Üye Kayıt Üye Giriş

CPU ile GPU arasında ne fark var?


CPU ile GPU arasında ne fark var?

GPU, CPU ve APU son senelerde PC’lerle beraber en çok andığımız terimler arasında. Kısaltmalarla aranız iyi değilse bu terimler kafanızı karıştırmaktan öteye gitmiyor olabilir. Ancak bu terimler hakkında bilgiye sahip olmanız, bilgisayarların nasıl çalıştığını anlamanızı kolaylaştıracağı gibi, bir sonraki PC alışverişinizde de size yardımcı olabilir.

CPU nedir?

Merkezi işleme birimi yani CPU, bilgisayarınızın tüm temel işlemlerini hesaplayan bir birimidir. Türkçede işlemci olarak adlandırılan CPU’nun olmadığı bir bilgisayar çalışmayacaktır.

Yoğun hesaplama gerektiren uygulamalar, oyunlar ve fiziksel hesaplamalar, CPU’ların gücünün en çok öne çıktığı alanlardır. Tek çekirdekli işlemciler 1.0GHz saat hızında çalışabildiği gibi, 4.0GHz saat hızında çalışan dört çekirdekli güçlü CPU’larda bulunmaktadır. Intel işlemcilerde bulunan Hyperthreading teknolojisi, 4 çekirdeği sanal olarak 8 çekirdeğe çıkararak işlemcinizden en yüksek performansı almanıza yardımcı olur.

GPU nedir, CPU’dan ne farkı var?

GPU’lar, yani grafiksel işleme birimleri, en çok videolarda veekranınızda çizilen grafiklerde kullanılır. GPU’suz bilgisayarlar çalışabilse de böyle bir bilgisayara monitör bağlayamazsınız. Bu tür GPU’suz PC’ler (genellikle sunucular) uzak bağlantı ile yönetilmektedir.

GPU’lar, bazen anakartınıza entegre edilmiş bir çip olarak, bazen ise ayrı bir PCI-Express kartı olarak karşımıza çıkarlar.

CPU ve GPU arasındaki fark ise, GPU’ların grafiklerle ilgili işlemler için optimize edilmiş olmasıdır. GPU içerisinde bulunan çekirdek sayısı, üreticisine göre değişir. Nvidia, daha az çekirdekle daha fazla güç sunmayı tercih ederken, AMD’nin çözümleri genellikle daha fazla çekirdek içeriyor. Örnek vermek gerekirse, uç nokta bir Nvidia kartında 68 çekirdek, AMD ekran kartında ise 1.500 çekirdek bulunuyor.

AMD’nin APU’ları

“Hızlandırılmış işleme birimi“nin kısaltılmışı olan APU’lar, CPU ve GPU’yu bir araya getiren çiplerdir. Bu şekilde çiplerin birbirlerine daha yakın olması ve daha uygun maliyetle daha hızlı iletişimkurmaları amaçlanmaktadır.

APU’lar yüksek grafik performansı bekleyen kullanıcıların beklentilerini karşılamasa da orta seviye işler için (oyunlar dahil) fazlasıyla tatmin edici bir performans sunarlar. AMD’nin CPU ve Radeongrafik birimini birleştirerek meydana getirdiği APU’lar bugün, laptop’lar, alt seviye masaüstü PC’lerde ve mobil cihazlarda kullanılıyor.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER