Üye Kayıt Üye Giriş

Masaüstü PC Katili Teknolojiler


Masaüstü PC Katili Teknolojiler

Masaüstü PC’leri yavaş yavaş ömürlerini dolduruyor. Buna sebep olan teknolojiler yazımızda paylaşıldı.
Masaüstü PC’lerin sonu yavaş yavaş geliyor. Araştırmalara göre bugün ABD’deki PC satışarının yüzde 80‘lerini taşınabilir bilgisayarlar, yüzde 20‘sini ise masaüstü PC’ler oluşturuyor. Diğer pek çok gelişmiş ülkede de durum bundan çok farklı değil.

Notebook’ların 2000′li yılların ortalarından itibaren masaüstü PC’lerden önemli bir pay çaldığı kesin. Üstelik son zamanlarda masaüstü PC satışları beklenen sıçramayı yapamadı; sabit durumda duruyor. Bazı analistlere ve hatta teknoloji firmalarının üst düzey yöneticilerine göreyse masaüstü PC’ler çoktan tarihe karıştılar bile.

Bu yazımızda, masaüstü PC’leri tehdit eden, geçmişin, bugünün ve geleceğin 6 önemli teknolojisini ele alacağız.

1. Laptop’lar: Bugün online satış sitelerinin en çok satan bilgisayarlar listelerine göz atarsanız, bu listenin büyük kısmında taşınabilir bilgisayarları göreceksiniz. Pek çok uzmana göre bu durum bile, masaüstü PC’lerin düşüşünün önemli kanıtı sayılabilir.

2. Tabletler: iPad ve ardından gelen Android’li tabletler, masaüstü PC’ler için gelmiş geçmiş en büyük tehdit olarak kabul ediliyor. Tabletlerin uzun pil ömürleri ve kullanım kolaylığı da masaüstü PC’leri geriye iten önemli nedenlerden.

3. Akıllı cepler: Cep telefonlarımız o kadar akıllandılar ki, artık PC’ler ile yaptığımız pek çok ufak işi onlarla da yapabiliyoruz. Bu da, özellikle taşınabilir olmayan masaüstü PC’leri derinden etkiliyor.

4. Konsollar: Benchmark Reviews yöneticisi Olin Coles‘a göre kullanıcılar notebook’ları ve mobil cihazları tercih ettikçe, PC’nin tek tutunacağı platform olarak oyunlar kalacak. Ancak Coles’a göre konsol oyunlarının popülaritesi arttıkça ve oyunlar ilk olarak konsollar için tasarlandığından, PC’lere verilen önem giderek daha da düşebilir.

5. İnternet ve bulut: Steve Jobs, 1996′da Wired’a yaptığı bir açıklamada “Masaüstü bilgisayar endüstrisi öldü.” demiş, geleceğin web’de olduğunu söylemişti. Jobs‘un bu sözleri, 1990′ların sonlarında web’in ve web uygulamalarına ne denli önem verildiğinin bir işaretiydi. Bunu belki Apple başaramadı ama Google’ın Chrome OS işletim sistemi, giderek daha fazla ilgi görüyor ve mobilitenin önemini arttırıyor.

6. Ağ bilgisayarları: 1996′da Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülen JavaStation‘ın tek amacı, kullanıcıyı internete bağlamaktı. Cihazların herhangi bir sabit diski, CD-ROM’u ve slot’u bulunmuyordu. Oracle da ortaya çıkardığı ağ bilgisayarının masaüstü PC’lerin sonunu getireceğini düşünüyordu. Belki o zamanlarda bu tahmin tutmadı ama bugün gelinen nokta, masaüstü PC’ler için pek parlak görünmüyor…

Ders Sahibi;

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER