Excel’de bir sütuna girilen veriler içinde tekrarlayanlar olabilir. Örneğin, bir personel tablosunda Departman alanını yazarken, satış departmanını aynı sütunda birkaç kez tekrar yazmak gerekebilir. Böyle bir durumda Excel üstteki satırlarda ortak harfleri göreceği için otomatik olarak tamamlar. Böylece; veriyi yazmanız gerekmez, tamamlamanın yapıldığı bölümde Enter tuşuna basmanız yeterlidir.
Veriler aynı sütunda tekrarladığında, hızlı giriş yapmak için otomatik tamamla özelliğini kullanmak gerekir. Eğer veriler ortak olduğu halde otomatik tamamla özelliği kullanılmıyorsaOffice Düğmesi-> Excel Seçenekleri seçilir.Gelişmiş kategorisinin Düzenleme Seçenekleri bölümünden Hücre Değerleri İçin Otomatik Tamamla’yı Etkinleştir onay kutusu işaretlenmelidir. Bu seçeneğin onayı kaldırılırsa Excel’de otomatik tamamla özelliği çalışmaz.
Otomatik Doldur
Excel’de seçili hücrelerin sağ alt köşesine gelindiğinde oluşan ince artı işaretine doldurma tutamacı denir. Doldurma tutamacının amacı, hücreleri hızlı bir şeklide doldurmak ve otomatik doldur özelliğini kullanarak veri dizileri oluşturmaktır.
Aşağıdaki gibi bir çalışma sayfasında A1 hücresine 10 yazılıp, doldurma tutamacından A6 hücresine kadar sürüklenir. Bu durumda A1’de yazan veri A6 hücresine kadar kopyalanacaktır.
Doldurulan hücrelerin en sonunda oluşan Otomatik Doldurma Seçenekleri özelliklerini kullanarak otomatik doldurma eylemlerini değiştirebilirsiniz.
Hücreleri Kopyala: Varsayılan olarak seçilidir. Hücredeki verinin ve biçimin aşağıya doldurulmasını sağlar.
Serileri Doldur: A1 hücresinde yazan 10 rakamı yerine, 11, 12, 13 şeklinde sayı dizisi yaratır.
Yalnızca Biçimlendirmeyi Doldur: Sadece hücre biçimlendirmesini doldurur.
Biçimlendirmeden Doldur: Hücre biçimlerini almadan sadece verileri doldurur.
Azalan sıralama yapmak için doldurma tutamacı yukarı veya sola sürüklenerek doldurma işlemi yapılmalıdır. Bu durumda doldurma tutamacının altındaki veya sağındaki hücreye değer girilir ve doldurma tutamacı aralığın başlangıcına doğru sürüklenir.
Otomatik Doldur işleminde adım sayısını belirterek doldurma işlemi yapılabilir. Örneğin; 10’ar 10’ar artan bir dizi oluşturulacaksa, 10 ve 20 alt alta veya yan yana yazılmalıdır. Sonra her iki hücre seçilerek 20 yazan hücrenin altındaki doldurma tutamacından sürüklenir.
KPSS Eğitim Seti - SMMM Staja Başlama Eğitim Seti - SMMM Yeterlilik Eğitim Seti - KPSS A Eğitim Seti -Üniversiteye Hazırlık Eğitim Seti - İlköğretim İngilizce Eğitim Seti - LYS Eğitim Seti - YGS Eğitim Seti - AÖF Kredili Eğitim Setleri - DGS Eğitim Seti - ALES Eğitim Seti - KPDS Eğitim Seti - Okuma Yazma Eğitim Seti