Üye Kayıt Üye Giriş

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?


İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?

Sun’ın yıllardır sloganı vardır: Ağ, bilgisayardır (Network is the Computer). Bugün birden fazla kullanıcının bulunduğu bir ortamda ağ kurmayana kız vermiyorlar. icon smile İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?

Şaka bir yana, iki bilgisayarın arasında ağ kurmanın bir sürü nedeni olabilir. Bu işi yapmanın birden fazla yolu da var. En kolay yöntem bir switch satın alıp bağlamak. Bu zaten birden fazla kullanıcının İnternet çıkışı gerçekleştirdiği ortamlarda her zaman ya ekstra switch ile ya da zaten çoklu Ethernet portu taşıyan modemlerle genellikle yapılıyor. Ancak bu pek taşınabilir bir yöntem değil. Bu yazıda arada bir switch ya da benzeri aygıt olmadan iki bilgisayarı birbirine bağlamayı anlatıyoruz. Böylece çantanıza rahatlıkla sığacak bir kısa kabloyla gittiğiniz her yerde iki bilgisayar arası (mesela sizin dizüstü bilgisayarınız ve kız arkadaşınızın masaüstü bilgisayarı arası) ağ kurabileceksiniz.

Bu iş için bilgisayarlar dışında gereken tek şey birkaç TL’lik bir Ethernet kablosu. Hatta eğer düzenli olarak ağlarla ilgileniyorsanız metresini 50 kuruş gibi fiyatlara aldığınız kablonuzu kendiniz bile basabilirsiniz -bu rehberin konusu değil, onu nasıl yapacağınızı da anlatacağız.


Şekildeki kablo sekiz damarlı bir ethernet kablo olup saniyede 1 Gbit’lik veriyi taşıyabilmektedir. Eğer kablo ucundaki konnektörde şekildeki gibi 8 değil de 4 farklı kablo (bu durumda sonlandırmadaki pinlerden 4 tanesi boş olacaktı) olsaydı kablo saniyede 100 Mbit’lik veri taşıyabilecekti. Bunu anlatmamızın sebebi eğer dosya aktarımı vb. bir amaç için ağ kuracaksanız ve her iki uçta da gigabit ethernet kartlarına sahipseniz gigabitlik bir kablo yardımıyla çok daha yüksek veri hızlarına ulaşabilirsiniz.

Bu noktada biraz daha detaya girelim: Eğer 100BASE-TX yani 100 Mbit’lik ethernet kartlara sahip bilgisayarları birbirine bağlayacaksanız edineceğiniz kablo tipine de dikkat etmeniz gerekiyor. Bu durumda crossover (çapraz) ethernet (UTP) kablo kullanarak ağ kurmanız gerekmektedir. Aksi halde iki birim arasında link kurulur fakat veri akışı sağlanamaz. Fakat günümüzde birçoğumuzun evlerinde ve ofislerinde 1000BASE-T (Gigabit ethernet) standardını destekleyen ağ kartlı bilgisayarlar bulunuyor. Bu standardın artısı da Otomatik MDI/MDI-X Yapılandırması yardımıyla uç birimleri düz kablo ile bağlasanız dahi ethernet kartlarının çaprazlama işlemini otomatik olarak yapabilmeleri. Kısacası gigabit ethernete sahipseniz switch, ADSL modem, vb… ağ cihazlarına bağlanırken kullandığınız ethernet kablolarını iki bilgisayar arası ağ kurma işleminde rahatlıkla kullanabilirsiniz, aksi durumda ise çapraz bir kablo edinmeniz gerekmekte.

Kablomuzu edindikten sonra yapmamız gereken kabloyu iki uç birimin ethernet portlarına takıp bilgisayarları aynı alt ağa almak:

İki bilgisayar arasında ağ nasıl kurulur?

İki bilgisayarı aynı alt ağa alabilmek için her iki makinede ethernet kablonuzu bağladığınız bağdaştırıcınızın özelliklerine erişerek Internet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) bölümünü seçerek özellikler düğmesini kullanmanız gerekiyor. Bu bölümde yapmamız gereken sadece IP adresi ile Alt ağ maskesi tanımlamalarını yapmak. İnternet veya ağ dışı erişim yapmayacağımız için diğer bölümlerle ilgilenmiyoruz. Her iki bilgisayarda bu bölümlere sırasıyla;

PC1

IP adresi: 192.168.1.1

Alt ağ maskesi: 255.255.255.0

PC2

IP adresi: 192.168.1.2

Alt ağ maskesi: 255.255.255.0

yazmanız yeterli. Bu basit işlemin ardından ağınız kurulmuş oluyor. Bu işlemin tek espirisi yönlendirici, erişim noktası gibi bir cihazımız olmadığı için otomatik IP adresi ve ağ maskesi alamıyoruz (DHCP üzerinden), dolayısıyla bu tanımlamaları kendimiz el ile yapıyoruz. Zaten dikkat ederseniz IP adresini yazdıktan sonra söz konusu IP adresi için varsayılan alt ağ maskesi bile otomatik olarak yazılmaktadır. Ayrıca bu bize doğrudan IP adresi üzerinden ulaşırken kolaylık sağlayacak; Windows’un “kafasına göre” (tabii hazır bir düzen dahilinde) seçtiği IP numaralarını değil, kendi verdiğimiz ve dolayısıyla bildiğimiz IP adreslerini kullanıyor olacağız.

Her iki PC’de de bu işlemi yapmanızın ardından Gönderilen ve Alınan paketlerde hareketlilik olacaktır.

Bu işlemin ardından ağımızın çalışıp çalışmadığını basit bir pingleme operasyonu ile denetleyebilirsiniz. Bu işlem için komut satırına erişerek;

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER