Üye Kayıt Üye Giriş

Ram Nedir ?


Ram Nedir ?


 

“ Random Access Memory “ ( rastgele erişimli hafıza ) bilgisayarlarımızın vazgeçilmez unsurlarından biridir. İşletim sistemleri ve programlar bilgisayarı daha hızlı çalıştırmak için bu birimleri kullanırlar. Hard disk ve benzeri ekipmanlara nazaran CPU ‘nun çok daha hızlı erişebildiği bir bilgisayar elemanıdır. Bu sebepten işletim sistemleri ve programlar kendi algoritmaları çerçevesinde bu elemanı çalışma esnasında kullanırlar.



 



Nerede Nasıl Kullanılır ?

Sizinle bir örnek üzerinde bunu açıklayalım. Bir görüntü işleme programı yazdığımızı düşünelim. Bu program kameradan gelen görüntüyü “gauss filter” işleminden geçirip video formatında hard diske kaydedecek. Şimdi Teknik Trend ‘ in uzmanları bu işlemi nasıl yapabilir ?

Yöntem 1

Program kameradan görüntüyü alır. ( saniyede 30 fps “frame per second” ). Her görüntünün 500 kbyte olduğunu düşünelim. Bu durumda kameramız bize saniyede 15 mb lik veri gönderecek.

Hardiske yazarız. Saniyede 20 mb yazma okuma kapasitesi olan bir HDD ye yazdığımızı düşünelim. Saniyede 15 mb veri gönderen bir kameranın 20 mb yazma okuma kapasitesi olan bi hard diske yazmasını hard diskin çalışma performansının %75 ini kullanacaktır.

Bu kaydedilmiş görüntü verilerini bu kayıt işlemi esnasında çağırıp “Gauss filter” den geçirip yazmak için bize normal hard diskin çalışma hızının 3 katı lazım.

Yöntem 2

Program kameradan görüntüyü alır. ( saniyede 30 fps “frame per second” ). Her görüntünün 500 kbyte olduğunu düşünelim. Bu durumda kameramız bize saniyede 15 mb lik veri gönderecek.

Gelen kamera verisi ram ‘a alınır.

“Gauss Filter” den geçirilir.

Hard diske yazılır.

Hard diske yazımı tamamlanan filtre edilmiş veri ve ham veri ram dan silinir.

Yöntem 1 ile yazılmış bir programın çalışması neredeyse imkansızdır. Yöntem 2 ile hem hızlı hemde çalışan bir program sahibi olursunuz.

İşte tam detaylarını vermesekte bu elemanın neden kulanıldığına dair bir örneği sizinle paylaştık.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER