Oracle 1978 yılında SQL(Structured Query Langugage) desteği olan pazardaki ilk ilişkisel veritabanı olarak ilk sürümünü piyasa sürüyor. Akabinde Oracle özellikle içerdiği yaratıcı hazır çözümler, zengin hazır pl/sql paket desteği ve günümüzde Metalink üzerinden 7*24*365 destek anlayışı ile pazarda rakiplerine göre daha önde olmayı başarıyor. Bugün Oracle içinde SQL ve prosedür dili PL/SQL ile sahip olduğu Java veya C desteğine gerek kalmadan hemen hemen her ihtiyacınızı hızla ve kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
PL/SQL Oracle için dışsal uygulamaların veritabanı ile performanslı ve özellikle ölçeklenebilir şekilde konuşabilmesi için olmazsa olmaz veri iletişim katmanıdır. Sahip olduğu güçlü paketleme mantığı ile karmaşık veri modelleri güvenle dış uygulamaların müdahalelerinden korunur. JDBC gibi tüm veritabanları için standart olarak geliştirilmiş erişim katmanlarından PL/SQL’in en önemli farkı, Oracle veritabanının veri işlerken konuştuğu dil PL/SQL olduğundan okuma ve yazma işlemlerinin benzer kaynak tablolar üzerinde yoğun olarak yapıldığı OLTP(Online Transaction Processing) sistemlerinin başarımında gözlemlenir. Ayrıca ihtiyacımız veri olduğundan, PL/SQL işlevleri sayesinde farklı teknolojiler kullanan yeni uygulamalar geliştirmek kolaylaşacaktır.
Konu teknoloji değil veridir, seneler önce Cobol ile yazılan uygulamalar önce “Client/Server” ardından internet ile üç katmanlı şimdi de “Service Oriented Architecture”altında gerçeklenmeye devam ediyor. Bu değişimde sabit kalan veritabanıdır, çünkü uygulamalarınızın kalbi olan verileriniz burada yaşar.
Sadece Oracle için değil, benzer ölcekte pazarda değerlendirilen kurumsal tüm veritabanları karmaşık yapılardır. Oracle veritabanı derine gidildikçe bir işletim sisteminden farksızdır, on binlerce sayfa belgesi bulunmaktadır, başlangıçta bu bilgi yoğunluğu insanı korkutabilir. Önemli olan tüm veritabanlarının birbirinden farklı olduğunu anlamaktır. Yazılan uygulamaların başarısı bu farklılıkları araştırarak öğrenmekte yatar. En basit anlamda SQL Server ile Oracle ‘in kilitleme mantıkları birbirinden tamamiyle farklıdır; Oracle ‘da okuyucular yazıcılardan “undo” yapısı sayesinde asla etkilenmezler, yazıcılar ise sadece aynı satır üzerinde değişiklik yapıyor olmaları durumunda satır bazında beklemeye neden olurlar. Birçok veritabanı sayfa veya tablo seviyesinde kilit koyduğundan ölçeklenebilir uygulamalar geliştirmek için doğru seçenekler oluşturamazlar. Bence Oracle’in en güçlü olduğu alan budur, detaylı bilgi için lütfen Oracle’a başlangıç dökümanı Oracle® Database Concepts 10g Release 2 (10.2) on üçüncü kısım “Data Concurrency and Consistency” inceleyiniz.
Aşağıdaki kaynaklardan Oracle ‘a nasıl giriş yapabilirsiniz detaylı olarak belirtilmiştir;
# Introduction to Oracle for Newbies
# Oracle Quality and Performance for FREE