Kasa içi temizlik konusunda gerçekten bir kaygınız olmasın. Eğer kendinizden emin değilseniz, parçaları çıkarmadan önce teker teker fotoğraflayabilir veya parçalara numaralar verebilirsiniz. İlk önce kullanmamanız gereken malzemeler; aseton, etil alkol, metil klorid asit içeren temizleyicilerdir. Bu maddeler devrelere ciddi zararlar verebilir. Kullanacağınız malzemeler ise; yine biri kuru biri nemli olmak üzere iki adet bez, bir el süpürgesi ve fan temizliği için ise; bir dış fırçası yeterli olacaktır. Özel olarak satılan temizleyicileri de kullanabilirsiniz. İlk önce tüm elektriksel bağlantılarını çıkarıyoruz. Kasamızın kapaklarını açıyoruz ve ilk olarak optik sürücülerimizi, hard diskimizi soketlerinden söküp kasa dışına çıkartıyoruz. Sonra kasamızda bulunan işlemci fanı hariç bütün fanları ve güç kaynağını söküp çıkartıyoruz. Ardından ise RAM, ekran kartı ve sahip olduğumuz diğer kartları ana karttan ayırıyoruz. Şimdi CPU ‘u fanı çıkartmamız gerekli, ilk önce yanlarında veya üstünde bulunan mandalları kaldırmanız lazım. ‘’ Tık ‘’ sesini duyduğunuz an yavaşça yukarı doğru çekiyoruz. Eğer bir zorluk yaşıyorsanız, kaldırmayı unuttuğunuz bir mandal olabilir. Eğer bu işlemi de hallettiysek, kasamızın içindeki el süpürgesi yardımı ile ana karta zarar vermeden alıyoruz. Sonrasında nemli bez ile kasa içini sildikten sonra, işlemcimizin üzerinde bulunan termal macunun durumuna bakıyoruz. Eğer termal macun kurumuş ve yetersiz seviyede ise hafif hareketlerle macunu temizliyoruz. Şimdilik kasanın gövdesi ile işimiz bitti ve parçalara geçeceğiz. İlk önce ilk söktüğümüz; optik sürücü ve hard diski temizleyerek kasadaki yerlerine koyuyoruz. Sonrasında fanlarda toz çok ise yine el süpürgesi ile kabasını aldıktan sonra diş fırçası ile içlerini yavaş yavaş temizliyoruz. Sonrasında ise kartlarımızı ve güç kaynağını temizleyerek, parça temizleme işini sonlandırıyoruz. Ana kartın üzerinde takılıyken temizlediğimiz işlemci üzerine biraz termal macun sürüyoruz ve CPU fanımızı takıyoruz. Fanın mandallarını kapatıp ana kartta gereken pinler ile bağlantısını sağladıktan sonra teker teker kartları takıyoruz ve güç kaynağını yerleştirip diğer fanlarımızı taktıktan sonra kasayı kapatıyoruz.
Bazen soğutucu finleri fanı ayırdıktan sonra yıkandığını biliyoruz. Ciddi tozlanmış ve tozun çamur haline gelmiş olduğu durumlarda ciddi performans sorunu yaşamamak için yapılabilir.
Herkeste muhtemelen bir şaşkınlık olmuştur, bu kasadan bu kadar kir ve toz nasıl çıkar demişizdir. Aslında bu temizliği 2 ayda bir yaptığımız takdirde hem kullandığımız parçalar uzun ömürlü olur hem de performansta bir düşme gözlenmez. Sanıldığı kadarda zor değil ve bu temizlik işlemi için maddi bir harcamaya da gerek yok.
Şim her şey bitti demeden önce aşağıdaki öneriler doğrultusunda kontroller yapalım.
- cpu fanı rahatça dönüyormu? Dönmüyorsa fanı derhal değiştirin.
-soğutucu fin cpu üzerine oturmuşmu ? Eğer macun yeterli değil ve finler oturmamışsa bilgisayarınız ansızın kapanır. Açarsınız bir süre sonra yine aniden kapanır !
-Kablolar doğru soketlere takılmışmı ?
-Temizlik sonrası ortaya çıkan nem tamamen gitmişmi ?
Not: daha sonra monte edemeyeceğiniz parçaları sökmeyin(ana kart üzerinde ki jumperlar vb.) . Elektrik konusunda dikkatli olun. Sökme ve takma işlemleri öncesinde sistemde elektrik olmadığına emin olun. Eğer hala bu konuda şüpheleriniz varsa bu işi için bir bilenden yardım isteyin.