Üye Kayıt Üye Giriş

Windows 2000 Server Dersleri


Windows 2000 Server  Dersleri

 

Karşımıza Şekil 7 ‘deki pencere çıkıyor.

             
                                                    Şekil 7

Bu pencerede bulunan ‘Respond to client computers requesting service’ seçenegini seçerseniz bu RIS server istemcilerden gelen isteklere cevap verecektir.Eğer RIS server’ın istemcilere hemen yanıt vermesini istemiyorsanız ve benim daha yapmam gereken ayarlar bitmedi diyorsanız bu seçeneği seçmeyin.Tüm ayarlarınızı yaptıktan sonra bu özelliği istemcilere cevap verecek şekilde değiştirebilirsiniz. Eğer bu seçeneği seçmişseniz bu seçeneğin hemen altında bulunan ‘ Do not respond to unknown client computers‘ seçeneği de aktif hale gelecektir. Bu seçeneği de seçtiğiniz takdirde RIS server  Active Directory içinde önceden tanımlanmış ve bir hesabı oluşturulmuş bilgisayarlara hizmet verecektir.Bu işlemi makalenin ilerleyen kısımlarında ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.Bu seçeneği seçmezseniz RIS server istekte bulunan tüm bilgisayarlara cevap verecektir.

Tekrar Next butonuna basıp ilerliyoruz.Bu sefer karşımıza Şekil 8’deki ‘Installation Source Files Location ’ başlıklı pencere çıkıyor.

           
                                                  Şekil 8

Burada RIS imajını oluşturmak için kullanılacak dosyaların yerini belirtmemiz isteniyor. Bu konum bir Windows 2000 Professional CD ‘si olabileceği gibi bu CD’de bulunan i386 klasörünün harddiskinizdeki kopyası veya network üzerindeki herhangi bir yansıması da olabilir. Yeri gelmişken önemli bir püf noktasına değinelim. Hepimizin bildiği gibi Microsoft’un ürünleri Service Pack’siz olmaz. :) Bu yazıyı yazdığım zaman Windows 2000 ‘ın Service Pack 2 ‘si çıkmıştı. Bu bilgisayara CD’den veya i386 klsörünün bulunduğu herhangi bir yerden kurulum yapıldıktan sonra bu service pack’leride kurmanız gerekiyor. Peki biz hem işletim sistemi kurulumunu hem de service pack kurulumunu aynı anda gerçekleştirebilir miyiz?Bu sorunun cevabı evet gerçekleştirebiliriz.Nasıl mı? Şöyle; ilk önce Windows 2000 CD’sinde bulunan i386 dizinini harddiskinize kopyalayın.Ardından service pack’i harddiskinizin istediğiniz bir yerine açın. Daha sonra komut satırından service pack’i açtığınız klasördeki i386\update altklasörünün içine girin ve aşağıdaki komutu çalıştırın.                                                     
                                             update  /s:D:\proi386 

Buradaki update komutu service pack’i çalıştıran komut.s parametresinden sonra gelen kısım ise bizim i386 klasörünün yerini belirtiyor. Bu yönetimi kullanarak güncellediğimiz i386 klasöründen yapılan her kurulum işleminden sonra ayrıca service pack yüklemesine gerek kalmayacaktır. Bu işlemin bize sağladığı avantajlardan en önemlilerinden birisi de kurulum yapılan bilgisayarlara eklenecek her bileşenin service pack uygulanmış hali kullanılacak ve  bir çok sistem yöneticisinin yaptığı hatadan bizi kurtaracaktır.

Neyse şimdi asıl konumuza dönebiliriz.Ben örneğimizde yukarıda bahsettiğim şekilde hazırladığım bir i386 klasörünü kullanacağım. Kaynak dosyalarının yerini belirledikten sonra Next butonuna basarak ilerliyoruz.Bu sefer karşımıza oluşturacağımız bu imajın tutulacağı klasörün ismini girmemizi isteyen Şekil 9’daki pencere ile karşılaşıyoruz.

            
                                                    Şekil 9
Uygun bir isim verip Next’e tıklayalım.Ben burada RIS kurulum sihirbazının bana önerdiği win2000.pro ismini kabul ettim ve Next’e tıkladım. Bu sefer karşımıza ‘Friendly Description and Help Text’ başlıklı Şekil 10 ‘daki pencere çıktı. Bu pencerede yazdığınız metinler Client Installation Wizard tarafından kullanılacak ve imajlar hakkında kullanıcılara açıklayıcı bilgiler sunacaktır. Bu yüzden buraya yazdığınız metinler imaj hakkında yeterince açıklayıcı olmalıdır.Öyle ya kullanıcıların kafasının karışarak yanlış imaj seçmelerini yine sizler burada yaptığınız açıklamalar yardımıyla önleyebilirsiniz. Burada yapacağınız açıklamaların Türkçe karakter içermemesine dikkat edin.Aksi halde RIS sihirbazı devam etmeyecektir.
      
                                                              Şekil 10
Uygun metinleri yazıp Next’e tıkladığınızda karşınıza ‘Review Settings’ başlıklı ve o ana kadar yaptığımız ayarların bir özetini gösteren Şekil 11 ‘deki pencere çıkar.

                

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER