Uçakta İnternet Nasıl Kullanılır?
Seyahatlerde zaman zaman eksikliğini duyduğumuz internet artık uçaklarda da kullanılmaya başlandı. THY ile yaptığımız bir yolculukta uçakta internet nasıl kullanılır araştırdık.
İnternetin girmediği yer kalmadığı bir dönemde uçaklarda da internet hizmeti verilmeye başlandı. Artık uzun yolculuklarda e-postaları kontrol etme, sosyal ağlara bağlanma ve diğer işlemleri rahatlıkla yapabiliyoruz.
Uzun yolculuklarda var
THY'nin kıtalarası uçuşlarında şimdilik ücretsiz olarak sunduğu hizmeti Şangay-İstanbul seferi sırasında deneme imkanı bulduk. Bu servisi Boeing 777-300 ER tipi bir uçakta denedim. THY'nin açıklamasına göre ise kısa bir süre sonra Airbus A330-300 modellerinde de bu sistem devreye alınacak.
Ağda gördüğüm isim: Turkish Airlines
Uçağa bindiğinizde zaten bizi Wi-Fi ve Canlı TV logosu karşılıyor. Teknolojiyle ilgilenen biri olarak Wi-Fi logosunu görünce hemen heyecanlandığımı da belirteyim. Uçak havalandıktan sonra iPad'imi açtığımda Turkish Airlines ağını gördüm. Öncelikle bu ağa bağlanmak gerekiyor. Ardından Safari internet tarayıcısında bir sayfa açıyorum. Karşıma THY'nin sitesi geliyor. Üst sağ menüde bulunan İnternet bölümüne girdiğimde ise bir dizi güvenlik kontrolü beni bekliyor.
Bu sayfada güvenlik kodunu girdikten sonra online olduğumuzu belirten bir sayfa açılıyor. Bu sayfadan hizmetin T Mobile altyapısını kullanarak aldığımızı öğreniyoruz.
Hız 2 Mbps'e yakın
Elbette bağlantının ardından yaptığımız ilk iş Speed Test yapmak oldu. Bir iki farklı lokasyon ile denedeğimiz testte Download hızı olarak 1.42-1.92 Mbps arasında değerler bulduk. Upload ise 0.02-022 Mbps aralığında değişti.
Genel olarak hızdan memnun kaldığımı belirteyim. Elbette çok yüksek bir rakam değil 1.92. Ancak yerden 8-10 bin feet yüksekte olduğumuz ve saatte 500-600 km hızla gittiğimiz düşünüldüğünde hıza çok takılmamak gerektiği de ortaya çıkıyor.
Şimdilik ücretsiz
Uçakta Wi-Fi hizmetini 11 Mayıs günü gerçekleştirdiğim Şangay-İstanbul seferinde deneyimle imkanı buldum ve o sırada ücretsizdi. Bu hizmet bir süre sonra ücretli olarak verilmeye başlanacak. Fiyatlarla ilgili resmi bir açıklama yok ancak uçakta açtığımız THY'nin internet sitesinde belli rakamlar vardı:
Planet Pass Sky 1 saati 10.95 Euro, Planet Pass Sky 24 saati 19.95 Euro, Deutsche Telekom hesabı olan yolucular ise 10 dakikası 1.79 Euro olarak fiyatlandırılmış.
Fiyatlar elbette sabit internet fiyatlarına göre yüksek. Ancak uçak içi için nisbeten makul olduğunu söyleyebilirim. En mantıklı seçenek ise 24 saatlik 20 Euroluk paket. Zaten bu hizmet şimdilik kıtalararası uçuşlarda verildiğinden bu tip yolculukların en az 7-8 saat süreceğinden mantıklı geliyor.
Tabi şimdilik bu hizmetin ücretsiz olduğunu bir kez daha hatırlatayım. Olası fiyatlandırmanın yukarıdaki gibi gerçekleşmesi durumundaki senaryoyu değerlendiriyorum.
10 bin feet ve üstünde çalışıyor
THY'nin kendi sistemi olan Planet'te internet hizmetinin 10 bin feet'ten sonra (yaklaşık 3 bin metre) verilebildiği uyarısı vardı. Yaptığım denemede uçağımız Türkiye sınırlarına girdiğinden itibaren inişe 5 dakika kalana kadar interneti kullandım. Herhangi bir sıkıntı yaşamadan sayfalarda gezdim ve hatta Tweet bile attım.
Uçakta internete girmek benim gibi işi gücü internet olan ve ekmeğini bu sektörden kazanan biri için olmazsa olmazlardan. Ancak bazıları 'ne gerek var hiç olmazsa burada kafa dinleyeyim' diyebilir. İhtiyaç ve beklentilere göre değişebilecek bir durum. Değerlendirmek size kalıyor.
AÖF Kredili Sistem - AÖF Kredili Sistem Görüntülü Eğitim Seti- AÖF Matematik-1 Eğitim Seti - AÖF Genel Muhasebe-1 Eğitim Seti - AÖF İşletme Eğitim Seti - AÖF Hukukun Temel Kavramları Eğitim Seti - AÖF İktisat-1 Eğitim Seti