Üye Kayıt Üye Giriş

USB sürücüleri nasıl çıkarmalıyız?


USB sürücüleri nasıl çıkarmalıyız?



Hiç bitmeyen bilmece: USB belleği çekip çıkartalım mı, yoksa “güvenli çıkart” komutunu mu kullanalım?

USB sürücülerimizi bilgisayarımızdan sökmeden önce “Çıkar” komutunu kullanmalı mıyız, yoksa kullanmasak da olur mu? Zira bazı harici sürücülerde “Çıkar” komutunu görmüyoruz bile (Windows Gezgininde sürücüye sağ tıkladığımızda).

Bilgisayarın bizden sürücüyü sökmeden önce “çıkarmamızı” istemesinin nedeni, diske henüz yazılmamış bilgilerin bulunabilme ihtimalidir. Birçok işletim sistemi, performansı artırmaya yönelik olarak yazma işlemlerinde yazma önbelleğini kullanır. Bu ise sürücüyü o an kullanmıyor olsanız bile onu söktüğünüz takdirde veri kaybına uğrayabileceğiniz anlamına gelir.

Windows; Mac ve Linux’un aksine harici sürücülerde yazma önbelleğini kapatır, bu nedenle sizi sürücüyü “çıkarmanız” konusunda uyarmaz. Bu sayede veri kaybı riski azaltılır. Ancak Windows, bazı sürücüleri harici disk olarak tanımaz ve yazma önbelleğini devre dışı bırakmayabilir. Bu ayarı Aygıt Yöneticisinde diskin özelliklerine girerek düzenleyebilirsiniz.

Veri kaybına tek neden olan şey, yazma önbelleği değildir. Eğer söktüğünüz USB sürücü üzerinde o an açık olan bir dosya varsa, veri kaybedebilirsiniz. Bu sırada “Çıkar” komutunu vermek, sizi bu konuda uyaracaktır. Windows, diğer işletim sistemlerine göre her nekadar veri kaybı riskini azaltsa da, her zaman sürücüyü çıkarma komutunu kullanmanızı öneriyoruz.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER