Üye Kayıt Üye Giriş

ÖZEL BİLGİSAYAR AĞI


ÖZEL BİLGİSAYAR AĞI

Eğer yeni bir bilgisayar alırsanız eski PC’niz illaki emekliye ayrılmak zorunda değil. Artık modası geçmişte olsa çürüğe ayrılmış bilgisayar için de bir çok kullanım alanı mevcuttur. Eski bilgisayarların performansları genellikle ikincil bir çalışma ortamı için yeterlidir veya bu bilgisayarları arkadaşlarınız veya ailenizle ağ (LAN) üzerinden oyun oynanabilecek şekilde donatabilirsiniz. Şayet söz konusu bilgisayarın hızı bu işlemler için yeterli değilse sadece veri saklama ortamı olarak da kullanılabilir. Tüm dosyaları bu tür veri havuzlarında merkezi olarak yedekleyebilir ve daha sonra farklı bilgisayarlardan erişebilirsiniz. Bu sayede verilerin her bir bilgisayarda ayrı ayrı saklanmasına gerek kalmadığı için hem zaman hem de disk alanından tasarruf edebilirsiniz. Tüm bunlar iki veya daha çok bilgisayarın birbirine bağlanmaları ile mümkündür. Veri kabloları veya ağ kartları yardımıyla bir ağ oluşturmanın maliyeti düşüktür ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Hazırlık: Basit bir ev ağının kurulumu                                  

Ağ içerisinde kaç bilgisayar kullanmak istediğiniz fark etmez: Aşağıdaki işlemleri her durumda yerine getirmelisiniz. Windows altında ağ konfigürasyonu Başlat/Ayarlar/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Ağ simgesine iki kere tıklayın. Böylece kurulu olan ağ bileşenlerini görebilirsiniz. Liste içerisinde "TCP/IP", "NetBEUI" protokollerinin ve Çevirmeli Bağdaştırıcı’nın bulunup bulunmadığını kontrol edin. Eğer bu bileşenler mevcutsa "Bilgisayarın ağ içerisindeki tanımı" başlığına geçebilirsiniz. Aksi takdirde söz konusu bileşenleri yüklemek için aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz: Listenin altında bulunan Ekle düğmesine ve daha sonra ekrana gelen pencere üzerindeki listede bulunan Bağdaştırıcı öğesine iki kere tıklayın. Yeni pencere üzerindeki Üreticiler listesinden "Microsoft" ve Ağ Bağdaştırıcıları listesinden de "Çevirmeli Bağdaştırıcı" öğesini seçin. Bu bağdaştırıcının yüklenmesi için Tamam düğmesine tıklayın. Şimdi "TCP/IP" protokolünü yükleyin: Bunun için ana pencere üzerindeki Ekle düğmesine tekrar tıklayın ve bu sefer ekrana gelen liste içerisindeki İletişin Kuralları öğesini seçin. Daha sonra Üreticiler listesinden "Microsoft" ve Ağ İletişim Kuralları listesinden de "TCP/IP" öğesini seçin. Son olarak Tamam düğmesine tıklayın. "NetBEUI" protokolünü yüklemek için Ağ İletişim Kuralları listesini tekrar aktif hale getirin ve Üreticiler listesinden bir kez daha Microsoft’u seçtikten sonra Ağ İletişim Kuralları listesindeki "NetBEUI" öğesini seçin. Bu protokolün de yüklenmesi için Tamam düğmesine tıklayın.

Ortak kullanım için dosya paylaşımını yüklemek                                  

Yüklü ağ bileşenleri listesinde "Microsoft Ağları için İstemci" öğesinin bulunup bulunmadığını kontrol edin. Eğer bu hizmet yüklü ise "Bilgisayarın ağ içerisindeki tanımı" adımına rahatlıkla geçebilirsiniz ancak mevcut değilse ilk olarak yüklemelisiniz: Bunun için Ekle düğmesine tıklayın ve ekrana gelen listeden İstemci öğesini seçin. Bunun sonucunda artık aşina olduğunuz iki parçalı pencere ekrana gelecektir. Sağdaki Üreticiler listesinden bir kez daha Microsoft’u ve soldaki Ağ İstemcileri listesinden de "Microsoft Ağları için İstemci" öğelerini seçin. İşlemi onaylamak için son olarak Tamam düğmesine tıklayın. Yazıcı ve sürücülerin ortak olarak kullanılabilmeleri için paylaşım izinlerinin olması gereklidir. Bunun için "Dosya ve Yazıcı Paylaşımı" düğmesine tıklayın ve ekrana gelen pencere üzerindeki iki seçeneği de işaretleyin ve işleme konulmaları için Tamam düğmesine tıklayın. Artık genel erişim için gerekli şartları sağlamış durumdasınız.

Bilgisayarın ağ içerisindeki tanımı ve konfigürasyonu                                   

Bilgisayarı tanımlamak için ilk olarak Tanımlama kartını aktif hale getirmelisiniz. Bilgisayar ismini ve hangi çalışma grubu içerisinde bulunacağını belirleyin. Kullanacağınız isim (örneğin PCLinks) bilgisayarı ayırt edici özellikte olmalıdır. Dikkat! İsim içerisinde boşluk olmamalıdır. Bu isimler hem iki bilgisayarın direk bağlantısı hem de büyük ağlar için gereklidir. Ağdaki bilgisayar bu grup içerisinde aranacağı için "Çalışma grubu" ismi önemlidir. Beraber çalışacak olan bilgisayarlarda bu ismin (örneğin "Evağı") aynı olması gereklidir. "Bilgisayar tanımı" olarak da istediğiniz ifadeyi kullanabilirsiniz. Yaptığınız değişiklikleri onaylamak için Tamam düğmesine tıklayın.Windows bazı dosyaların yüklenmesi için Windows CD’sine ihtiyaç duyabilir. Ayarların etkin olması için Windows yeniden açıldıktan sonra ekrana bir kayıt penceresi gelecektir. Burada ister direkt Tamam düğmesine tıklayabilir ister bir parola girebilirsiniz. Dikkat! Bu parola olmadan ileride ağa giremezsiniz. Bu konfigürasyonu ağa bağlamak istediğiniz tüm bilgisayarlara uygulayın.

Sürücü ve dizinlerin paylaştırılmaları                                   

Dosyaları veya yazıcıları iki veya daha çok bilgisayarla ortak kullanabilmek için ilk olarak tüm bilgisayara erişimi serbest bırakmalısınız. Bunun için Windows Gezgini’ni çalıştırın ve paylaştırmak istediğiniz sürücü veya klasör üzerine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın. Ekrana gelen nesne menüsü üzerindeki Paylaşım komutunu çalıştırın. Paylaşım kartı üzerindeki "Paylaşım Adı" seçeneğini işaretleyin. Sürücü için bir paylaşım ismi (Örneğin PC Links) girin. Erişim Türü başlığı altından da kullanım haklarını belirleyebilirsiniz. Salt Okunur: Diğer PC’ler bu sürücü üzerinde sadece okuma işlemini yerine getirebilirler. Dosyalar ve klasörler ne silinebilir ne de oluşturulabilirler. Tam: Diğer bilgisayarlar dosyaları açabilir, kopyalayabilir, silebilir veya kaydedebilirler. Parolalar ise bir parola kullanılmasına imkan tanırlar. Bu sayede sadece doğru parola ile diğer bilgisayarlardan erişim mümkün olacaktır. "Salt Okunur Parolası" ve "Tam Erişim Parolası" erişim haklarına bağlı olarak kullanılırlar. Yaptığınız değişiklikleri Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın. Şayet parola girdiyseniz bunların da onaylanması gerekecektir. Şayet bilgisayarlarınızı bağlayacak ve ağ içerisinde açacak olursanız paylaştırılan dizinler beraber kullanılabilirler. Çalışma grubu içerisindeki her bilgisayardan bunlara erişebilirsiniz.

İKİ BİLGİSAYARIN BİRBİRİNE BAĞLANMASI 

Sadece iki bilgisayarı birbirine bağlamak isteyenler sadece bir veri kablosuna ve uygun bir programa ihtiyaç duyacaklardır: Windows 98 donatıları arasında bu işlem için yazılım çözümü olarak Doğrudan Kablo Bağlantısı aracı bulunur.Kablo bağlantısı için üç seçenek bulunur. Veri Kablosu: Bağlantı için ucuz ve pratik çözüm Bir paralel veri kablosu (Örneğin Laplink) üzerinden bağlantı her iki bilgisayarda da ne tarayıcı ne de yazıcı kurulu değilse mümkündür. Bu tür bir kablonun fiyatı yaklaşık olarak 10$’dır. Bu durumda saniyede 1 MByte’lık bir veri transferi mümkündür. Eğer paralel bağlantı noktaları kullanılıyorsa seri arabirim (sıfır modem kablosu üzerinden) bir alternatif teşkil eder. Ancak bu yöntemdeki veri transferi hızı oldukça düşüktür: Saniyede 14,4 Kilobyte. Beş metre uzunluğundaki bu tür bir kablonun fiyatı ise yaklaşık olarak 7$ civarındadır. Hemen tüm yeni bilgisayarlarda bir bağlantı noktası olan ve kurulumu çok basit olan USB kablosu ile bağlantı daha basit ve hızlıdır. Saniyede 1,5 Mbyte veri transferine izin veren bağlantı noktası özel ağlar için yeteri kadar hızlıdır.

Doğrudan PC bağlantısının ayarlanması ve kullanımı                                   

Kabloyu her iki bilgisayara da kapalıyken bağladıktan sonra Doğrudan Kablo Bağlantısı aracını yüklemelisiniz. Bu aracın her iki bilgisayarda da yüklü olması gereklidir. Bunun için Başlat/Ayarlar/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve ekrana gelen penceredeki Program Ekle/Kaldır simgesine iki kere tıklayın.Windows Kur kartını aktif hale getirin ve Bileşenler listesi içerisindeki İletişim seçeneğine iki kere tıklayın. Bunun sonucunda ekrana gelen ayrıntılı iletişim bileşenleri penceresindeki Doğrudan Kablo Bağlantısı aracını seçin ve yaptığınız değişikliği iki kere Tamam düğmesine tıklayarak onaylayın. Kurulum sonrasında her iki bilgisayarda da Doğrudan kablo Bağlantısı (Başlat/Programlar/Donatılar/İletişim/Doğrudan Kablo Bağlantısı) aracını çalıştırın. Şimdi hangi bilgisayarın Ana Bilgisayar (yani dosyaların üzerinde bulunduğu bilgisayar) ve hangi bilgisayarın Konuk olacağını belirlemelisiniz. Bu, ana bilgisayarın donanımlarına ve paylaştırılmış dosyalarına erişebilen bilgisayardır. Daha sonra İleri düğmesine tıklayın. Şimdi kablonun takılı olduğu bağlantı noktasını seçmelisiniz. Bağlantının kurulması için sırasıyla İleri ve Son düğmelerine tıklayın. Konuk bilgisayar size ana bilgisayarı sorabilir: Bu durumda önceki sayfadaki "Bilgisayarın ağ içerisindeki tanımı" başlığı altında bilgisayar adı olarak girdiğiniz ismi yazmalısınız. Konuk bilgisayarda ana bilgisayardaki paylaşıma açık sürücülere erişebileceğiniz bir pencere ekrana gelir. Paylaştırılma işlemini ise "Sürücü ve dizinlerin paylaştırılmaları" başlığı altında bulabilirsiniz.

Ağ kartı: Çevre birimlerinin birlikte kullanımı Ağ kartları aslında minimum üç bilgisayardan itibaren kullanılabilir. Ancak bunlarla iki bilgisayar da bağlanabilir. Avantajları: yüksek veri aktarım hızı, yazıcı, modem ve sürücülerin beraber kullanılabilmesi ve ileride yeni bilgisayarın rahatlıkla ağa dahil edilebilmeleri. Kısıtlama: Hub veya Switch minimum bilgisayardan itibaren kullanılabildiği için bir Patch veya Cross Over kablosuna gerek duyulur. Üç veya daha çok bilgisayarın bağlanması İki veya daha çok bilgisayarı bağlayabilmek için verileri paylaştıran Hub/Switch gereklidir. Tek bilgisayarları bunlara birer ağ kartı ve ağ kabloları ile bağlayabilirsiniz. Güvenli ve maliyeti düşük olduğu için bir ethernet ağın kurulumunu tercih ediyoruz. Ethernet, burada herşeyden önemlisi tüm yerel ağlar için uygun geliştirilmiş bir ağ tekniğini ifade ediyor. Bu tür bir ağı kablolamak için temel olarak iki ihtimal vardır: RG-58 ve RJ-45. RG-58’de bilgisayar arka arkaya bağlanırlar. Dezavantaj: Eğer bir bilgisayar çökecek olursa tüm ağ da onunla beraber işlem dışı kalacaktır. RJ-45, RG-58‘den daha pahalı değildir ancak daha hızlı ve güvenilirdir. Ağ kablosunun kartın hızı ile uygun olmasına dikkat edin. Saniyede 100 Megabit veri transferi sağlayan bir kart ile bu hızı destekleyen bir kablonun (Kategori 5) kullanılması gereklidir. Buna karşılık Kategori 3 kablolar sadece 10 Megabit (1,25 Megabyte) veri transferi sağlayabilirler. PC sayısının az olduğu ağlar için 10 Megabit yeterli bir değerdir. Bilgisayar bant genişliğini kendi aralarında paylaştıkları için ağdaki bilgisayar sayısının üçü geçtiği durumlarda veri transferi oldukça yavaşlayacaktır. Bu durumda 100 Megabit’lik bileşenler (örneğin 3Com Fast Ethernet PCI Networking seti) kullanmalısınız. 

Ethernet kartlarının montajı ve Windows altında kurulumu                                   

Bilgisayarın kasasını açın ve örneğin bir duvara temas ederek üzerinizdeki statiği boşalttıktan sonra ağ kartını boş bir PCI yuvasına yerleştirin. Bunu bir vida yardımıyla kasaya sabitleyin. Kart yerinde oynamamalı. Ağ kablosunun bir ucunu ağ kartına diğer ucunu da Hub üzerindeki yuvasına yerleştirin. Donanım kısmı tamamlandıktan sonra bilgisayarı çalıştırın. Windows açılışta yeni bir donanım bulunduğunu bildirecek ve uygun sürücülerin yüklenmesini isteyecektir. Kart üreticisinin sunduğu disket veya CD-Rom’u sürücüye yerleştirin ve ekrandaki talimatları takip edin. Eğer kartın kurulumu tamamlandıysa bilgisayarın kasasını kapatın ve Windows’u yeniden başlatın. Bu durumda TCP/IP ve NetBEUI protokollerinin de yüklenmiş (Bakınız sayfa XX) olması gereklidir. Windows yeniden başladıktan sonra masaüstündeki Ağ Komşuları simgesine iki kere tıklayarak paylaşıma açılan tüm bilgisayar ve üzerindeki veri kaynaklarını görebilirsiniz.

Yerel yazıcının ağ kullanımına açılması                                   

Bir yazıcının ağ üzerinden genel kullanıma açılabilmesi için ilk olarak paylaştırılması gereklidir. Bunun için aşağıdaki işlemleri yerine getirmelisiniz: Yazıcının kurulu olduğu bilgisayar üzerinde Başlat/Ayarlar/Yazıcılar komutunu çalıştırın. Farenin sağ düğmesini kullanarak kurulu olan yazıcı üzerine tıklayın ve açılan nesne menüsü üzerindeki Paylaşım komutunu çalıştırın. Ekrana gelen pencere üzerindeki Paylaşım Adı seçeneğini işaretleyin ve bir isim girdikten sonra Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra bu yazıcıya erişmek istediğiniz bilgisayarı açın ve burada da Başlat/Ayarlar/Yazıcılar komutunu çalıştırın. Yazıcı Ekle simgesine iki kere ve ekrana gelen sihirbazdaki ilk adımı atlamak için de İleri düğmesine tıklayın. Ağ Yazıcısı seçeneğini işaretleyin ve İleri düğmesine tıklayın. Şimdi yazıcının konumunu belirtmek için Gözat düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda ağ komşularını gösteren bir pencere ekrana gelecektir. Bu pencerede ağ içerisindeki ve aynı çalışma grubunda bulunan tüm bilgisayarlar görüntülenirler. İlk olarak Tüm Ağ öğesi önündeki ve daha sonrada bilgisayarınızın bulunduğu çalışma grubu önündeki "+" simgesine tıklayın. Windows bu grup içerisinde bulunan tüm bilgisayarları ekrana getirir. Yazıcının kurulu olduğu bilgisayarın da önündeki "+" simgesine tıklayın. Bunun sonucunda aygıtın ismi ve simgesi ekrana gelecektir. Yazıcıyı seçin ve sırasıyla Tamam ve İleri simgelerine tıklayın. Bundan sonraki işlemler bir nokta haricinde yerel yazıcı kurulumu ile aynıdır. Yazıcı için bir isim girin. İleri düğmesine tıklayın ve test sayfası yazdırılmasını isteyin. Son düğmesine tıklanmasıyla kurulum işlemi tamamlanır. Yazıcı için sürücü CD’sine gerek yoktur. Bu işlemleri ağ yazıcısını kullanmak istediğiniz tüm bilgisayarlara uygulayın.

Modemin ortak kullanımı ve internet paylaşımı                                   

Eğer ağ üzerindeki bir bilgisayara modem bağlıysa diğer tüm bilgisayarlardan da internete bağlanabilirsiniz. Windows bunun için gerekli her şeyi beraberinde sunuyor. Sizin sadece bir diskete ihtiyacınız var. Ağda modemin bağlı olduğu bilgisayarı hazırlamak için ilk olarak modemin bağlı olduğu bilgisayarın ayarlanması gereklidir. Bunu aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz: Başlat/Ayarlar/Denetim Masası komutunu çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Program Ekle/Kaldır simgesine iki kere tıklayın.Windows Kur kartını aktif hale getirin. Bileşenler listesinden Internet Araçları’nı seçin ve önündeki kutucuğa tıklayarak Internet Bağlantı Paylaşımı öğesini aktif hale getirin. Daha sonra iki kere Tamam düğmesine tıklayın. Daha sonra kurulum CD’sini yerleştirin. Windows gerekli dosyaları kopyalar ve paylaşım sihirbazını aktif hale getirir. Sihirbaz adımlarını geçmek için iki kere İleri düğmesine tıklayın ve boş bir disket yerleştirin. Disket kopyalama işlemi sona erdiğinde Windows’u yeniden başlatın. Modem bilgisayarındaki ayarları sona erdirmek için masaüstündeki Internet Explorer simgesine farenin sağ düğmesini kullanarak tıklayın ve açılan nesne menüsündeki Özellikler komutunu çalıştırın. Bağlantılar kartı üzerinde bulunan "Her zaman varsayılan bağlantımı çevir" seçeneğini işaretleyin. Daha sonra "Paylaşım" üzerine tıklayın ve "Internet bağlantı paylaşımını etkinleştir" ve "Simgeyi masaüstünde göster" seçeneklerini aktif hale getirin. Simgelerin görünümü modem bilgisayarındaki bağlantının kesilmesi için önemlidir. Tamam düğmesine tıklayarak yaptığınız değişiklikleri onaylayın ve bir kez daha Tamam düğmesine tıklayarak da Explorer’ın konfigürasyon penceresini kapatın. Önemli: Internet bağlantının sağlanabilmesi için gerekli olan kullanıcı ismi ve parolanın girildiği pencere üzerindeki Parolayı Kaydet seçeneğinin aktif olması gereklidir. Diğer bilgisayarlardan modem erişimi Bir önceki adımda oluşturduğunuz disketi modeme erişmek istediğiniz bilgisayara yerleştirin. "icsclset.exe" dosyasına iki kere tıklayın. İlk iki pencereyi üzerlerindeki İleri düğmelerine tıklayarak onaylayın. Takip eden pencere üzerindeki kutucuğu aktif hale getirin ve Son düğmesine tıklayın. Bunun sonucunda Internet Explorer açılır ve bir internet bağlantısı oluşturmak için Modem PC’yi arar. Çevirim sonrasında sörfe başlayabilirsiniz. Bundan sonra Internet Explorer’ı ne zaman başlatacak olursanız Modem PC otomatik olarak arayacaktır. Bağlantıyı ise modemin kurulu olduğu bilgisayardan manuel olarak kesebilirsiniz. Bağlantı kesildikten sonraki zaman limitini modem bilgisayarı üzerinde kısaltarak bu işlemden de tasarruf sağlayabilirsiniz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER