Üye Kayıt Üye Giriş

Silverlight 4.0 Kurulumu ve Yenilikleri


Silverlight teknolojisinin ilk çıktığı günleri hatırlıyorum da arkadaşlarla birlikte nasıl heyecanlanmıştık. Bu heyecanlarımızın bu güne kadar bazıları karşılandı bazıları karşılanmadım. İlk zamanlar javascript kullanarak geliştiriyorduk Silverlight'ı, şimdi neredeyse herhangi bir dil yetiyor bunun için. Çok kısa bir sürede birçok yenilik kazandı aslında.

İnternet kısmına baktığınızda ise bu kadar yeni bir teknoloji olmasına rağmen binlerce makale video göreceksiniz. Belki şu anda birden içinizde Silverlight öğrenme istediği yeşerdi, makaleden sonra hemen gidip bakkaldan Silverlight 3 alacaksınız... Ama bilmeniz gereken bir şey var, her senenin sonuna doğru olduğu gibi bu sene sonunda da Silverlight yapacağını yaptı ve bir beta daha yayımladı. Visual Studio 2010 ile gelmesi beklenen Silverlight 4'ün çok sağlam bir test versiyonu yayımlandı, bununla beraber tabi ki de Expression Blend programının 4 Beta sürümünde aynı anda...

Peki, daha 3 ile uygulama geliştirmeye yeni ısınmışken buda nerden çıktı demeyin, Mademki kendimizi developper yani geliştirici diyoruz, o zaman bizim de gelişime açık olmamız gerekiyor. Bu gün beta ile gelen yenilikler beta olmasına rağmen gerçekten göz dolduruyor, Tam sürümde de bunları bekliyoruz. Şimdi yeniliklere bir bakalım.

- İnternet ortamında sürekli problem halinde olan yazdırma problemi Silverlight 4 Beta ile gelen kütüphaneyle birlikte tarihe karışıyor, wpf'in yazdırma sistemine benzeyen bir sistem geliyor. Yani herhangi bir UIElement'i direk yazıcıya gönderebileceğiz.

- 60'dan fazla yeni form kontrolü içinde geliyor. RichTextBox, MaskedTextBox, HyperLink gibi eksikliğini çektiğimiz kontrollerde bunun içinde. Karmaşık validation işlemlerini gerçekleştirmek için kontrollerde içeriyor.

- Önceki sürümlerde datagrid gerçekten sıkıntılıydı, ama şimdi bug'ları giderilmiş bir şekilde kopyalanıp yapıştırılabilen, sıralanabilen, yeniden boyutlandırılabilen satırlar ve sütunlarla birlikte geliyor.

- Wcf RIA Servisleri kısmında da bir çok yenilik bizi bekliyor, transaction yapısı, dataları sayfalama gibi veriye erişim kısmında http ve wcf yapılarında yenilikler göreceğiz.

- Arabça'nın da içinde bulunduğu 30 yeni dil seçeneği geliyor text'lerimiz için. Ve gene text'lerimiz için soldan sağa doğru yazma özelliği geliyor, yalnız bu özellik doğrudan ulaşılabilen texlerde kullanılamıyor. Label ve Textblock gibi kodlama ile ulaşabileceğimiz kontroller de kullanma imkânı var şimdilik.

- Artık Silverlight 4 Beta masaüstünde daha güçlü, Hazırladığımız karmaşık kodlar artık masaüstümüzde de hiçbir değişiklik olmadan çalışıyor ve artık Silverlight 4 Beta masaüstümüze, sistem klasörlerine, belgelerimize ulaşabiliyor. Hata bir Office uygulamasını içine dahil edebiliyor, yönlendirebiliyor. Yani bilgisayarda kurulu olan +Com'ları çalıştırabiliyor, yönetebiliyor.

- Gelişmiş data binding desteği ile Silverlight 4.0, veri gruplamada, düzenlemede hatta string formatlarında esnekliği ve verimliliği artırıyor.

- Managed Extensibility Framework sayesinde çok büyük projeleri, birleştirilmiş karmaşık uygulamaları geliştirmeye imkân sağlandı.

- Komple düzenlenebilir bir ara yüz, sürükleyip bırakarak veri bağlama, data kontrollerine otomatik örnek veri bağlama, datasource seçme, Expression Blend stilleri, Tam manasıyla bir Intellisense desteği Visual Studio 2010 ile bütünleşerek geliyor.

Bu yeniliklerin kullanılabilmesi için Developperlar'a, yani yazılım geliştiricilere bir sürü araç geliyor, ben burada hepsini anlatmayacağım, ama hoşuma giden özelliklere değineceğiz.

** Web cam ve Mikrofon Silverlight için her zaman bir eksiydi, ama şimdi Silverlight 4,0 Beta ile web cam kontrolü ve mikrofon kontrolü çok hoş bir şekilde geliyor, şöyle ki istediğiniz animasyonu istediğiniz efekti web cam üstüne uygulayabileceğiniz hazır bir ortam. Yani herhangi bir rectangle kontrolü için ürettiğimiz animasyonları aldığımız web cam görüntüleri içinde uygulayabileceğiz.

** Google Crome tarayıcısı da artık destekleniyor.

** Performans Optimizasyon sağlanarak Silverlight uygulamaları artık daha hızlı hale geldi, %200 oranında bir artış göstererek Silverlight 3 ile arayı açtı.

** Yeni MultiTouch desteği ile birlikte dokunmadık işlemlerde yeni ve hoş dokunuşlar geliyor. Kullanıcıya güzel tecrübeler yaşatabileceğiniz imkânlar sunuyor.

** Uzun listeler artık faremizin tekerleği ile zahmetsizce indirilip kaldırılabiliyor.

Bu kadar yenilikten sonra biraz olsun heyecanlandınız mı? O zaman Silverlight Beta 4 nasıl kurulur ona bakalım.

Öncelikle Silverlight Tools'u kurmamız gerekiyor, yani:

1- Silverlight 4 Beta Tools for Visual Studio 2010: Bununla birlikte runtime kütüphanelerinin tamamı geliyor, yalnız unutmamanız gereken bir şey var: Silverlight 4'ü kurmak ve kullanmak istiyorsanız Visual Studio 2010 beta 2'nin (şu an için) sisteminizde kurulu olması gerekiyor.

2- Microsoft Expression Blend for Net 4 Preview (isteğe bağlı): Silverlight projelerimizde kullanacağımız görsel tasarımları xaml kodları ile elimizle yazabiliyoruz. Ama karmaşık tasarımlarda ihtiyaç duyarsak güzel bir tasarım programına ihtiyacımız olacak. İşte o programın son sürümü her zaman olduğu gibi son Silverlight sürümü ile birlikte beta olarak geliştiriciler ve tasarımcılara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Blend for Net 4 Preview

3- Silverlight 4 Beta Toolkit (isteğe bağlı): Codeplex üzerinde hazırlanan bu açık kaynak kodlu toolkit içerisinde birçok hoş kontrol barındırıyor isteğe bağlı olarak bu toolkitte kurulabilir, ben tavsiye ediyorum kurmanızı. En son Silverlight 4 Beta için Nowember Preview çıktı, ama her 3 aya bir bu geliştiriliyor. Yeni toolkitler de bizleri bekliyor.

Bunların dışında isteğe bağlı platformlarımızda var.

Örneğin Ria Servisler gibi. Ben onlardan bahsetmeyeceğim, yukarıda anlattığım programların ve eklentilerin kurulumu için gerekli linki vereceğim.
 

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER