiniz resmi bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.
F Fonksiyon Tuşları
Klavyenin en üctünde genellikle F fonksiyon tuşları bulunmaktadır.F1′den başlayarak F12′ye kadar farklı fonksiyon tuşu bulunmaktadır.Bu fonksiyon tuşların F1 tuşu neredeyse bütün programlarda aynı görevi görmektedir.Ama diğer fonksiyon tuşları için bunu söyleyemeyiz.
F1 tuşu genellikle bütün programlarda yardım seçeneklerini karşınıza getirmektedir.Diğer fonksiyon tuşları ise değişik görevleri yerine getirmekteler.Diğer F tuşları da yavaş yavaş standart görevleri yapmaya doğru ilerliyor ancak şuan için standart görevlerinin olduğunu söylemek mümkün değil.Ancak bu tuşlarda sadece F2 yavaş yavaş standartlaşmaya başladı.Genellikle F2 tuşu da bir dosyanın adını değiştirmek için kullanılmaktadır.F4 tuşuda her zaman olmamak koşulu ile son yapılan görevi tekrarlamaya yaramaktadır.
Q ve F Klavye Farkı
Klavyeler iki çeşittir.Biri Q klavye diğeri ise F klavyedir.Klavyede çoğunlukla Q seçeneği kullanılmaktadır.Piyasada bulunan klavyelerinde çoğu Q klavyedir.Çünkü her şeyin ingilizce olduğu bilgisayar dünyasında klavyenin de ingilizce olması kaçınılmaz bir durumdur.
F klavye
Bilindiği üzere Q klavye ingilizce klavye türüdür.Yani klavye üzerindeki harf yerleşimi ingilizce sisteme göre yapılmıştır.Biz türkler ingilizce konuşup yazmamamıza rağmen W klavyeyi kullanmaya oldukça alışmışızdır.Fakat F klavye ise tamamen Türkçe bir klavyedir.Yani harf yerleşimi, harf karakterleri ve klavye dizaynı Türkçe’ye göre yapılmıştır.İşte Q klavye ile F klavyeyi de birbirinden ayıran en büyük özellik budur.
Q klavye