Üye Kayıt Üye Giriş

Verify Server


Verify Server

Tüm ayarları doğru yaptığımızı kabul edip Finish butonuna bastığımızda imaj oluşturma işlemi başlayacak ve Şekil 12’deki pencere karşımıza çıkacaktır.

              
                                                   Şekil 12
Şimdi rahatça koltuğumuza yaslanıp sıcak bir çay içebiliriz.Tüm bu işlemler bittikten sonra Done butonuna basarak imaj oluşturma işlemini bitiriyoruz. Şimdi elimizde istemci bilgisayarlara dağıtabileceğimiz bir imaj’ımız var.

Sıra geldi RIS server’ın konfigüre etmeye.Windows 2000’de RIS servisini yönetmek için kullanılabilecek, RIS servisine özel, ayrı bir mmc uygulaması yok.Yani DHCP ,DNS gibi servislerde varolan bir yönetim aracı yok.RIS servisini konfigüre etmek için ‘Active Directory Users and Computers’ uygulamasını kullanıyoruz.Administrative Tools ‘dan Active Directory Users and Computers uygulamasını başlatıyoruz.Karşımıza Şekil 13 ‘deki pencere çıkıyor.Bu pencerede RIS server’ın bulunduğu konteynır’a tıklayarak RIS server’ı buluyoruz.Benim örneğimde RIS servisi verecek bilgisayar aynı zamanda Domain Controller olduğu için RIS server, ‘Domain Controllers’ konteynırında bulunuyor.

            
                                                   Şekil 13
Burada RIS hizmeti verecek bilgisayara mouse ile sağ tıklayıp açılan menuden Properties’i seçiyoruz.Karşımıza Şekil 14 ‘deki pencere çıkıyor.

Bu pencerede  seçtiğimiz bilgisayar hakkında bazı bilgileri görebileceğimiz gibi ‘Remote Install’ tabına tıklarsanız RIS server’ın ayarlarının yapıldığı yere gelmiş olursunuz.

                  
                                                     Şekil 14
Bu pencerede yapabileceğimiz ayarları ayrıntılarıyla inceleyelim.Daha önce de değindiğimiz gibi bu penceredeki ‘Respond to client computers requesting service ’ seçeneğini kaldırırsanız RIS server,istemcilerden gelen isteklere cevap vermeyecektir.’Do not respond to unknown client computers ’ seçeneğini seçerseniz bu RIS server sadece ,Active Directory içinde önceden hesabı oluşturulmuş istemcilere cevap verecektir.

Verify Server  butonuna basarak RIS servisinin durumunu görebilirsiniz.Yani RIS server’ın düzgün çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz.Butona bastıktan sonra bir hoşgeldiniz ekranı karşınıza çıkacaktır.Bu ekrandaki Next butonuna basarak ilerlediğinizde RIS server’ın test edildiğini söyleyen bir pencere karşınıza çıkacaktır. Test işlemi bittikten sonra ise karşınıza bu test’in sonucunu gösteren Şekil 15’deki pencere çıkacaktır. Bizim örneğimizde RIS server’da yapılan testin sonucunda herhangi bir aksaklığa rastlanmamış ve RIS server’ımız sorunsuz çalışıyor.
               
                                                    Şekil 15
Şekil 14 ‘deki pencerede bulunan ‘Advanced Settings’ butonuna tıkladığımızda ise karşımıza Şekil 16’daki beş sekmeli pencere çıkar.Bazılarınızın karşısına çıkan pencere de üç sekme bulunabilir.Diğer sekmeleri görmek için Active Directory Users and Computers penceresindeki View menüsünden ‘Advanced Features’ seçeneğini seçmelisiniz.

Bilgisayar Dershanesi Ders Sahibi;
Bilgisayar Dershanesi

Yorumlar

Yorum Yapabilmek İçin Üye Girişi Yapmanız Gerekmektedir.

ETİKETLER