Ölçü Birimleri
5- Sayfa üzerinde kullanılacak Ölçü Birimi
Ölçü birimini sayfanızın altında en son yer alan menüden değiştirebilirsiniz. Menü üzerine mausla konumlanıp parmağınızı basılı tutun, açılan menüden istediğiniz ölçü birimini seçin, parmağınızı maustan çekince açmış olduğunuz sayfadaki ölçü birimizi belirlemiş olursunuz.
6- Cetveller [Rulers]
Cetveller sayfa üzerindeki obje veya objelerinizi elle nereye konumlandıracağınıza yarayan yardımcı araçlardır.
Yatay ve Dikey sayfa kenarı cetvellerini ekranda görmek için View menüsünden Page Rulers komutunu verin.
Sayfanın sıfır noktası sol-alt köşedir.
İstediğinizde yatay ve dikey cetvellerin kesiştiği sol üst köşeye gelip fareyi basılı tutarak sıfır noktasını sayfada herhangi bir yere getirip elimizi maustan çekersek, sayfanın başlangıç noktası -sıfır- (0) artık bu bölge olur.
Sayfa üzerinde sıfır noktasını değiştirme daha çok size transform işlemleri sırasında gereklidir.
Seçili objenize, transform paleti üzerinden döndürme, ayna görüntüsü verme, büyütme-küçütme ve eğim verme işlemleri yaparken sıfır noktasını nereden alacağını belirleyebilirsiniz.
Sayfa üzerinde sıfır noktasını değiştirdiniz ve işleminizi yaptınız. Daha sonra eski konumuna yani standart [sol-alt köşe] hale getirmek isterseniz, cetvellerin kesiştiği sol üst noktaya fareyi konumlandırıp çift tıklamanız gerekir.
7- Bilgi Çubuğu [Info Bar]
Bilgi Çubuğu farenizin sayfa üzerindeki konumunu ve yapmakta olduğunuz çizimlerin koordinatlarını gösterir.
Çizim araçları ile yapmış olduğunuz objenizin veya obje üzerinde seçili noktanın sayfa üzerindeki, soldan uzaklık (x) , altan uzaklık (y) koordinatlarını ve en (w) boy (h) bilgilerini anında verir.
Seçili objeniz hakkında bilgileri içeren Info Bar ayrıca objeninizin kilitli olup olmadığını sol üst kısımdaki simge ile gösterir.
Window>Toolbars menüsündeki Info Bar komutunu kullanarak bu çubuğu gizleyip/gösterebilirsiniz.
Artık Info Bar eskisi gibi sabit değil yüzer bir palet haline gelen Info Bar paletini isterseniz araç çubuklarının üzerine doğru sürükleyip sabit bir hale getirebilirsiniz.
8- Görünüm Kipi
Sayfa üzerinde objelere vermiş olduğunuz çizgi kalınlıklarını ve dolgu renklerini görebilmeniz için dosyanız Öngörünüm [Preview] kipinde olmalıdır.
Görüntü kipini sayfanın alt kenarındaki menüden değiştirebilirsiniz.
Bunun yanı sıra sayfa üzerinde resim kullanmışsanız ve resimler birden fazla olmaya başladığında [Preview] kipi sizi ağır çalışma ortamına götürür. Ekran tazelemeyi ve sayfa üzerinde farklı yerlere gidip gelmeyi hızlı ve çabucak yapmak istediğinizde görünüm kipini [Fast Preview] kipine çevirin, böylelikle hızlı çalışma ortamına kavuşursunuz.
Dosyanızın diğer bir görüntü kipi ise
Çizgi Model [Keyline] kipidir.
Çizgi Model [Key Line] ekran görüntüsünün çok karmaşık olduğu durumlarda o dosya üzerinde daha da hızlı çalışmanızı sağlar.
Eğer daha da hızlı çalışma ortamı isterseniz [Fast Keyline] kipine geçin.
Bu görüntü kipleri baskıyı etkilemez. Yani görüntü kipi Çizgi Model olsa bile baskıda bütün çizgi ve dolgu modelleri sorunsuz çıkar.
Flash Anti-alias kipi tüm görüntülenmeyi yumuşak hatlarla yapar.
9- Kılavuz Çizgileri [Guides]
Kılavuz Çizgileri sayfa üzerinde çizime ve hizalamaya rehberlik ederler.
Yatay veya Dikey kılavuz çizgileri cetveller üzerine gelip farenin tuşuna basılı tutup sürükleyerek sayfa üzerine getirebilirsiniz.
İstediğiniz herhangi bir zamanda sayfa üzerinden kaldırmak istediğiniz Kılavuz Çizgisini tutup cetvel üzerine bırakabilirsiniz.
Kılavuz Çizgilerinin rengini değiştirmek için File menüsünden Preferences komutunu verip Category bölümünden Colors seçeneğini işaretleyin. Yan tarafta Guide Color’ın karşısındaki kutucuğa tıklayın karşınıza sistemin kullandığı renk paleti gelecektir, istediğiniz rengi renk dairesi üzerinden seçin ve pencereden onay tuşu ile çıktığınızda seçtiğiniz renk Guide Color’ın karşısında yer alacaktır. Siz tekrar değiştirene kadar program bu rengi kullanır.
Kılavuz çizgileri sayfa üzerinde gözükmüyorsa, görünür hale getirmek için View menüsünden [Guides Show] komutunu verin.
Kılavuz Çizgilerin taşıma ya da çizim sırasında objeleri kendine çekip yapışma özelliği vardır. Bu özelliği devreden çıkartmak ya da aktifleştirmek için View menüsünden Snap to Guides komutunu kullanabilirsiniz.
Bu yapışma uzaklığını, File menüsünden Preferences komutunu verip Category bölümünden General>Snap distance bölümündeki kutucuğu yeni yapışma uzaklığı vererek değiştirebilirsiniz.
Kılavuz Çizgilerini sayfa üzerinde kilitlemek için View menüsünden Guides>Lock komutunu verin.
10- Düzenli Kılavuz Çizgileri Oluşturma
Eğer düzenli ve çoklu kılavuz çizgileri oluşturmak istiyorsanız, View menüsünden Guides komutuna giderek yan tarafta açılan menüden Edit komutunu verin.
Ekrana gelen pencereden Add... düğmesini tıklayın, ekrana Add Guides adında yeni bir iletişim kutusu gelir.
Sayfanızın üzerinde Dikey [Vertical] veya Yatay [Horizontal] olarak konumlanmasını istediğiniz türü belirleyin, Position bölümündeki First hanesine sayfa üzerinde nerede duracağını belirten rakamı yazın ve Add düğmesine onay verin. İlk pencenin sol tarafında yer aldığını gördüğünüz kılavuz çizgisini sayfa üzerinde belirlemek için OK düğmesine basın.
Sayfa üzerindeki kılavuz cizgilerinden herhangi birinin yerini değiştirmek isterseniz,
1- Mausla kılavuz çigisini tutup sayfanın başka bir yerine sürükleyerek yer değiştirebilirsiniz.
2- Mausla kılavuz çizgisinin üzerine konumlanıp çift tıklayın, karşınıza Guides adlı pencere gelecektir.
Pencerenin sol kısmında yer alan kılavuz çizgi tanımının üzerine çift tıklayın veya Edit düğmesini onaylayın. Karşınıza Guide Position adlı pencere çıkacaktır.
Yeni rakamı yazın, OK ile pencereden çıkın, Guides pencerenizde yeni pozisyonunu göreceksiniz. Guides penceresinde OK’i onaylayın.
Sayfa üzerinde kullandığınız tüm kılavuz çizgiler baskıda çıkmazlar.
11- Örgü [Grid]
Eğer sayfanızın bir milimetrik kağıt olmasını istiyorsanız, Grid tanımını yapmanız gerekir. Grid’leri görüntülemek için View menüsünden Grid>Show komutunu verin.
Çizimlerinizin Grid’lere yapışması için View menüsünden Snap to Grid komutunu verin.
Grid aralığını belirlemek için yine View menüsünden Grid>Edit komutunu verin ve çıkan tabloya istediğiniz ölçüyü yazın.
12- Çizim Eksenini Döndürmek
Normal çizim ekseni 0°’dir. Çizim eksenin açısını Modify menüsündeki Constrain komutuyla değiştirebilirsiniz.
Menüden Modify>Constrain komutu verin, ekrana gelen pencereden vereceğiniz açıyı, rakkam veya manuel olarak belirleyin. OK ile pencereyi kapatın.
Araçlar penceresinden çizim araçlarından herhangi birini seçin ve Sayfa üzerine mausla konumlanıp çizim yapın.
Artık Çizim araçlarınız [Dörtgen, Elips gibi] siz tekrar değiştirene kadar belirlediğiniz açıda çizim yapacaktır.
Eski standarda [0°] dönmek istediğinizde aynı komutla Constrain penceresine ulaşıp değeri 0 yapın.