Üye Kayıt Üye Giriş

Photoshop Layer III


Photoshop Layer III

  Photoshop'ta Layer III

  Geçen sayımızda yapıp kaydettiğimiz PSD dosyasını açarak bu haftaki dersimize başlayalım.

  Şimdi Type Tool(T) aracı ile çalışma alanımızın üstüne tıklayıp birşeyler yazalım. Gerçi fontların büyüklükleri standart değildir ama yaklaşık olarak fontuzun büyüklüğü 50 Point olsun. Rengide koyu yeşil olursa hiç fena olmaz. Burda dikkatinizi çekeceğim nokta, Type Tool ile yazacağınız yazı otomatik olarak yeni bir layerde oluşur ve yazdığınız yazı layerin ismi olarak geçer. Tabi ismi daha sonra değiştirmek sizin elinizde. Orası ayrı bir konu. Dikkat etmeniz gereken diğer husus ise yazdığınız yazıya Photoshop'un veya dışardan eklediğiniz pluginlerin etki etmemesidir. Yazı yazdığınız layer aktifken Photoshop'un Filter menüsündeki Pluginleri bu layer üstüne kullanamazsınız. Eğer kullanmak istiyorsanız bu layeri mutlaka Render (Layer/Type/Render Layer) etmeniz gerekiyor.

  "Peki edersek ne olur, etmezsek ne olur ?" diye sorduğunuzu burdan duyar gibiyim. Aslında bu olay aynı cins grafikler hazırlayack kişilerin kolaylığı için düşünülmüş bir olaydır. Şöyleki bir web sayfası yapıyorsunuz ve sitenizde 15 bölüm var. Bu 15 bölümünde isimlerinin yazılı olduğu butonlardan sayfanızı oluşturacaksınız. Buton bunlar. Değişik olması gereken tek yer bölümün ismi. Geriye kalan tüm görünüm aynı olmak zorunda. Tabiki bunu Photoshop'un layerlere uyguladığı efektler için söylüyoruz. Eğer onlar sizi kesmiyor daha değişik şeyler kullanmak istiyorsunuz Actiondan başka çareniz yok demektir. (Yoksa hepsini teker teker elle yapmayı mı düşünüyorsunuz?) Şimdi Bölüm 1 diye yazı yazdınız ve Layer menüsünden bu yazınıza efektler uyguladınız. Daha sonra bunu bolum1.jpg olarak kaydettiniz. Şimdi Bölüm 2 yi hazırlayacağız. Yapmanız gerek tek şey Bölüm 1 yazılı olan layere çift tıklayıp açılan Type Tool pencereindeki Bölüm 1 yazan yeri Bölüm 2 olarak değiştirmek. İşte bu kadar basit. Bölüm 2 yide kaydettikten sonra sıra Bölüm 3'te. Aynı mantıkla onuda hallettikten sonra tüm düğmelerinizi aynı mantıkla çok kolay şekilde ve çok çabuk olarak hazırlayabilirsiniz. 

  Eğer Layeri Render yaparsanız bu özellikten yararlanamazsınız. Yani layerde ne yazılıysa o kalır. Yazılmış olan yazıyı değiştirmek gibi bir hakkınız kalmamış oldu.Bundan dolayıdır ki ilk önce ne yapacağınıza, nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermeniz sizin  yararınıza olacağını annesinin karnında karaciğerle beraber Paintte ağaç resmi yapan bir bebek bile söyleyebilir. 

  PSD dosyamızıda açtık öyle duruyor. Render işlemini böyle kısaca sizlere anlattıktan sonra layerimize (ister Render etmiş olalım istersek olmayalım) iki fare tıklamasıyla verebileceğimiz efektlere şöyle bir gözatalım. Type Tool ile yazdığımız yazının layerine sağ tuşla tıklıyoruz ve açılan pencereden Effects seçeneğini seçiyoruz. (Layer seçili iken Layer/Effects) Karşımıza aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir pencere geliyor. Şimdi Effects penceremizi biraz inceleyelim.

 

 Drop Shadow yazan yerden layerimize uygulayabileceğimiz diğer efektlere ulaşabilirz. Hemen yandaki Apply kutusu boşsa seçili efekti uygulamaz. Burdan yazınızın efektsiz ve efektli görünümlerini kolayca gözlemleyebilirsiniz. Mode yazan yerden layerinizin diğer layerlerle nasıl bir etkileşim vereceğini ayarlayabilirsiniz. Hemen yandaki renk kutusundan gölgenizin rengini ayarlayabilirsiniz. Opacity ayarıyla layeriniziz saydamlığını, Angleyle gölgenizin açısını, diğer seçeneklerlede bulanıklığını veya keskinliğini ayarlayabilirsiniz. Sağ taraftaki Prev düğmesiyle bir önceki efekte, Next düğmesiyle bir sonraki efekte geçebilirsiniz. Ok düğmesiyle efekti layerinize uygulayabilir Reset düğmesiyel default ayarlara dönebilirsiniz. Preview seçeneği aktifse uyguladığınız efektleri bire bir resminizin üstünde görebilirsiniz. Burda altını çizmem gereken nokta bu seçenekler sadece Drop Shadow seçeneği için geçerlidir. Burda yapacağınız ayarlar sadece bunu etkiler. Diğer efektlerin de kendi menüleri var. Hepsini anlatmaya gerek yok. Ufak tefek değişiklikler var ama hemen hemen aynılar.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER