Üye Kayıt Üye Giriş

DİJİTAL ELEKTRONİK Ürün Fiyatı : 16 TL


 

İlker GÜVEN

Günümüzde elektronik sistemlerin gelişmesiyle teknoloji çağ atlamış ve her geçen gün aynı hızda büyümektedir. Teknolojideki bu gelişme ise paralelinde elektronik sistemlerin gelişmesine neden olmuştur. Bu iki farklı alan artık tek çatı altında birleşmiş, teknolojinin girmediği ev kalmamıştır. Bu nedenle elektronik artık her yerdedir. Evimizde televizyonumuz, bilgisayarımız, cep telefonumuz, gibi birçok ürün elektronik teknolojisinin gelişmesi sonucu ortaya çıkmış ürünlerdir.

 Teknolojideki bu gelişmeler o kadar hızlı bir şekilde yol kat ediyor ki takibi neredeyse imkansızdır. Her geçen gün çok farklı teknolojiler çok farklı sistemler ve yapılar geliştirilmektedir. Fakat tüm bu gelişmelerin dayandığı basit ve temel kurallar ve bu kuralları sağlayan elemanlar mevcuttur. Bugün suyun üzerinde yüzen, içine binlerce insanı alan gemiler tek bir kurala bel dayandırmaktadır, bu da suyun kaldırma kuvvetidir.

 Evlerimizde kullandığımız bu teknoloji harikası ürünlerin yapısında bir merkezi işlem birimi, yani CPU yer almaktadır ki, insan vücudunda bulunan beynin fonksiyonlarını gerçekleştirir. Kullandığımız basit, küçük hesap makinelerinin içinde büyüleyici elektronik yapılar vardır.

 1950’li yıllarda geliştirilen yarı iletken teknolojisi ve IC yapılar bugünkü gelinen noktanın atalarıdırlar. Dolayısıyla bu temelleri bilmeden dijital dünyada yer edinmek, bilgi sahibi olmak söz konusu bile olamaz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan programlanabilir entegrelerin, dijital/sayısal elektroniğin yapısını kavrayabilmek için gerekli bilgiler bu kitapta mevcuttur.

 Bu kitapta dijital sistemlerin dili olan binary sayı sistemi, programlanabilir yapıların temeli olan lojik kapılar ve elektronik sistemlerin kullandığı aritmetik gibi günlük hayatta sık kullandığımız teknolojilerin çalışma sistemlerini yakından tanıma ve öğrenme fırsatı bulacaksınız. Bu sistemlerin üretildiği basit kurallarda bu kitapta sizlerin elindedir.

 Kitapta kullanılan elektronik şekillerin hepsi Labcenter firmasının ürettiği Proteus programından alınmıştır. Ayrıca kitapta bulunan devreler yine aynı programda kurulmuş ve test edilmiştir.

 Kitap içerisinde yer alan başlıca konu başlıkları şöyledir:

 
-  Elektronik Kavramlar
-  Atomların Yapısı, İletkenler ve Yarı İletkenler
-  Sayısal Değerler (I/O)
-  Dalga Şekilleri
-  Veri İletimi
-  Sayı Sistemleri ve Kodlar
-  Decimal (Onluk) Sayı Sistemi
-  Binary (İkilik) Sayı Sistemi
-  Octal (Sekizlik) Sayı Sistemi
-  Hexadecimal (Onaltılık) Sayı Sistemi
-  BCD (Binary Coded Decimal) Kodu
-  Gray Kodu
-  Lojik Kapılar
-  Lojik Devre Tasarımı
-  Boolen Matematiği ve De Morgan Teoremi
-  Boolen Matematiği Özellikleri
-  Boolen Matematiği Kuralları
-  De Morgan Teoremi
-  Karnaugh Haritası
-  Karnaugh Haritası Kuralları
-  İki Değişkenli Karnaugh Haritaları
-  Üç Değişkenli Karnaugh Haritaları
-  Dört Değişkenli Karnaugh Haritaları
-  Joker Değişkenli Karnaugh Haritaları
-  Aritmetik Sistemler
-  Toplayıcı Devreler (Adders)        
-  Karşılaştırıcılar (Comparators)
-  Kodlayıcılar  (Encoders)
-  Kod Çözücüler  (Decoders)
-  Multiplexer & Demultiplexer  (Veri Seçici & Veri Çoklayıcı)
-  Multiplexer (Mux)
-  Demultiplexer (Demux)
-  Multivibratörler (Osilatör)
-  Astable (Kararsız) Multivibratörler
-  Monostable (Tek Kararlı) Multivibratörler
-  Bistable (Çift Kararlı) Multivibratörler
-  Flip - Floplar
-  Flip - Flop Tetikleme Yöntemleri
-  Flip - Flop Geçiş Tabloları
-  Flip - Flop Yetki Girişleri
-  Counter (Sayıcılar)
-  Asenkron Sayıcılar (Asynchrouns Counters)
-  Senkron Sayıcılar (Synchrouns Counters)
-  DAC - ADC (Dijital - Anolog, Anolog - Dijital Çeviriciler)
-  DAC (Dijital - Analog Çeviriciler)
-  ADC (Analog - Dijital Çeviriciler)
-  Örnek Sorular ve Çözümleri
 
 

        Yazarımız Hakkında:

 

İlker GÜVEN İstanbul doğumludur. İstanbul Avcılar Endüstri Meslek, Teknik Meslek ve Anadolu Teknik Meslek Lisesi, Teknik Lise Elektrik – Elektronik Bölümü’nde eğitimine devam ederken Milli Eğitim Bakanlığını tarafından düzenlenmiş olan Proje Tabanlı Beceri Yarışmasına biri proje sahibi, diğeri yardımcı olmak üzere iki projeyle katılmıştır. Yine lise eğitimi sırasında gerçekleştirdiği bitirme projesiyle liseler arası yapılan sergiye katılım gerçekleştirmiştir. Öğrenimine İstanbul Üniversitesi Kontrol ve Otomasyon Teknolojileri (Endüstriyel Elektronik) bölümünde devam etmiştir. Yazarımız, Elektronik, Otomasyon Sistemleri, Dijital Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Ağ Sistemleri, Elektronik Enstrümantasyon, Pnomatik uygulamaları ile ilgilenmekte ve PLC (Siemens, Schneider) Programlama alanlarında projeler geliştirmektedir.

 

DİJİTAL ELEKTRONİK