Seo Backlink Sorgulama Teknikleri
Seo’da en önemli adımlardan biri iyi strateji ve plan belirmektir. Yapılan stratejiler, çalışma yapılan siteye göre değişiklik gösterebileceği gibi, anahtar kelimeye, sektöre ve rakiplere göre de değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla seo planı oluşturulurken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak ve detaylı bir inceleme yaparak izlenecek yolun ayrıntıları çıkarılmalıdır.
Bir sitenin seo kalitesinin en önemli göstergesi olan “Yahoo Backlink”, yahoo.com’un bing.com ile yaptıkları bir anlaşma sonucu yahoo backlink sorgulama servisini kapattığı için artık siteler arasındaki backlink farkı net bir şekilde gözlemlenemiyor. İleride yahoo backlink karşımıza daha farklı bir formatta veya farklı bir yolla çıkabilir ancak o zamana kadar aşağıda belirteceğimiz backlink sorgulama servislerini kullanabilirsiniz.
Google Backlink
Google backlink, sitelerin sadece dofollow backlinklerinin en temiz çıkışlı veya kaliteli olanlarını listelendiği bir sorgulamadır. Aşağıdaki google aramasını yaparak Google backlinklerinizi görebilirsiniz.
link:www.seohocasi.com
Bing Backlink
Bing üzerinden yapılacak sorgulama ile, bing arama motoru botlarının tespit ettiği veriler ışığında istediğiniz siteye link veren tüm domainleri listeleyebiliyorsunuz. Buradaki listeleme alt sayfa olarak değil domain olaraktır. Aşağıdaki bing arama formatını kullanarak bir siteye ait tüm domain backlinklerini görebilirsiniz.
“linkdomain:http://www.seohocasi.com
Ayrıca bing.com üzerinde bir siteden yapılan link çıkışlarını da görmeniz mümkündür. Bu sayede rakibinizin link verdiği sitelerden link almaya çalışarak doğal bir çapraz backlink ağı oluşturmaya çalışabilirsiniz.
LinkFromDomain:seohocasi.com
Seomoz Backlink
Seomoz kuşkusuz arama motorlarını en iyi şekilde kullanan dünyanın en iyi seo aracı. Bu araç üzerinden bir siteye son 30 gün haricinde gelen tüm backlinkleri görebilirsiniz. Seomozda 2 farklı şekilde backlinkleri görüntüleyebilirsiniz.
1. Siteye gelen tüm backlinkler (inbound links)
http://www.opensiteexplorer.org/links?site=www.seohocasi.com
2. Siteye link veren domainler (linking domains)
http://www.opensiteexplorer.org/domains?site=www.seohocasi.com
Aynı zamanda bu özellik ile siteye link veren domainlerin uzantılarına ait dağılımı da görebilirsiniz.
Other olarak belirtilen kısım büyük ölçüde .tr li uzantılardan (.com.tr, .gen.tr, info.tr vb.) oluşmaktadır. Uzantıların Google nezdindeki değerleri de farklılık gösterdiğinden, Türkiye lokasyonlu bir sitenin şu uzantılarda ağırlıklı backlinke sahip olması avantajlı olacaktır:
.com, tüm .tr uzantıları, .net, .org ve diğerleri. (önem sırasına göre soldan sağa diziliş)
Webmaster Araçları
Google webmaster araçlarına eklediğiniz ve doğrulamasını yaptığınız sitelerin, “web üzerindeki siteniz” menüsünde yer alan “sitenize giden bağlantılar” başlığına tıklayarak sitenizdeki sayfalara en çok bağlantı içeren ilk 1.000 alan adını listeleyebilirsiniz.
İndexsiz Url
İndexsiz url ne kadar doğrudan backlink olarak adlandırılamazsa da backlinke yakın bir sorgulamadır. İndexsiz url bir sitenin tam domain adıyla listelendiği sonuçları gösteren bir arama formatıdır. Yani “www.seohocasi.com” şeklinde site isminin geçtiği tüm sayfaları listeler. Buna ilişkin arama formatı aşağıdadır.
“www.seohocasi.com” -site:seohocasi.com
Bu arama sonucundan sonra rakibinizin bulunduğu tüm indexsiz urlleri siz de elde etmeye çalışarak etkili bir backlink çalışması yürütebilirsiniz. Tabi seohocasi.com sonuçlarını gördükten sonra bu düşünceniz değişmezse :)