İşletim sistemlerini yavaşlatan diğer etkenler nelerdir ?
Tabiki Virüsler. Haberimiz olmadan bir takım yazılımları arka planda çalıştırıp bilgisayarı çok yorabilirler. Buna en güzel örnek zombi pc lerdir. Sizin haberiniz olmadan bilgisayarınız bir takım serverlara yada bilgisayarlara, bilgisayar korsanlarının amaçları doğrultusunda TCP /IP veya diğer protokollerde paket talebi veya bilgi paketi gönderiyor olabilir. Yani farkında olmadan bilgisayarınız korsanlara hizmet edebiliyor olabilir. Açık portlardan faydalanarak bilgisayarınıza her hangi bir trojan atılmış olabilir ve bu trojan yardımı ile bilgisayarınız uzaktan izleniyor olabilir. Bu izleme esnasında işletim sisteminin çok ama çok yavaşlayacağı aşikardır. Bazende virüsün tek amacı bilgisayarınızı yavaşlatmak olabilir. İsmi üzerinde virüs(zararlı yazılım).
Sabit diskin sürekli yazılıp silinmesine ilişkin olumsuz sonuçlar da bilgisayarları yavaşlatabilir. Bu da ne demek şimdi ? dediğinizi duyar gibi oluyorum. İşletim sistemleri verileri genelde sıra gözeterek sabit diske yazmazlar. En hızlı şekilde ve en kolay şekilde yazılan verilere ulaşılabilecek bir algoritma gözeterek yazarlar. Örnek vermek gerekirse ; bir program kurdunuz. Daha sonra bir başka program daha kurdunuz ve öncekini sildiniz! Evet soru şu ; o iki programa göre en optimum erişim algoritması o programın boşluğunu nasıl dolduracak ? Algoritma bir sonraki yeni yazılım yüklemesinde nasıl davranacak. Tabi ki bir süre sonra sabit diskte ki verilerde bölük pörçük hale gelecektir. Bunun için bir defragment işinizi kolaylaştırabilir. Diğer koşulda bölük pörçük hale gelmiş verileri okumak sabit diskiniz için biraz daha zaman gerektirecektir. Bu da işletim sisteminizi yavaşlatacaktır.
Donanımsal problemlerde işletim sisteminizi yavaşlatabilir. Doğru çalışmayan bir disk okuyucu ile okuma ve yazmada çok vakit harcayabilirsiniz. Zamanla eskiyen bu donanımlar ilk zamanlarda ki performansını sergilemeyebilirler. Soğutucusu toz ile kaplanmış bir işlemci de sizi yavaşlatabilir. Bozulmuş bir fan yeterince soğutma yapamayacağı için grafik kartı vb donanımların yavaş çalışmasına , dolayısıyla bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olabilir.