Try catch yapısı hata yakalama, hata ayıklama olarak da bilinir. Normal şartlarda program hata oluştuğu anda uygulamamız patlar ve kendini kapatır. Bunu önlemek amacıyla try catch yapısını kullanmak zorundayız.
try : Çalışmasını istediğiniz kodları yazarsınız.
catch : Try bloğu içine yazdığınız kod hata ürettiği anda çalışacak olan kodları bu blok içine yazarız.
finally : Hata olsa da olmasa da try içine yazdığımız kodların çalışmaso bittiğinde çalışacak olan kodları da bu blok içine yazarız.
try { //kontrol ediceğiniz kodları buraya yazarsınız.. double gelenSayi = Convert.ToDouble(textBox1.Text); double sonuc = gelenSayi * 10; MessageBox.Show(sonuc.ToString()); } catch (Exception ex) //normal şartlarda exception parantezimiz yazılmaz ama biz herzaman //hatanın nereden kaynaklandıgını bilemeyiz. Bunu anlayabilmek için //Exception nesnesini kullanırız. Exception nesnesi hatanın nedenini //belirtir. { //hata anında programınızın yapmasını istediginiz kodları yazarız //hata anında programın nasıl akacağını yada nasıl bir hata //vericeğini siz belirlerseniz.. yani catch blogunda sadece catch //deyip geçerseniz aşağıdaki kod blogu gibi kullanmanız lazım MessageBox.Show("lutfen rakam giriniz"); //Yada siz hatanın ne oldugunu bilmiyorsanız aşağıdaki gibi ekranda //hatanın ne oldugunu gösteririz ve altına kod yazarak programın //akışınıda belirleye bilirsiniz.
MessageBox.Show(ex.Message); this.close(); } finally { //bu blok hata olsada olmasada calısır yani her halukarda bu blok //çalısacaktır finally blogunu yapmasanızda olur.. MessageBox.Show("hata olsada olmasada ben calısırım"); } |