Üye Kayıt Üye Giriş

Giriş


Giriş

AutoCad çizim alanında ölçüler , eğer program metrik sistemde başlatılmışsa (mm) olarak anlaşılmalıdır. Bunun dışında , çizim alanınızın herhangi bir alt veya üst sınırı yoktur.*(E-/+99) Yani 1 mikrometrelik bir uzunluğu çizebileceğimiz gibi 3000 kilometrelik bir çizgiyi de aynı çizim sahasında belirtebiliriz. Çizeceğiniz her ölçüyü (mm) cinsinden tanımlamalısınız. Örneğin , bir duvar çizdiğimizi farz edelim ; Bu duvarın üstten görünüşünü çiziğimizi düşünürsek , uzunluğu 7 metre , genişliği de 20 cm olan bu duvarın , uzun kenar çizgisini tanımlarken bu ölçüyü "7000" olarak , genişlik çizgisini tanımlarken de bu ölçüyü "200" olarak vermeliyiz.
Bu uzunluğu 7000 yerine metre cinsinden 7 şeklinde verirsek hata mı yapmış oluruz?Aslında hayır ama , hem ölçülendirirken bu uzunluk 7 gözükecektir , hem 20 cm lik uzunluğu 0.2 şeklinde çevirim yaparak vermeliyiz , hem de plot çıktısı alırken vereceğimiz ölçeğe bu değişikliğimizi de dahil etmeliyiz.İşin en başından belirleyerek bütün değerleri miro metre cinsi de dahil olmak üzere istediğiniz şekilde verebilirsiniz aslında ama ben kullanım kolaylığı açısından ve AutoCAD in metrik sistemde anladığı açıdan ölçülerinizi mm cinsinden vermenizi öneririm.


Ölçüleri bu şekilde doğru olarak tanımlayarak işe başlarsak daha sonradan ölçekli olarak çizdiğimiz her nesne diğerlerinin yanında orantılı olarak yerini alacaktır. Sadece uzunluk ölçülerinde değil , kullanacağımız her ölçüde , tanımlayacağımız sayıyı (mm) olarak vermeliyiz.
Şimdi çizim anlatmaya başlamadan önce bize çizim başlangıç noktası belirlemede , bir nesneyi taşımada , kopyalamada , döndürmede ya da bir başka cisme birleştirmede , işimize yarayacak olan iki özelliği tanıyalım.
1-OSNAP : Bu özellik , çizim pencerenizin en alt kısmında yer alır. Ya üzeri çift tıklatılarak ya da klavyeden F3 tuşuna basılarak , aktif ya da pasif hale getirilir . Aktif hale ilk getirdiğinizde karşınıza çıkan listeden , nesneler üzerine işaretçinizle yaklaştığınızda nesnenin hangi referans noktalarını yakalaması istendiğini belirtebilirsiniz. Örneğin ; midpoint , endpoint , center gibi. Bu listeden referans noktalarınızı seçtikten sonra "ok" tuşuna basılır ve osnap birdaha aktif hale getirilirken hep bu ilk seçtiğiniz özelliklerle devreye girer. Bu nokta özelliklerini ise daha sonra anlatacağım menulerden değiştirebilirsiniz. Şimdi osnap ın kullanılışını bir örnekle açıklayacağım. Örneğin bir çizgiyi orta noktasından bir başka çizgiyle birleştirmek istiyorum. Başka bir deyişle , bir çizgiyi başlangıç noktasından yakalayarak , bir başka çizginin orta noktasına taşımak istiyorum. Bu çizgilerden biri dikey ve 600 mm , diğeri ise yatay ve 5000 mm.


İlk başta çizgilerin konumunu bu şekildedir. Şimdi üstteki çizgiyi alt endpoint inden yakalayıp alttaki çizginin midpointına taşıyacağız. Not: midpoint ;kare , endpoint ise üçgen seklinde görüntülenir ve sarı renklidir.

Yukarıda görüldüğü gibi seçilmiş olan üstteki çizgi kesikli olarak belirlendi ve endpointi işaretçiniz tarafından yakalandı. Not : Taşıma kopyalama vb. işlemler ileride anlatılacak , buradaki amaç osnap faktörünün anlaşılması.

Daha sonra işaretçimiz alttaki çizginin de orta noktasını yakaladı , artık enter tuşuna basarak işlemi tamamlayabiliriz. Not : Enter tuşu yerine space bar ya da farenizin sağ tuşunu kullanabilirsiniz. Bu size çizimlerinizde hız sağlayacaktır.

2-ORTHO : Bu özellik , osnap özelliğinin hemen solunda yer alır ve yine ya üzeri çift tıklatılarak ya da klavyeden F8 tuşuna basılarak aktif ya da pasif hale getirilir. Ortho aktif iken çizim alanındaki tüm hareketler yatay ya da düşey koordinatlarda yapılabilir (0 , 90 , 180 , 270 ) derece şeklinde . Ancak referans noktaları belirlenerek ortho açıkken de yukarıda belirtilen dereceler dışında taşıma vb. yapılabilir.

Bu iki özelliğin dışında , bir de konuları uygulayarak devam edebilmeniz için , "zoom" özelliğinden , bu aşamada bahsetmem gerekiyor.İleride deteylı anlatılacak bu bölümde şu an en temel iki özelliği hemen anlatayım. Aşagıda anlatılacak çizimlerden birini yaptınız ve çiziminiz ekranda gözükmüyor , ya da belli bir parçası gözüküyor. Bu durumda , ya çizim alanı boyutlarınız , çizdiğiniz nesneye göre çok büyük veya çok küçüktür , ya da nesnin çizdiğiniz koordinatları o an görüntülenen alanın dışındadır.. Bu durumda komut satırına arka arkaya "z" enter "e" enter komutlarını giriniz. Bu durumda çiziminizi ekrana yaymış olursunuz. Bir başka deyişle , çizim alanı boyutlarınızı çizdiğiniz nesneye göre ayarlamış olursunuz. Bir diğer özellik ise , komut satırına "z" yazıp artarda iki sefer enter a basmanızdır. Ekranda belirecek +-Büyüteç ile sol fare tuşu basılı olarak , çizim alnını küçültüp büyütebilirsiniz. Bu komuttan da çıkmak için şimdilik ESC tuşuna basın , yeri gelince alt özellikleri ile birlikte "zoom" konusu detaylı olarak anlatılacaktır.
Şimdi derse çizim konularından çizgi çizmeyi öğrenerek devam edebiliriz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER