Üye Kayıt Üye Giriş

Properties


Properties

 
                                                             Şekil 16
Bu pencerede bulunan ‘ Generate client computer names using ’ kısmında seçilen değer RIS istemcilere verilecek bilgisayar isimlerinin nasıl belirleneceğini belirtiyor. Örneğin siz bu listeden ‘Username’ seçeneğini seçerseniz kurulum yapılan bilgisayarların isimleri kurulumu başlatan kullanıcının isminin sonuna 1 rakamı eklenerek elde edilen ifade alacaktır.Örneğin RIS kurulumunu halil adlı kullanıcıyla başlatırsanız bu bilgisayarın adı  halil1 olacaktır. Bu listede kendi ihtiyacınızı karşılayacak isimlendirme formatını seçebilir yada  ‘Customize’ butonuna basarak kendiniz yeni bir format belirleyebilirsiniz (Şekil

 17).   
                                                      Şekil 17

Şekil 16’daki pencerede bulunan ‘Client account location ‘ başlıklı kısımda ise daha önceden hesabı oluşturulmamış bilgisayarların hesaplarının oluşturulacağı konteynır belirlenir.Bu seçeneklerden ilk’i olan ‘Default directory  service location ’ seçeneğini seçerseniz RIS servisini kullanarak kurulumu yapılan tüm bilgisayarların Active Directory hesapları ,bilgisayarlar için varsayılan Active Directory konteynırı olan ‘Computers’ da oluşturulacaktır. Böylece kurulan tüm bilgisayarlar RIS server’ın bulunduğu domain’e katılmış olurlar. İkinci seçenek olan ‘ Same location as that of the user setting up the client computer ’ seçeneğini seçerseniz bu bilgisayara ait Active Directory hesabı, kurulumu yapan kullanıcının ait olduğu konteynır’da oluşturulur. Örneğin  Active Directory tasarımı yaparken ‘’Satış’ adlı bir Organizational Unit(OU) oluşturmuş ve bu OU içinde de ‘Ali’ adlı bir kullanıcı oluşturmuşsanız ,Ali adını kullanarak yapılan tüm RIS kurulumlarında bilgisayar hesapları ‘Satış’ adlı OU’nun içinde oluşturulacaktır. En son seçenek olan ‘The following directory service location ’ seçeneğini seçerseniz bu sefer RIS kullanılarak gerçekleştirilecek tüm kurulumlarda bilgisayar hesaplarının oluşturulacağı konteynırı belirleyeceğimiz kısım aktif olacaktır.Burada ‘Browse’ butonuna basarak uygun Active Directory konteynırını belirleyebilirsiniz. Genellikle RIS kullanılarak kurulumu yapılan bilgisayarların hesaplarının tutulacağı özel bir OU oluşturulur ve kurulumlar bittikten sonra bu hesaplar  istenilen OU’ya taşınır.
   Image tabına tıkladığınızda ise karşımıza Şekil 18 ‘deki pencere çıkar. Bu pencerede RIS serverda bulunan işletim sistemi imajlarını yönetebilir,yeni bir imaj oluşturabilir veya varolan imajları çıkartabilirsiniz.Burada yeri gelmişken bir konuya daha değinelim.RIS server kullanarak  iki farklı türde imaj dağıtabilirsiniz. Birincisi CD-tabanlı imajlardır.Bu tür imajları oluşturmak için elimizde bir Windows 2000 CD ‘si veya bu CD içindeki i386 dizininin bir kopyasının olması gerekir. Bu tür işletim sistemi imajlara hiçbir uygulama eklenmemiş ve hiçbir konfigürasyon değişikliği yapılmamıştır.İkinci imaj tipi ise Remote Installation Preparation (RIPrep) türünde imajlardır ki ,bu imajı oluşturmadan önce kaynak bir bilgisayara Windows 2000 kurulur. Ardından bu bilgisayarda kullanılacak uygulamalar yüklenir ve gerekli konfigürasyon değişiklikleri yapıldıktan sonra imaj alınır.Bu tür imajların en önemli avantajı işletim sistemini kurarken belirlemiş olduğunuz uygulamaların da bilgisayarlara yüklenmesidir.Örneğin ,şirketinizdeki istemci bilgisayarlar Windows 2000 Professional kullanacaklar  ve tüm bu bilgisayarlarda Ofis 2000 program paketinin de  bulunması gerekiyor. Siz bu konfigürasyona sahip bir bilgisayar kurup bu bilgisayarın  RIPRep imajını alıp RIS server tarafından istemcilere dağıtımını sağlayarak tüm bilgisayarlarda aynı programların bulunmasını sağlayabilirsiniz.Makalenin ilerleyen kısımlarında örnek bir RIPRep imajı oluşturacağız.

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim.

                          
                                                 Şekil 18
Bu pencerede Add butonuna basarsanız karşınıza Şekil 19’daki pencere çıkacaktır.

             
                                                      Şekil 19
 

Bu pencerede ‘Add a new installation image‘ seçeneğini seçerek RIS serverda dağıtılmak üzere yeni bir imaj oluşturabilirsiniz.‘ Associate a new file to an existing image ’ seçeneğini seçerseniz RIS server’daki mevcut bir imaj için bir ‘unattended answer file’ (*.sif) atayabilirsiniz. Bu tür dosyalar , işletim sistemi kurulumu sırasında kullanıcıyla etkileşime girmeden ,bu dosyalarda önceden tanımlanmış değerler kullanılarak kurulum yapılmasını sağlarlar. RIS serverdaki bir imaj ,birden fazla sif dosyasıyla ilişkilendirilerek aynı imaj’ın farklı kurulumlarda kullanılmasını sağlayabilirsiniz. 

Şekil 18 ‘deki pencerede Remove butonunu kullanarak bir imajla ilişkilendirilmiş bir sif dosyasını kaldırabilirsiniz.Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta da şudur;RIS server’daki imajları Remove butonuna basarak kaldıramazsınız.RIS serverdaki herhangi bir imaj’ı kaldırmak için bu imaj’ın bulunduğu klasörü silmeniz gerekiyor.

Şekil 18 ‘deki pencerede Properties butonuna bastığımızda ise karşımıza, seçtiğimiz imajın açıklama kısımlarına eklediğimiz text’leri düzenleyebileceğimiz ve bu imaj hakkında bazı özet bilgilerin gösterildiği Şekil 20’deki ekranla karşılaşırız.

                        
                                                    Şekil 20
Şekil 16 ‘daki pencerede bulunan Tools tabına tıkladığımızda ise karşımıza bağımsız yazılım geliştiricileri firmaların veya OEM firmalarının sistem yöneticilerinin işini kolaylaştıran ve RIS ile birlikte çalışan programların listelendiği bir pencere ile karşılaşırsınız.Bu tür yazılımlara örnek olarak istemci bilgisayarların BIOS’unu güncellemeye yarayan ve anakart üreticisi tarafından geliştirilmiş programlar verilebilir. Bu tür programların kendi kurulum programları (setup) vardır. Kurulumları yapıldıktan sonra kendilerini buraya eklerler.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER