Üye Kayıt Üye Giriş

Cloud Computing ve Windows Azure


Cloud Computing ve Windows Azure  

Son günlerde yeni bir fikir, farkli bir mimari anlayisi olarak Cloud Computing ve Windows Azure tanitimlari yapilmakta, tartisilmakta ve yazilimcilarin dünyasina girme hazirliklarinda. Kisaca bu yeni mantiklar hakkinda bilgi sunmak ve görüslerimi sizlerle paylasmak istiyorum. Henüz çok yeni bir fikir olmasi sebebiyle gelistirme asamasinda olan bu kavramlari anlatmasi ve tasvir etmesi zor olacak.

                Cloud Computing’in henüz Türkçe karsiligi olmadigindan “Kümesel Islemler” olarak ta tabir edebiliriz. Cloud bildigimiz bulut tan farkli olarak çogu semada Internet’i ifade etmektedir -Bu ipucu zihinlerde bir seyler uyandirmaya baslamistir.- IT sektörünün lider firmalari tarafindan IT altyapisinin merkezilestirilmesi fikri üzerinde çalismalar yapilmakta ve bu çalismalarin bir ürünü olarak ta Windows Azure Isletim sitemi projesi ortaya çikmaktadir. Bu isletim sistemi internet üzerinde çalismakta ve browser yardimi ile kullanilmakta. “Neden böyle bir seye ihtiyaç olsun ki” sorusunun cevabi olarak sürekli upgrade etmek zorunda oldugunuz donanimlarin masraflarindan kurtulmak ve IT altyapisindan telefon veya ADSL gibi bir servis olarak faydalanmak, istediginiz kadar yani ihtiyaciniz oldugu kadar kullanmak, dolayisi ile ihtiyaciniz oldugu kadar ödeme yapmaktir. 

Yazilimcilar açisindan ise ayni mantikla yazilimin bir kerelik satilan bir ürün olmasi yaninda kullanildigi kadar ücretlendirilen bir hizmet haline getiriyor. Ayni zamanda yazilimcilarin kullandigi toollar için de bu geçerli yani bir SQL server lisansi almak yerine SQL servislerini kullanarak, kullandigi kadar ödeyerek veya bunun gibi baska servisleri kullanarak kendi servisini gelistirmesi söz konusu oluyor. Bu da Cloud computing ‘in baska bir getirisi olan Software Plus Services” mimarisini olusturuyor. Yani programlarin kendilerini satin almak yerine Servislerini kullanarak yazilim gelistirmek kastediliyor. 

 

Baska bir deyisle bir ag yapisi kullanilarak, sadece bir browser ile bütün uygulamalarinizi islemci gerektiren, depolama alani gerektiren bütün dosyalarinizi ana bir bilgisayarda tutarak, gerçek isinize odaklanmak. Bu islemleri de yaparken, kullandiginiz kaynaklarin ücretini ödemek, kullanmadiginiz kaynaklara bosuna para yatirmamaktir. 

Bu yeni mantigin bize getirileri olarak ;

- Maliyet 

- Kullanim kolayligi

-   Güvenlik

-   Ölçeklenebilirlik

-    Sürdürülebilirlik  

Konularindan bahsedebiliriz.

Maliyet: Yazilim toollarina sahip olmak yerine ihtiyacimiz kadar kullanarak maliyet optimize edilmis oluyor.

Kullanim Kolayligi: Yazilim toollarini Kur, Konfigure Et, Tasi gibi sorunlar ortadan kalkmis oluyor.

Güvenlik: Virüsler veya diger zararlilar konusunda siz degil Isletim sistemini saglayan firma sorumlu oluyor.

Ölçeklenebilirlik: Gelistirilen yazilimin ne kadar kullanildigi vb.

Sürdürülebilirlik: isletim sisteminizin her zaman çalisacaginizi isletim sisteminizin servisini satin aldiginiz firma garantileyecek. 

Windows Azure isletim sistemini daha netlestirmek için söyle diyebiliriz:

Gelistirme, Servis Hosting, Servis Yönetimi gibi ortamlarin sunumunu yapan Kümesel Servis Isletim sistemidir. Kisacasi Windows Azure, Microsoft un Cloud Computing dünyasini ayakta tutmak için gelistirdigi Isletim sistemidir, su anda sadece barindirma islemleri yapabilmek adina gelistirilmektedir.    

Windows 95 ten bu yana isletim sistemleri konusunda yeni bir çigirin esigi denilebilecek bu gelismeyi lehimizde kullanmaliyiz, sadece kullanici olarak bu servisin pazari olmak, seyirci kalmak yerine, kendi servisimizi gelistirerek yeni olusacak piyasada firsatlari kaçirmayalim. 

Detayli bilgi için : http://www.microsoft.com/azure/windowsazure.mspx

Windows® Azure™ SDK için : http://www.microsoft.com/DownLoads/details.aspx?FamilyID=bb893fb0-ad04-4fe8-bb04-0c5e4278d3e9&displaylang=en 

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER