Üye Kayıt Üye Giriş

Yazıcı Bağlantıları


Yazıcı Bağlantıları


Yazıcıların çoğu bilgisayara genelde iki port üzerinden bağlanır. Bunlar DB25 paralel portu ve USB portudur. Paralel bağlantılar eskiden beri kulanılmakta olup, günümüzde bir çok yazıcı USB portundan bilgisayara bağlanmaktadır.

Paralel İletişim Portu

Paralel port ilk defa IBM bilgisayarlarında seri iletişime altrenatif olarak kullanıldı. IBM mühendisleri o günlerde, seri iletişimin birim zamanda 1 bit ile sınırlı olmasının hızlı cihazlar için yeterli ve uygun olmadığını düşünmekteydiler. Standart paralel port geriye dönük uyumluluk sağlayacak şekilde geliştirildi.

Paralel port seri iletişime göre hızlı olmasına rağmen, modern standartlara göre yavaş kalmaktadır. Standart paralel port, iletişimindeki maksimum bilgi akış değeri saniyede 150 kilobayt?tır. Bilgisayardaki standart paralel iletişim aynı zamanda yazılım ve işlemcinin gücüyle ilişkilidir.

Paralel port iki yönlü bilgi akışını gerçek anlamda gerçekleştiremediği için geri atılmıştır. Tek yönlü iletişim, basit çizgi yazıcıları ve nokta matris yazıcıları için kabul edilebilirdir.

IEEE 1284 Standart

1991 yılında bir grup yazıcı üreticisi, IEEE?ye, bilgisayarlar için geriye dönük uyumlu ve iki yönlü iletişimi sağlayan, yüksek hızlı bir paralel port geliştirmeleri için komite kurmaları önerisinde bulundular. Komitenin adı IEEE 1284 olduğu için standartın adı da IEEE 1284 oldu. Bu standart aşağıdaki özelliklere sahiptir:

Compatibility, nibble, byte, EPP ve ECP gibi beş ayrı mod destekleme
Bilgisayar ve yazıcının ikisininde desteklediği modların ortaya çıkarılması
Standart fiziksel arayüz (kablo ve bağlayıcılar)
Standart elektriksel arayüz (empedans uyumu ve sonlandırmalar)
Bilgi transfer hattı, bir adet olduğu için IEEE 1284′teki bütün bilgi transferleri yarı iki yönlüdür (half-duplex). Birim zamandaki bilgi transferi sadece bir yöne doğrudur.

Paralel Bağlantılar, Kablolama ve Elektriksel Özellikler

Paralel port için gerçek bir kablo standardı olmamasına rağmen, bir tarafınada DB-25 bağlayıcısı diğer tarafında da 36 iğneli “centronics” bağlayıcısı bulunan kablo, yazıcı kablosudur. Yazıcı kablosunun elektriksel özellikleri ve iç yapısındaki teller hakkında genel bir teknik yoktur. Pratikte yazıcı kablosunun 6 feet uzunluğundaki iletişim hattı için 150 KBps taransfer hızı destekleyecek şekilde tasarlanmış olması beklenmektedir. Fakat farklı transfer modları için aynı kablo güvenli bir iletişim sağlamayabilir. 10 metre büyüklüğündeki mesafelerde, güvenli bir iletişimin olabilmesi için IEEE 1284 onayı olan kablolardan kullanmanız gerekmektedir. Kablo boyu uzadıkça transfer hızı düşecektir.

resim33 Yazıcı Bağlantıları

Paralel port kablosunu yazıcı ve bilgisayara bağlamak çok kolaydır. DB-25 könnektörü olan tarafını bilgisayara, “centronics” bağlaycısı olan tarafını da yazıcıya bağlamanız yeterlidir.

USB Yazıcılar

Yeni yazıcılar USB bağlantısını kullanarak bilgisayarınızın herhangi bir USB portuna bağlanarak kullanılabilirler. USB yazıcılar genellikle USB kablosu ile gelirler. Eğer yazıcı aldığınızda yanında USB kablosu yoksa, kendiniz bu kablodan satın alabilirsiniz.

resim35 Yazıcı Bağlantıları resim36 Yazıcı Bağlantıları

Dikkat etmeniz gereken nokta kablonun bir tarafında USB A tipi bağlayıcı, diğer tarafında ise USB B tipi bağlayıcı olmasıdır. USB kablosunun A tipi bağlayıcının olduğu tarafı bilgisayarınıza, B tipi bağlayıcının olduğu tarafını yazıcınıza takarak bağlantı yapınız.

FireWire Yazıcılar

Bazı yazıcılar USB bağlantısı yerine ek olarak FireWire bağlantısı bulundururlar. FireWire bağlantıları USB bağlantısına benzemekle beraber, daha hızlı biilgi transfer hızına sahiptir. Bir tarafında FireWire bağlayıcısı, diğerinde ise USB A tipi konnektör olan kablolar kullanılarak bilgisaya bağlanırlar.

resim34 Yazıcı Bağlantıları

Ağ Yazıcıları


Ağ yazıcıları günümüzde sadece ofislerde kullanılmamaktadır. Ev veya ev-ofislerde de kullanılmaya başlanmıştır. Yazıcılar, ağda yer alan tüm kullanıcıların yazıcıdan faydalanabilmesi için ağa bağlanırlar. Önceleri bir yazıcının ağa bağlanması için, o yazıcının önce ağda bulunan bir bilgisayara fiziksel olarak bağlanması gerekirdi. Daha sonra o bilgisayar üzerinden diğer kullanıcılara paylaşım hakkı verilirdi.

Günümüzde normal bir ağ yazıcısı, üzerinde RJ45 standartını destekleyen ağ adaptörü ile geldiği için, ağ kablosu ile direk olarak ağa bağlanabilirler. Ağa bağlama aşamasında yazıcıya, statik IP adresi verilebileceği gibi, DHCP sunucusundan kendisi dinamik bir IP adresi de alabilir.

Yazıcı ağa bağlandığında herhangi bir bilgisayardan bağımsız bir şekilde çalışabilir. Ağ yazıcılarından bazıları, üzerlerinde kablosuz bağlantı adaptörü ile gelirler. Bu yazıcılar da, ağa kablosuz olarak bağlanırlar. Bluetooth arayüzü ile ağa bağlanan ağ yazıcıları da bulunmaktadır.

Yazıcılarda yukarıdaki adaptörlerden herhangi biri yoksa, yazıcı sunucusu olarak adlandırılan ağ araçları kullanılarak yazıcının ağa bağlanması sağlanır. Yazıcı sunucularının temel kullanım araçları bir ya da birkaç yazıcıyı paralel port ya da USB bağlantıları ile ağa bağlamaktır.

Diğer Yazıcılar

Yazıcılar için birden çok bağlantı şekli vardır. Biz sadece paralel port, USB, FireWire ve ağ bağlantıları kullanan yazıcılar üzerinde durduk. Bunların dışında seri port yazıcıları ve SCSI yazıcıları olarak adlandırılan yazıcı türleri de vardır.

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER