Üye Kayıt Üye Giriş

Java Dersleri-Pencere Açma


Pencere Açma

 

Prompts & Opening Windows (soru sorma ve pencere açma)

Ziyaretçilere soru sorma

   Değişkenleri öğrendiğimiz zamanı hatırlıyormusunuz? Değişkenler bilgileri saklamada kullanılıyordu. Örnek ve alıştırmalarda değişkenlerin 'statik' tariflerini gördünüz, yani browser değişkenin değerini Javascripti çöalıştırmadan bildiği durumlar. Halbuki prompt() metodu ile browsere ziyaretçiye soru sormasını ve cevapları değişken olarak saklamasını söyleyebiliriz. Bunun hepsi karmaşık görünsede esasında tek satırda iş biter.

   var durum = prompt("Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?","iyi yada hasta");

   Nasıl cevap verdiğiniz önemli değil, çünkü değişkenle ilgili bir şey yapmadım henüz. durum değişkeni şu anda Javascript tarafından ulaşılabilir durumda değil. Eğer sayfa yüklenmeden sizi cevaplamaya mecbur bıraksaydım ulaşılabilir olurdu. Şimdi sayfa yüklendi ve artık değişkenler yerleştiremezsiniz. Eğer değişkene şimdi ulaşmaya çalışsaydım "object undefined" hatası alırdık. (Evet, değişkenler de nesnedir.)

   Şimdi kısaca parantezlerin içindekilerin ne yaptığını anlatacağım. Önceki dersten hatırlarsınız, parantez içinde metodların parametreleri vardır. Parametreler metodların ne yapmaları gerektiğini etraflıca anlatırlar. prompt() metodunun 2 tane parametreye ihtiyacı vardır. Birincisi soru, ikincisi varsayılan cevaptır. Her iki parametrede " " ile sınırlanıp virgülle ayrılır. Aman dikkat " ve , arasında boşluk olmamalıdır.

   Şimdiye kadar çok iyi gidiyoruz,Soruların nasıl sorulacağını öğrendik. Şimdi ise, bir script ile ziyaretçiye soru sorup, ziyaretçinin cevabına göre Alert-box içinde selam verelim. Bu şekilde cevapları işleyip geçerli kılmasını öğreniriz.

<SCRIPT language="JavaScript">
<!--

var durum = prompt("Kendinizi nasıl hissediyorsunuz?","iyi yada hasta");

if (durum == "iyi") {
alert("Çok güzel, böyle olmaya devam edin")
} else {
alert ("Geçmiş olsun, hemen bir doktora gidin")
}

// -->
</script>

   Kolay değil mi? if-then-else sanırım tanıdık gelmiştir, değil mi? Böyle oynamak eğlenceli oluyor mu?

   Şimdi bir sonraki bölüme geçelim:

   Javascriptle pencere açma

   HTML ile pencere açmak rutin bir iştir, ama bir takım sınırlamaları vardır. HTML ile pencerelerin neye benzediğini kontrol imkanınız yoktur. Hangi özellikler olmalı (scroll bar, status bar, üst menu v.s.) veya pencerenin ölçüleri gibi. Fakat Javascript ile open() metodunu kullanarak bunların hepsini uygulayabilirsiniz. Aynen şöyle:

   window.open("URL","isim","özellikler");

   Yukardaki kod ile yeni bir pencere açıp, ilk parametre olarak yer belirtirsiniz. Bu örnekte "URL", fakat gerçekte "http://www.testleronline.com" diye bir şey yazmanız lazım.

   Metodun ikinci parametresi ise pencerenin adıdır. Bu sizin aynı pencereye değişik sayfalar yüklemenizi sağlar. Örneğin, Javascript kullanarak content.htm dosyasını yükleyen "content" adında yeni bir pencere açalım. Daha sonra ise content2.htm dosyasını aynı pencereye yüklemeye çalışalım. Böylece aynı ismi kullanarak yeni bir pencere açmadan, mevcut "content" adındaki pencerenin içeriğini değiştirmiş olursunuz. Bir örnek verelim:

"javascript" adında bir pencere açalım
"javascript"'in içine giren yeni bir HTML sayfası açalım

   Anladınız mı? Her iki örneğin kodu aşağıdadır:

<a href="#" onClick='window.open("examples/page1.htm","javascript");'>"javascript" adında bir pencere açalım</a><br>
<a href="#" onClick='window.open("examples/page2.htm","javascript");'>"javascript"'in içine giren yeni bir HTML sayfası açalım</a>

   İlk linki tıklayınca javascript adındaki pencere açılır examples/page1.htm sayfası içine konulur.

   İkinci link ise ilk linkin açtığı pencereye yeni bir HTML sayfası yerleştirir. Şimdiye kadar iyi gidiyor. Şimdi birazda features parametresini irdeleyelim!.

   Features parametresi açılan pencerenin hangi özellikleri taşımasını istiyorsanız onları dahil eder. Eğer features (özellikler) parametresinde herhangi bir özellik dahil ederseniz, yazılı olmayanları uygulamaz, sadece belirttiğiniz parametreleri olan bir pencere açar. Örneğin:

   window.open("URL","name","status,scrollbars,resizable")

   böyle yazarsanız, status bar, scrollbar (kaydırma çubukları) ve ölçüleri ayarlanabilir bir pencere elde edersiniz. Dikkat ederseniz, stringde hiç boşluk bırakılmamıştır. Boşluk bırakırsanız, bir takım browserlarda hata mesajı alırsınız. Şimdi ise sadece yükseklik ve genişliği belirten tarif eden bir örnek göreceksiniz:

   window.open("URL","name","height=250,width=640")

   Unutmayın boşluk bırakmak yok! Ayrıca HTML'den alışkın olduğunuz " " işaretleri de yok!. Bu biraz karışık olabilir, ama bir kere anladınız mı tamamdır.

   Aşağıda kullanabileceğiniz Feature (Özellik) listesi:

 

height

Pencerenin yüksekliği (pixel olarak)

width

Pencerenin genişliği (pixel olarak)

status

Sayfanın altındaki mesaj çubuğu

menubar

Sayfanın üstünde Dosya, Düzen Sık Kullanılanlar gibi şeylerin olduğu kısım

scrollbars

Eğer gerekiyorsa kaydırma çubukları görünsün

toolbar

Üstünde Geri, İleri, Anasayfa, gibi buttonların olduğu gezinme çubuğu

location

Şu anda bulunduğunuz sayfanın URLsini gösteren kutu

directories

Bu sadece Netscape için geçerli. "Yenilikler" butonu gibi butonlar...

resizable

Ziyaretçilerin pencere ölçülerini değiştirmesine izin veriyorsanız yazın

   Bunlardan sadece birini yazarsanız, öbürlerini istemediğiniz anlamına gelir. Eğer hiç bir şey yazmazsanız standart bir pencere açılır. Hangi özellikleri istiyorsanız onları yazınca pencere istediğiniz özelliklerde (feature) açılır

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER