Üye Kayıt Üye Giriş

Melekler Bu Cüzdana Yatırım Yapıyor


Melekler Bu Cüzdana Yatırım Yapıyor
 

Kerem Sözügeçer Oracle’daki direktörlük görevini neden bırakıp neden Türkiye’ye döndü? Meleklerin yatırım yaptığı bu cüzdan nedir? Tüm soruların yanıtları yazımızın içerisinde.

14 yıl dile kolay. Üniversite eğitimi için gittiği Amerika’da kariyerine General Electric’de bilgisayar mühendisi olarak başlamış ve geçen yıllar içinde Amerikan bilişim devi Oracle’da direktörlük pozisyonuna kadar yükselmişti. Ama artık bir yol ayrımına gelmişti: Ya burada devam edecek ya da artık Türkiye’ye dönecekti. Ve sonunda en iyi bildiği işi Türkiye’de yapmaya karar verdi.

15 yılı aşkın bir süredir Amerika, Avrupa ve son olarak Türkiye’de özellikle teknoloji ve tüm büyüyen sektörlerde yönetim ve yatırım danışmanlığı yapmakta olan kardeşi İrem Sözügeçer ile Shopamani’yi hayata geçiren Kerem Sözügeçer daha bir sene geçmeden melek yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı.

Geçtiğimiz yıl konum tabanlı indirimli alışveriş uygulaması olarak faaliyetlerine başlayan Shopamani, bugün akıllı cüzdan konseptine geçiş yaptı. Kendini “Shopamani SmartWallet” olarak yeniden adlandıran girişim artık bir mobil iletişim, ödeme ve sadakat platformu olarak öne çıkıyor. Kerem Sözügeçer şirkette CTO (Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı) kardeşi İrem Sözügeçer de CEO olarak görev yapıyor.

Cepten ödeme

Şirket ilk olarak eylül ayında akıllı cüzdan uygulamasını restoran ve barlarda kullanmaya başlıyor. Hâlihazırda 30 bin üyeyi geçen Shopamani, ‘Drink&Dine’ olarak nitelediği sistemle kullanıcılarına çeşitli mekânlarda çeşitli fırsatlar sunarken tüm sipariş ve hesap yönetimini cep telefonunuz üzerinden kontrol etme imkânı sunacak.

Şirket bu proje kapsamında 180′den fazla ülkede restoran bar yazılımlarında en büyük pazar payına sahip Micros-Fidelio’nun Türkiye temsilcisi Protel ve mobil sahada da online ödeme devi Paypal ile işbirliği yapıyor. Gelecek yıl da bu hizmeti beach clublara da sunmayı planlıyor.

Sözügeçer kardeşler yaklaşık 400 bin dolarlık yatırım yaptıkları projeye geçtiğimiz aylarda 400 bin dolarlık bir melek yatırım toplamayı başarmışlar. Üstelik projeyi destekleyen melek yatırımcılar da oldukça ilgi çekici.

Gittigidiyor.com'u kurup 215 milyon dolara Ebay'e satan dört ortaktan biri olan Aydonat Atasever, Stanton Chase Turkiye’nin Denetim Kurulu üyesi Hüsamettin Beyazıt’ın yanı sıra Harun Simavi, Antony Meijer, Duncan Stewart ve Jonathan Chum şirketin melek yatırımcı ve danışmanları arasında yer alıyor. Şirket önümüzdeki aylarda 1 buçuk 2 milyon dolarlık ikinci bir melek yatırımcı turu yapmayı planlıyor.

Akıllı cüzdan

Aslında Sözügeçer kardeşler akıllı cüzdan konusunda ilk değiller. Global Payment’ın hayata geçirdiği TURP bu örneklerden biri. Yine Turkcell, Avea ve Vodafone’un da bu konuda bir süredir oldukça aktifler. Peki, bu kadar mobil cüzdan uygulaması varken Sözügeçer kardeşlerin bu projesine melek yatırımcıların ilgisi neden?

Öncelikle üç operatörün de hizmetinden faydalanabilmek için bu operatörlerin abonesi olmak gerekiyor. Üç operatör de bu hizmeti NFC (Yakın Alana İletişimi) denen bir teknoloji sayesinde sunuyor. Yani bu hizmetten faydalanabilmek için NFC uyumlu bir cep telefonunuzun olması gerekiyor. Bu telefonların sayısı ise şimdilik çok fazla değil. Ayrıca uzun yıllar Amerika’da bu alanda çalışan Kerem Sözügeçer, kendileri ile çalışan şirketlere çok kapsamlı bir CRM hizmeti de sunuyor.

Gelişmiş CRM altyapısı var

Shopamani SmartWallet, üyeleri ile ilgili oluşturduğu geniş kapsamlı CRM dataları sayesinde mekân sahiplerinin ve markaların müşterilerine anlık, saatlik, son dakika duyuruları ve hediye çekleri, özel avantajlar gibi kişiye özel mesajlar ile ulaşabilmelerini sağlıyor. Facebook’ta Shopamani uygulaması aracılığı ile hangi mekanda olduğunu bildiren arkadaşlarınıza Facebook üzerinden sürpriz yemek ya da içki gönderme imkanınız da olacak.

Mobil ödemenin potansiyeli de melek yatırımcıların ilgisini çekmeyi kolaylaştırıyor. MasterCard’ın verilerine göre dünyada 5 milyardan fazla kişide cep telefonu, 1,5 milyar kişide ise ödeme kartı var. Bu da gelecekte bu pastanın herkese yetebilecek kadar büyüyebileceğinin bir göstergesi aslında.

Ancak mobil dünyada giderek artan kötü niyetli yazılımlar mobil cüzdanların geleceği açısından bir risk unsuru oluşturuyor. Kaspersky Lab’in araştırmasına göre sadece 2011 yılı aralık ayı içerisinde, 2004–2010 arası dönemden daha fazla sayıda mobil cihazları hedefleyen yeni kötü amaçlı yazılım program ortaya çıktı. Yani mobil cüzdana geçişle birlikte yankesicilerin de mobil yankesiciler olarak evrimleşmesi söz konusu olabilir. Ancak buradaki risk hala cüzdanınızın çalınması ve kredi kartınızın kopyalanması riskinden az.

 

AÖF Kredili Sistem - AÖF Kredili Sistem Görüntülü Eğitim Seti- AÖF Matematik-1 Eğitim Seti - AÖF Genel Muhasebe-1 Eğitim Seti - AÖF İşletme Eğitim Seti - AÖF Hukukun Temel Kavramları Eğitim Seti - AÖF İktisat-1 Eğitim Seti

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER