Ekran kilitlendiğinde sizi karşılayan ekran artık böyle.
Şu ana kadar gösterilmeyen Windows 8, ilk olarak Build adı verilen bu etkinlikte tanıtıldı. 13 saat süren aralıksız bir uçak seyahatinden sonra, Türkiye'den sadece ShiftDelete.Net'in katıldığı Anaheim'daki etkinlikte dünyanın her yerinden gelen medya mensupları da can kulağıyla yeni işletim sisteminin detaylarını görmek için tabiri caizsenefes almadan konferansları izlediler.
Beklentileri Karşıladı
Gelelim çiçeği burnunda işletim sistemine. Hızla değişen donanım dünyasına ve alışkanlıklara karşılık kendini yenileyen bir Windows 8 bekliyorduk ve tam olarak beklentilerimizin karşılığını aldık diyebilirim.
Microsoft, geliştirilmesine devam edilen Windows 8'e çok güveniyor. Öyle ki, bu işletim sistemi ile hem tablet bilgisayarlarda, hem masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda hem de sunucularda boy gösterecek.
Bu devrimde cesur davranan firma, Windows 95'ten Windows 7'ye kadar alıştığımız masaüstü deneyimini silip atmıyor, sadece ihtiyaç olduğunda kullanııclara sunuyor. Onun dışında her şey, aşağıda gördüğünüz arabirimde gerçekleşiyor.
Başlangıç ekranı artık böyle. Alışmak zor gibi görünüyor
olabilir ancak sanıldığı gibi değil.
Resim dosyalarını seçmek için açılan pencere bu şekilde görünüyor.
Firma için en az işletim sistemi kadar tarayıcı pazarı da çok önemli bir yere sahip. Donanım gücünü de arkasına alan Internet Explorer 9, Microsoft için bir dönüm noktası.
Windows 8 ile beraber anılacak olan tarayıcı ise Internet Explorer 10 olacak. Windows 7 kullanıcıları arasında en hızlı yüksele tarayıcı olma unvanını koruyan Internet Explorer 9'daki hız - kolaylık - güvenlik ve gizlilik kombinasyonu, daha da geliştirilerek Internet Explorer 10'da vücut bulmuş diyebiliriz.
Windows Live Servisleriyle Etkin Bir Bilgisayar
Windows 8'de, internet servisleri de ayrı bir öneme sahip. Bu servisler içinde en büyük paya sahip olmak isteyen Microsoft, Windows Live ile bu savaşa katılıyor. Sıkı durun, Microsoft'tan aldığımız bir bilgi de şu; 1 ay içinde yaklaşık 543 milyon kişi, Windows Live servislerine giriş yapıyor. Bu rakamlar, rekabette firmanın ne kadar güçlü olduğunu gözler önüne seriyor.
Bu pencerenin, Internet Explorer 10 olduğunu söylesek ne dersiniz?
Biraz da uygulamalardan bahsedelim. Metro arabiriminde gördüğümüz uygulamalar nereden geliyor merak ediyorsunuzdur. Microsoft'un bir devriminden daha bahsederek bu konuya da açıklık getirelim; Store adında bir uygulama merkezi geliyor.
Akıllı telefonlardan alıştığımız bu sistem sayesinde, uygulamalara erişmek, yüklemek çok kolay. Bize sorarsanız bulmak ve yüklemek yerine, güvenlik riskinin en aza indirilmiş olması daha önemli.
Uygulama Geliştiricilere Gün Doğdu
Store ile beraber uygulama geliştiricilere de gün doğdu diyebiliriz. Şu anda yazılım geliştiricilerin en çok ilgisini çeken alanlardan biri de mobil uygulamalar geliştirmek.
Windows 8, hem mobilde hem masaüstünde ve dizüstünde hem de sunucularda olacak bir işletim sistemi. Bu ekosistem, neredeyse yüzlerce milyonluk bir dev pazar anlamına geliyor. Geliştirilecek olan bir uygulamanın ulaşacağı kişi sayısı, akıllı telefonları oluşturacağı pazarı ezip geçiyor.
Uygulamaların geliştirildiği ekran, yeni nesil cihazlara hazır.
İşin ticari kısmı ve pazarın fırsatlarını bir kenara bırakıp kolaylığından da bahsetmek gerekir. Etkinlikteki sunumlardan birinde, konuşmacı Visual Studio penceresini açtı ve sadece birkaç dakika içerisinde, tıpkı HTML kodu yazar gibi, bir uygulama geliştirdi ve Store'a gönderdi.
Hazırlanan uygulama, her cihazda kolaylıkla çalışıyor, dokunmatik ekranların nimetlerinden faydalanıyor . Kısaca, geliştiricisine para kazandırmak için her şey mümkün.
Store, bize verilen test cihazlarında henüz açık değildi.
Uygulama geliştiricilerinin Windows 8'i çok seveceğini üstüne basa basa söyleyebilirim. Nedeni ise, yaptıkları işin karşılığını kolayca alabildikleri gibi bu ticareti çok sıkı bir şekilde takip edebiliyor olmaları. Verilen geliştirici hesabı üzerinden uygulamaların ne kadar indirildiğini, ne kadar satıldığını, hangi kaynaklar tarafından bu uygulamalara ulaşıldığını detaylı inceleyebiliyorsunuz. Çok sade ve sadece bilinmesi gereken şeylerin olduğu bir ekrandan bahsediyoruz.
Photoshop da Bizi Görcek mi?
İşte en temel soru bu. Tablet bilgisayarlarına güvenenleri belki de terleten bir soru. Microsoft, Windows 8'de buna çok rahat bir cevap veriyor. Eskiden nasıl kullanıyorsak yine öyle. Şu ana kadar paylaştığımız içerikler, hep Metro arabirime ait görseller taşıyan ekranlardı.
Windows, "Masaüstü" deneyimini bu işletim sisteminde de devam ettiriyor. Tıpkı Windows 7'ye kadar olduğu gibi (Başlat butonu biraz değişik sadece) Windows 8 içinde de masaüstüni kullanabiliyorsunuz.
Test için edindiğimiz bilgisayara, Windows 7'de çalışan yazılımları çok hızlı bir şekilde kurup kullandığımızı da söyleyelim. Kısaca; Windows 7'den Windows 8'e göç etmek tahmininizden daha kolay olacak gibi görünüyor.
Klasör yapısı, Windows 7'de olduğu gibi geliştirilerek korunuyor.
Hatta masaüstünde klasör yapısının biraz daha iyileştiğini bile söyleyebiliriz. Öyle ki, bir klasörü açtığınızda sizi karşılayan pencere, ofis belgesini açtığınızda gördüklerinizi hatırlatabilir. Tek dokunuşta (veya tıklamada) işlemlerinizi kolayca yapabiliyorsunuz. En basiti, her gün defalarca kez yaptığımız işlemlerden biri olan klasörde seçilen belgeleri masaüstüne kopyalamak, Windows 8 ile sadece bir komuta bakıyor.
Windows 8 Hangi Bilgisayarlarda Çalışır?
Merak edilen bir diğer soru da bu. Microsoft, her yeni işletim sistemi çıkardığında heyecanlanan teknoloji tutkunları, belli etmese de o anda sahip oldukları bilgisayarın bu yeni işletim sisteminin üstesinden gelip gelemeyeceğini merak ediyordu.
Windows 7'de bu tereddütleri gidermek için önemli performans iyileştirmelerinde bulunan Microsoft, Windows 8'de de bu iyileştirmelere devam etmiş durumda. Kısaca; Windows 7'yi çalıştıran her bilgisayar, Windows 8'i de çalıştıracak.
Çoklu monitör sayesinde müthiş bir kullanım alanı.
Ama burada Microsoft'un hedefinin sadece Windows işletim sistemi olan bilgisayarlar olmadığını da söyleyelim. Firma çok daha büyük hedefler için bu işletim sistemini çıkardı.
Sadece Intel değil, ARM gibi farklı yonga setlerine de destek veren Microsoft, hayal gücüyle sınırlı form faktörlere sahip cihazlarda yerinş alabilecek. Bu bir tablet bilgisayar olabileceği gibi, evinizdeki buzdolabı bile olabilir.
Fare ve Klavyeler Çöpe mi?
Şu ana kadar anlattığımız kısımda hep Metro arabirim öne çıktı. Yani dokunmanın kral olduğu bir arabirim. Peki çoğu zaman dokunmak gerekecekse, fare ve klavyeler çöpe mi gidecek? Bu sorunun cevabı, tamamen sizin alışkanlıklarınızla ilgili bir şey.
Cihazı, fare ve klavyeyle rahatça kullandık.
Eğer dokunarak yazı yazmaktan hoşlanmıyorsanız, tek yapmanız gereken şey, klavyeyi bilgisayara takmanız. Birkaç saniye içinde her şey tamam.
Şu anda kullandığım ve adını söyleyemeyeceğim Windows 8 yüklü tablet bilgisayarda, bluetooth üzerinden bağlanan bir kablosuz klavye kullandığımı hatırlatayım. Bu şekilde klavyenin sunduğu kısayol avantajlarından da sonuna kadar faydalandım.
Denetim Masasından Korkmak Yok
Metro arabirimin sunduğu en güzel yeniliklerden biri de kullanıcıyı "Tıklarsam acaba ne olur?" korkusundan kurtarmak. Her şey o kadar net ve basit ki, yanlışlıkla bir yere tıklamak veya ne yaptığınızı bilmediğiniz bir yerde kendinizi bulmanız neredeyse imkansız.
Son derece basit değil mi sizce de?
En çok korkulan yerlerden biri olan Denetim Masası'nı (Control Panel) Windows 8'de kullanmak, son derece kolay. Akıllı telefonların üstesinden gelebiliyorsanız, Windows 8 sizin için çocuk oyuncağı.Burada uzmanları da unutmamak gerekir.
İsteyenler, gelişmiş olan ekranı da kullanabilir.
Diyelim ki siz, bu kadar basit değil de tıpkı eskiden olduğu gibi çok daha detaylı bir arabirim kullanmak istiyorsanız sadece "More Settings" kısmına tıklamanız yeterli. Buyurun size Windows 7'deki Denetim Masası ekranı.
Mobil Kullanımda İnternet Kotası Ne Olacak?
Windows 8'in mobil cihazlarda çalışacağını ve firmanın asıl hedefinin de bu olacağını en başta söylemiştik. Ama burada önemli bir nokta var. Windows bu. Güncellemeleri bile bazen yüzlerce megabyte tutan işletim sistemi.
Klavye, dokunmatik ekranı farklı tutmak isteyenler için de ayrı şekillere girebiliyor.
Diyelim ki 3G hattınız var ve sokağa çıktınız. 100 Megabyte'lık kotanız, birkaç güncellemede siz fark etmeden sona mı erecek? Telaşlanmayın, Windows 8 bunu çözmüş.
Eğer mobil internet kullanıyorsanız, güncellemelerden tutun da internet izlemekte olduğunuz HD fotoğrafı daha düşük çözünürlükte göstererek kotanızı korumaya çalışıyor.
Format Tarih mi Oldu?
Konu Windows 8 olunca, yenilikleri anlatmaya devam ediyorum ancak anlatacak daha yüzlerce özellik var. Bir özellik daha anlatarak, geri kalanları ilerleyen günlerde ShiftDelete.Net okurlarıyla paylaşmaya devam edelim.
Devamı Oku: Windows 8 Hakkında Her Şey!
Sosyal paylaşım siteleri, bu uygulamalarla çok daha kolay.
Görünen o ki, tüm ekosistemler Windows 8 çatısı altında birleşmeyi başarmış ve ortaya gerçekten de çok iyi bir işletim sistemi geliyor.Gelişmeleri, okurlarımızla paylaşmaya devam edeceğiz.