Üye Kayıt Üye Giriş

Kurulum


Kurulum

Kuruluma başlamadan önce ekradan bazı mesajlar geçecektir. Mesela istemcinin DHCP server’a bağlanması ,bu DHCP’den IP adresinin alınması gibi mesajlar ekrandan geçecektir.Ardından kurulum programı size F12’ye basmanızı isteyen ‘ Press F12 for Network Service Boot ’ mesajını gösterecektir (Şekil 25).

          
                                                     Şekil 25
F12 tuşuna basdığınızda istemci RIS server’dan Şekil 26’de gördüğümüz Client Installation Wizard programını yükleyip çalıştıracaktır.

                    
                                                      Şekil 26
Enter tuşuna basıp ilerlediğimizde karşımıza kimlik doğrulamasının yapıldığı Şekil 27 ‘daki pencere ile karşılaşırsınız.Kullanıcı adı,şifre ve domain adını yazıp Enter ‘a basın.

                   
                                                      Şekil 27
Active Directory’de kimlik doğrulamasından geçtikten sonra karşıza çıkacak ekran,kurulumu başlatan kullanıcıya uygulanan Group Policy’ye göre değişir.Şöyle ki ,RIS server’dan yapılan kurulumlarda kullanıcının karşısına dört  farklı kurulum seçeneği çıkabilir.Şekil 28’de gördüğümüz bu seçenekleri sırasıyla inceleyelim.

             
                                                  Şekil 28
Bu arada bu ekran varsayılan olarak kullanıcıların karşısına çıkmaz.Bu ekranın kullanıcılar tarafından görülmesini istiyorsanız o zaman biraz Group Policy ayarlarıyla oynamanız gerekiyor.
 

Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk önce Group Policy’nin uygulanmasını istediğiniz OU’nun üzerine sağ tıklayıp açılan menüden Properties’i seçin.Karşınıza çıkan pencereden Group Policy tabına tıklayarak bu OU’da tanımlanmış Group Policylerin listelendiği kısma geçin. Daha sonra ya mevcut Group Policy içerisince Edit butonuna basarak düzenleme yapın yada New butonuna basarak yeni bir Group Policy oluşturun farketmez,her iki durumda da aşağıdaki yolu izleyin;

User Configuration –Windows Settings-Remote Installation Services

Bu yolu izlesikten sonra Group Policy penceresinin sağ tarafında bulunan Change Options’u tıklayın.Karşınıza Şekil 29’deki pencere çıkacaktır.Bu pencerede kullanıcının kurulum sırasında karşısına çıkan dört seçenek için de ayrı ayrı ayarlar yapabiliyorsunuz.Bu pencerede her bir seçenek için üç farklı ayar yapılabilir.Bu ayarlar; 

·     Allow :Bu Group Policy ‘nin uygulandığı herkes bu seçeneği kullanabilir.

·     Don’t care :Yukarıdaki OU’lardan gelen Group Policy ayarlarını dikkate alır.

         ·     Deny: Bu Group Policy ‘nin uygulandığı herkes bu seçeneği kullanamazlar.

              
                                                    Şekil 29
 

Şimdi asıl konumuza dönebiliriz.Dört çeşit kurulum seçeneği var dedik.Bunlar; 
·    Automatic Setup : Bu seçenek işletim sistemi kurulumu için en kolay yoldur.Bu seçenekte kullanıcıya sadece RIS server’daki hangi işletim sistemini kurmak istediği sorulur. Eğer RIS server’da sadece bir tane imaj varsa bu bile sorulmadan direkt olarak kuruluma geçilir. Bunun haricinde kullanıcıdan herhangi bir konfigürasyon değişikliği yapması beklenmez .Tüm kullanıcılar için varsayılan olarak bu seçenek seçilmiştir. 

·    Custom Setup : Bu seçenekte kullanıcıya RIS server’daki ayarların üzerine yazmasına izin verilir. Örneğin bilgisayar adını ,bilgisayarın hesabının oluşturulacağı Active Directory konteynırın seçimini kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Bu seçeneği sadece sistem yöneticilerinin kullanabileceği şekilde ayarlarsanız ileride doğabilecek problemlere karşı şimdiden önlem almış olursunuz. 

·    Restart a Previous Setup Attempt : Bu seçenekte ise eğer bir önceki kurulum herhangi bir nedenden ötürü başarıyla tamamlanamamışsa ,kurulumu  yeniden başlatmak için kullanılır.Bu seçenekte kullanıcıya başarısız olan kurulum işleminde sorulan sorular varsa (örneğin bilgisayar adı,Active Directory konteynırı v.b) tekrardan sorulmazlar. 

·    Maintenance and Troubleshooting :Bu seçenek ise daha önceden de değindiğimiz gibi bağımsız yazılım geliştiricilerin veya OEM üreticilerinin yazmış oldukları bakım amaçlı programları çalıştırmak için kullanılır. Bu seçeneği de sadece sistem yöneticilerinin kullanabileceği şekilde ayarlamalısınız.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi eğer Group Policy ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadıysanız ,kurulum seçeneklerinin listelendiği bu ekran size gösterilmeyecek ve bir sonraki ekran  karşınıza çıkacaktır. Şekil 30’daki ekran ise RIS server’da bulunan imajların listelendiği ve kullanıcının seçim yapabileceği bir sonraki ekran. Eğer RIS server’da bir tane imaj varsa bu ekran da kullancılara gösterilmeyecektir.Bizim örnegimizde ise RIS server’da iki imaj bulunuyor.
                 
                                                     Şekil 30
Bu ekrandan uygun imaj’ı seçip Enter tuşuna bastığımızda karşımıza diskimizdeki tüm verilerin silineceği ve diskin formatlanacağını söyleyen bir uyarı mesajı bulunan Şekil  31 ‘deki ekran çıkacaktır.
              
                                                     Şekil 31
Enter tuşuna basarsanız harddiskiniz formatlanacak ve RIS server’dan kurulum için gerekli dosyalar indirilerek kuruluma başlanacaktır.

Şimdiye kadar karşılaştığımız Client Installation Wizard ‘da görmüş olduğumuz ekran görüntülerinin temeli .osc uzantılı dosyalardır ve bu dosyalar html dilinin farklı bir versiyonu olan oscml dili kullanılarak yazılmıştır.Örneğin bizim karşımıza ilk çıkan ekran görüntüsünün kaynak kodu aşağıdaki şekildedir (Şekil 32).
     
                                                     Şekil 32

Burada kendi ihtiyacınıza göre değişiklikler yapabilir veya yeni şeyler ekleyebilirsiniz. Örneğin bu ekranların kaynak kodlarıyla oynayıp ,kullanıcıdan bilgisayara vermek istediği ismi ,IP adresini ve subnet mask değerlerini alabilir ve bu değerlere göre bilgisayarın kurulmasını sağlayabilirsiniz.Fakat tüm bunlar ileri RIS teknikleri olarak adlandırılırlar ve başlıbaşına bir makale konusu olabilecek kadar geniştirler. 

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER