Üye Kayıt Üye Giriş

“Disk birleştirmek” nedir? PC’nizin diskini birleştirmeniz gerçekten gerekiyor mu?


“Disk birleştirmek” nedir? PC’nizin diskini birleştirmeniz gerçekten gerekiyor mu?

Performans kaybı yaşamamak için sabit disklerimizi birleştirmemiz gerektiğini zaman zaman duyuyoruz. Peki yıllar öncesine dayanan bu işlevin, tam olarak ne işe yaradığını biliyor musunuz? Onu gerçekten hâlâ kullanmanız gerekiyor mu? Gerekiyorsa, ne sıklıkta kullanmalısınız?

Bugün kullanılan sabit disklerin çoğu, dönen bir disk, okuma/yazma kafası gibi hareket eden parçalara sahipler. Bilgisayarınız, diskinize herhangi bir veriyi yazarken, bu veri diskinize sıralı, birbirini takip edecek şekilde yazılır. Dosya yazılırken başka bir dosya bloğuna rastlanması halinde, bir sonraki boş bloğa geçilir. Bu ise diskin parçalanması anlamına gelir; bir dosyanın içeriği, diskin farklı bölgelerine dağılmıştır. Parçalanmış dosyaların okunması, okuma kafasının farklı konumlara atlaması anlamına geldiğinden diğer dosyaların okunmasına göre daha uzun sürer. Çok sayıda parçalanmış dosya aynı anda okunmaya çalışıldığında, performans önemli ölçüde düşebilir.

Birleştirme işlemi, temel olarak parçaları diskin yüzeyine dağılan dosyaları tekrar bir araya getirir. Birleştirme işlemi, diskin parçalanma durumuna göre birkaç saat bile alabilir. Birleştirme sırasında PC’nizi kullanmaya devam etmeniz mümkündür, ayrıca birleştirmeyi iptal etmeniz dosyalarınıza zarar vermez.

Parçalanmış disk, PC’nizi çok mu yavaşlatır?

Eskisi kadar olmasa da, diskinizde aşırı derecede bir parçalanma olmadıkça farkı çok hissetmeyebilirsiniz. Dolayısıyla diskinizi hala birleştirmenize gerek var. (SSD’ler hariç)

SSD diskleri birleştirmeye neden gerek yok?

SSD diskler, verileri mekanik bir sistem yerine bellek çipleri üzerinde depoladığından rastgele veriye ulaşma hızı çok daha yüksektir. Bunun yanı sıra SSD’ler, kendi optimizasyon işlevlerine de sahip olduğundan SSD’leri birleştirmemeniz gerekir. Dahası kısıtlı bir yazma sayısına sahip olan SSD’nizi birleştirmek, onun ömrünün daha çabuk tamamlanmasına neden olabilir.

Ancak SSD olmayan disklerinizi birleştirmeniz gerekiyor.

Windows 7 ve 8′de yapmanız gerekenler

Windows 7 ve 8, diskinizi otomatik olarak planlı bir şekilde birleştirdiğinden, bu konuyla çok fazla ilgilenmenize gerek yok. Windows’un bu işi yerine getirdiğinden emin olmak istiyorsanız, Başlat menüsünü (veya giriş ekranını) açın ve defrag yazın, ekrana gelen listeden disk birleştiricisini çalıştırın. Birleştiricinin en son ne zaman çalıştığını ve birleştirmeye ihtiyaç olup olmadığını buradan öğrenebilirsiniz.

Windows 7‘nin otomatik birleştirme işlevini zaman zaman kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Windows 8 bu işi daha çok dikkate alıyor ve diskinizi birleştirmeden bırakmıyor.

Windows 8‘deki Disk Birleştiricisi’nde SSD disklerinizi de görebilirsiniz. Burada SSD diskinizi birleştirmeniz, aslında onu birleştirmekten ziyade, optimizasyon işlerini yerine getirir. Dolayısıyla diğer disklerinizle beraber SSD’nizi de “birleştirmenizde” sakınca yok.

Windows XP’de disk birleştirme

Windows XP kullanıyorsanız, diskinizi kendiniz birleştirmeniz gerekiyor. Başlat > Çalıştır yolunu izleyin ve dfrg.msc yazarak Enter’a basın. Ekrana gelen Disk Birleştiricisi ile disklerinizi birleştirmeniz mümkün. Daha öncesinde İncele düğmesine basarak birleştirme işlemine gerek olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

Üçüncü parti birleştirme araçları gerekli mi?

Hangi dosyaların parçalandığını görmek veya sadece belirli dosyaları birleştirmek istiyorsanız, Windows’un varsayılan aracı yerine üçüncü parti araçlar kullanmak sizin için daha uygun olabilir.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER