Üye Kayıt Üye Giriş

Bilgisayarınıza PHP, MySQL ve Apache Kurulumu


Bilgisayarınıza PHP, MySQL ve Apache Kurulumu
 

 PHP ve MySQL kullanmayı öğrenebilmek için öncelikle, bahsedilen ürünlerin kaynak kodlarının ve Apache Web Server‘ın bilgisayarınızda olması gerekmektedir. Bu kaynak kodlar sayesinde .php uzantılı dosyalarınızı çalıştırabilir, veritabanı ile ilgili işlemler gerçekleştirebilirsiniz.
 
 Peki bu kaynak kodlar ve Apache Server bilgisayara nasıl kurulabilir? Çeşitli yöntemler olmasına rağmen, benim size önerim Apache2Triad 1.5.4 paket programını kullanmanızdır. Buradan elde edebileceğiniz yükleme dosyası ile, oldukça basit bir şekilde kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bu paket program sayesinde bilgisayarınızda, PHP 5 kaynak kodları, MySQL 5 veritabanı yönetim sistemi, Apache 2.2 başta olmak üzere, Perl, Python, PHPmyadmin, PHPPgAdmin, AWStats, UebiMiau, PHPXMail, PHPSFTPd gibi ek scriptler de kurulacaktır.
 
 Kurulumun sonlarına doğru, MySQL için root kullanıcı adına ait şifre girmeniz istenecektir. Buraya girdiğiniz şifre ile MySQL bağlantısı kurmanız için sonradan gerekecektir. Windows Vista kullanıcıları, bilgisayarlarına giriş yapmak için kullandıkları şifrelerini girerlerse Apache Server otomatik olarak başlayacaktır. Aksi taktirde, her seferinde manuel olarak başlatmaları gerekecektir.
 
 Kurulum başarıyla tamamlandıktan sonra bilgisayarınızın yeniden başlatılması istenecektir ve yeniden başlatıldığı zaman localhost’unuz kullanıma hazır olacaktır. Kurulum dizini, kurulum sırasında değiştirmediğiniz takdirde; C:\apache2triad olacaktır. Bu klasör içinde ilk olarak ilgilenmeniz gereken bölüm, htdocs klasörüdür. Oluşturduğunuz .php uzantılı dosyalar bu klasör altında çalışacaktır. PHP dosyanıza veya htdocs klasörü içinde oluşturduğunuz başka bir klasör içindeki .php dosyanıza ulaşmak için, Internet Explorer, Firefox vb gibi herhangi bir web tarayıcınızı açıp adres satırına http://localhost/dosya.php veya http://localhost/klasor/dosya.php adreslerini yazmanız yeterli olacaktır.
 
 MySQL veritabanı sistemini kullanabilmek için PhpMyAdmin isimli scripti kullanacağız. PhpMyAdmin’e web tarayıcınızın adres satırına; http://localhost/phpmyadmin/ yazarak ulaşabiliriz. PhpMyAdmin sayesinde veritabanı oluşturabilir, o veritabanına ait çeşitli tablolar oluşturup o tablolara ve bilgilere erişebilirsiniz. Bunun hakkında ayrıntılı bilgileri ileriki yazılarımızda anlatacağız.
 
 PHP veya MySQL ile alakalı bazı konularda yapılandırma yapabilmek için gerekli olan yapılandırma dosyaları (PHP yapılandırma dosyası; php.ini , MySQL yapılandırma dosyası; my.ini) C:\windows klasörü altında bulunmaktadır.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER