Target yerine External Neden Gereklidir ? Nasıl Sağlanabilir ?
External Nedir?
Rel=”external” , target=”_blank” ile aynı işlevi gören bir koddur. Bu kodlar her ne kadar aynı işlevi görse de, external kodu son web teknolojilerine uyumlu olarak oluşturulmuş bir koddur.
External kodunu da target gibi nofollow yapmak tabii ki mümkündür. Bunun için rel=”external” koduna nofollow kodunuda ekliyoruz ve şöyle oluyor;
rel=”external,nofollow”
Target Nedir?
Target kodu, linke tıklanıldığı zaman sayfanın nasıl açılcağını belirleyen koddur. Örneğin, target=”_blank” şeklinde kullanılarak linkin yeniş sayfada açılması sağlanabilir. Ancak target artık güncel web teknolojileri tarafından Onaylanmayan bir koddur. Dolayısıyla bu kod yerine yeni pencereleri Rel=”external” ile açmak seo açısından önemlidir.
Target ile External Arasındaki Farklar Nelerdir?
Target kodu, eski bir koddur ve artık w3c standartlarına uymamaktadır. Bu nedenle artık yeni pencere açma kodları yazılırken external kodu tercih edilir.
Aşağıdaki bölümden eski ve yeni kod arasındaki farkı anlayabilirsiniz.
Eski Kod;
<a href=”http://www.seohocasi.com” target=”_blank”>Yeni Bir Pencere Aç</a>
Yeni Kod;
<a href=”http://www.seohocasi.com” rel=”external”>Yeni Bir Pencere Aç</a>
“rel” kodunun asıl amacı, herhangi bir linki yeni pencerede açtırma olmadığı için yeni kodu kullanırken, direk sitenize yapıştırırsanız çalışmaz. JavaScript kodları ile bu kodun çalışmasını sağlayabilirsiniz.
JavaScript kodları;
function HariciLinkler() { if (!document.getElementsByTagName) return; var linkler = document.getElementsByTagName("a"); var linklerAdet = linkler.length; for (var i=0; i<linklerAdet; i++) { var tekLink = linkler[i]; if(tekLink.getAttribute("href") && tekLink.getAttribute("rel") == "external") { tekLink.target = "_blank"; } } }window.onload = HariciLinkler;
Üstte belirmiş olduğum JavaScript kodlarını, rel kullandığımız sayfaya, <script></script> tagları arasına koyarak yapıştırıyoruz.
Böylelikle rel koduna, yeni pencerede açma işlevini vermiş oluyoruz.