Üye Kayıt Üye Giriş

FLASHBACK DATABASE


FLASHBACK DATABASE

 

Veri kayıplarını telafi etmek için çeşitli kurtarma yöntemleri kullanılabilir,fakat restore-recover süreci hep işin içinde olucağı için işlem süresi bir hayli uzamak durumunda kalıyor.Flashback database özelliği sayesinde saatlerini alabilecek restore-recover sürecini birkaç dakikaya indirebilir,database i belirli bir zamana geri çekip açabilirsiniz.Flashback database  özelliği fiziksel problemlerde değil kullanıcı hatalarının geri getirilmesinde (truncate table v.s.) kullanmak daha doğru olucak diye düşünüyorum.

Bu özelliğin test sistemleri  için daha sıklıkla kullanıldığı söyleyebilir,çeşitli sebepler dolayısıyla gün içerisinde yapılan işlemler sonunda test sistemleri işlemlerin yapılmadan önceki noktalarına döndürülebiliyor ki bu süreçte Flashback Database büyük kolaylık sunmakta.

Flashback database özelliği defaultta off tur.Ve bu özelliği on durumuna getirmek için parametreyi(FLASHBACK_ON)set etmek gereklidir.

Durumunu v$database performans viewından görebiliriz.

SQL>select flashback_on from v$database;

*Flashback_on parametresinin üç farklı değeri vardır.yes->flashback database özelliği çalışıyor.no->flashback database özelliği kapalı ve son olarak restore point only->yalnızca flashback garantili restore pointler için özelliğin aktif olmasıdır.

*Özelliğin çalışabilmesi açısından bir diğer önemli nokta veritabanı archivelog modda çalışıyor olmalıdır.

SQL>select log_mode from v$database;

*DB_FLASHBACK_RETENTION_TARGET parametresi database in kaç dakika geriye alınabiliceğini gösterir.

Flashback database ile yapılacak operasyonları 3 şekilde yapabiliriz.

1) SCN 2)RESTORE POINT 3) TARIH

**DATABASE IN ŞUANKİ SCN NUMARASINI ÖĞRENMEK İÇİN (SELECT CURRENT_SCN FROM V$DATABASE)

**RESTORE POINT YARATMAK İÇİN(CREATE RESTORE POINT DENEME) YARATILMIŞ OLAN RESTORE POINTLERİ GÖREBİLMEK İÇİN (SELECT * FROM V$RESTORE_POINT)

***FLASHBACK DATABASE KOMUTLARIYLA GERİ DÖNEBİLMEK İÇİN İSE

->FLASHBACK DATABASE TO_TIMESTAMP SYSDATE-1;

->FLASHBACK DATABASE TO RESTORE POINT DENEME;

->FLASHBACK DATABASE TO SCN 1111111;

Bu komutlar mount modda çalışırlar ve geçmişteki istenilen zamana dönüldükten sonra database “alter database open resetlogs” komutuyla açılmalıdır.

10g ile birlikte gelen flashback özelliklerinden flashback database in 11g r2 sürümü ile arasında önemli bir de fark bulunmaktadır.10g de flashback_on parametresini on yapabilmek için açık olan database i kapatmanız mount modda açmanız değişikliği yapmanız ve open moda getirmemiz gerekmekteydi.11g r2 de ise flashback_on parametresini database iniz açıkken de değiştirebilir ve kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER