Üye Kayıt Üye Giriş

SEO’da Kelime Rekabeti ve Ekspertiz


SEO’da Kelime Rekabeti ve Ekspertiz

Seo, kelime açılımı olarak Arama Motoru Optimizasyonu olarak bilinse de yalnızca bir siteyi Arama Motoruna uyumlu hale getirmek SEO açısından yeterli değildir.

SEO’nun ilk aşaması bir nevi estetik ameliyat ile normalde beğenilmeyen kısımları düzeltmeye benzer. Sitede arama motorlarını rahatsız edecek problemler giderildikten sonra site dışarıdan linkler ile beslenir. Bu aşama SEO için yeterli olsaydı herkes gerekli optimizasyonu yaptıktan sonra istediği sıralamaları çok kolaylıkla elde edebilirdi.

Ancak ne yazık ki SEO, sitenin iç ve dış optimizasyonunu yapmakla sadece başlamış oluyor. SEO’nun en zor kısmı ise, kendi sitelerini bizden daha iyi yapmış olan diğer siteler ile yarışmaktır. Yani REKABETÇİ SEO!

Rekabetçi SEO denildiğinde anlamamız gereken nedir? Öncelikle arama motorunun çalışma sistematiğini yeniden hatırlayalım. Hangi siteler öncelikli olarak listelenecektir?

1. En faydalı içeriği sunan ve bu nedenle en fazla kişi tarafından tavsiye edilen siteler
2. Daha az faydalı içerik sunan ama çok fazla sayıda kişi tarafından tavsiye edilen siteler
3. Faydalı içeriği sunan ve tavsiye edilen siteler
4. Başkaları tarafından tavsiye edilmemesine rağmen faydalı içerik sunan siteler
5. Faydasız içerik sunan siteler
6. Spam içerik sunan siteler

Sistem görüldüğü gibi kullanıcıya maksimum fayda sağlayan ve bu nedenle maksimum sayıda kişi tarafından tavsiye edilmiş sitelere öncelik vererek bilgi ve fayda açısından düşük seviyede olan siteleri geri plana atmaktadır.

 

kelime rekabeti SEO’da Kelime Rekabeti ve Ekspertiz



kelime rekabeti SEO’da Kelime Rekabeti ve Ekspertiz

Kullanıcıya çok faydalı içerik sunmamasına rağmen bazı sitelerin backlink çalışmaları sayesinde faydalı içerik sağlayan siteleri geçebildikleri de bilinen bir gerçektir. Ancak Google bunun önüne geçebilmek için her geçen gün çalışmalarını sürdürmekte ve faydalı içeriği her zaman daha fazla öne çıkartmaya gayret göstermektedir.

Rekabetçi SEO uygulamalarında kendi sitemizin ne durumda olduğu artık değerini yitirmiştir. Artık bizim ne durumda olduğumuz rakibimizin ne durumda olduğu ile doğru orantılıdır.

İşte tam bu noktada devreye ekspertiz girmektedir. Ekspertiz sürecinde hem kendi sitemizi tüm detayları ile incelemeli hem de gözümüze kestirdiğimiz rakiplerimizi en ince ayrıntısına kadar takip etmeliyiz.

Burada yanıt bekleyen temel sorular şunlardır:

Rakibimizin sitesi hangi alanlarda bizden daha güçlüdür?
Rakibimiz sitesi için ne gibi SEO uygulamaları yürütmektedir?
Rakibimiz ne sıklıkla içerik girmektedir?
Rakibimiz ne hakkında içerik girmektedir?
Rakibimiz içeriğini neye borçludur?

Bu temel sorular sorularak her bir rakip için detaylı analizler çıkartılmalı ve bir rapor haline getirilmelidir.

Çoğu SEO uzmanı bile rakip denildiğinde sadece bizim üzerimizde sıralanan siteleri anlamaktadır. Oysaki şu an bizim altımızda bulunuyor olmalarına rağmen yakın siteler bizim için her zaman daha tehlikeli rakiplerdir. Çünkü biz kendi üzerimizdeki rakibi geçemezsek altımızdaki rakipler her an bizi geçebilir. Yani “Gol atmadan bekleyelim, maç bitsin!” düşüncesi yerine “Gol yememek gol atmaktan iyidir” düşüncesine bırakmalıdır.

Ekspertiz sürecini olabildiğince detaylandırarak “önümüzü görmek” en önemli kriterlerin başında gelmektedir. Bu sürecin ardından hangi rakibin ne durumda olduğunu ve hangilerini geçip hangilerini geçemeyeceğimizi ve daha da önemlisi hangi rakipleri ne uygulayarak geçebileceğimizi önceden tespit edebilecek ve işlemlerimizi buna göre yürüteceğiz.

Rakiplerimizden en güçlüleri günde 3 içerik giriyor olsunlar, bizim günlük girdiğimiz içeriğin 10 taneden az olmaması gerekecektir.

Rakiplerimiz sosyal medyayı çok aktif kullanıyor ve sürekli bookmark çalışması yapıyorlar ise bizim sosyal medyayı onlardan çok daha aktif kullanmamız gerekecektir.

Aslında çok basit, ilk olarak yapılması gereken “gol yememek” yani alttaki rakipler tarafından geçilmemektir. Çünkü yenen bir tane golün telafisi 1 gol değil 2 gol atmaktır. Ama atılan tek bir gol bile bazen galibiyet için yeterlidir.

Bu nedenle alttaki rakipleri gün gün izlemek, kelimelerde yükselmeye başlayan ve hızla yukarı doğru geldiğini gördüğümüz rakiplerden daha fazla çalışarak önce kendi yerimizi korumayı öğrenmeli ardından üzerimizde bulunan rakipleri yakın markaja alarak onlardan çok daha güçlü bir içerik çok daha güçlü bir SEO stratejisi geliştirmeliyiz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER